A csimpánzok egyedszáma folyamatosan csökken

Forrás: DeFranzos/Pixabay -
csimpánz kihalás egyed veszélyeztetett
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Főemlőskutatók figyelmeztettek arra egy németországi konferencián, hogy az emberi terjeszkedés és vadászat egyre kisebb helyekre szorítja a csimpánzokat.

Főemlőskutatók egy németországi konferencián szólítottak fel a csimpánzok megmentésére. Leginkább a nyugat-afrikai csimpánzok egyedszáma csökken, három nemzedék alatt mintegy 80 százalékkal. A közleményükből kiderül, hogy a közönséges csimpánz mind a négy alfaját kihalás fenyegeti.

A csimpánzokból is egyre kevesebb van – A kép illusztráció Forrás: DeFranzos/Pixabay

Kádár András, a magyarországi Jane Goodall Intézet ügyvezetője elmondta, a közönséges csimpánzok egyedszáma mára alig 250 ezerre tehető – írja az InfoStart. Őket is az élőhelyük zsugorodása fenyegeti a leginkább. „A legnagyobb veszélyt az élőhelyek feldarabolódása jelenti a számukra, amit az emberi jelenlét okoz. Arra kell gondolni, hogy ha például egy utat építenek egy országon keresztül, akkor ott kiirtják az esőerdő nagy részét, illetve így utat nyitnak az embereknek ahhoz, hogy vadásszanak és bányászati tevékenységhez jussanak az utak mentén” – árulta el a szakértő.

Súlyos poszttraumás stresszel kell megbirkózniuk a Hableány mentésében részt vett búvároknakhttp://www.life.hu/news/20190617-sulyos-poszttraumas-stresszel-kell-megbirkozniuk-a-hableany-menteseben-reszt-vett-buvarokna.htmlAkár hónapokkal később is kialakulhat poszttraumás stressz (PTSD) azoknál a szakembereknél, például a búvárok esetében, akik részt vettek a Dunába süllyedt Hableány turistahajó mentésében – magyarázta Lénárt Ágota pszichológus szombat reggel az M1 aktuális csatornán. News--A héten változékonyabb lesz az időjáráshttp://www.life.hu/news/20190617-a-heten-valtozekonyabb-lesz-az-idojaras-elorejelzes.htmlA jövő héten változékonyabb lesz az időjárás: a napsütés mellett zivatarokra is készülni kell. Ezzel együtt továbbra is jellemzően 25–30 fok körül alakulnak a maximumok – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek. News--Halálos áldozatokat követelt a viharos időjárás Svájcban és Franciaországbanhttp://www.life.hu/news/20190616-halalos-aldozatokat-kovetelt-a-viharos-idojaras-svajcban-es-franciaorszagban.htmlA Genfi-tóba fulladt egy nő, amikor a hajójuk felborult a Svájc középső és nyugati részén szombat délután átvonult viharban, a szomszédos Franciaországban is életét vesztette egy német turista, akire rádőlt egy fa kempingezés közben. News--Megszólalt a nő, aki megölte a teknőst a Fővárosi Állatkertbenhttp://www.life.hu/news/20190616-megszolalt-a-no-aki-megolte-a-teknost-a-fovarosi-allatkertben.htmlDöntött a bíróság annak a nőnek az előzetes letartóztatásáról, aki pár nappal ezelőtt egy kővel agyonütött egy teknőst a Fővárosi Állat- és Növénykertben. NewsFotó: Polyák Attila - OrigoHolttestet találtak a zalaegerszegi parkerdőbenhttp://www.life.hu/news/20190616-holttestet-talaltak-a-zalaegerszegi-parkerdoben.htmlHolttestet találtak a sétálók szombat reggel a zalaegerszegi parkerdőben – írta online kiadásában a Zalai Hírlap. News--Dunai hajóbaleset: a Hableány mentésében részt vevő búvárok az életükkel játszottakhttp://www.life.hu/news/20190615-dunai-hajobaleset-a-hableany-menteseben-resztvevo-buvarok-az-eletukkel-jatszottak.htmlA Hableány mentésében részt vevő egyik búvár nyilatkozott arról, milyen nehéz feladatuk volt. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.