A zöldellő, dús gyep titka

Forrás: Thinkstock -
pázsit locsolás kertészkedés gyep kert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kerted növényzete, így a pázsit is élő, lélegző, növekvő és gondozást igénylő élőlény. Nem elég csak a kertépítés során minőségi munkát végezned, ahhoz, hogy udvarod gyepe egészséges és zöldellő maradjon, folyamatos törődésre és ápolásra van szüksége. 

Nyírni kell!

Lehet, hogy nem épp a kedvenc elfoglaltságod, de a fűnyírásra bizony rendszeresen időt kell szakítanod - minimum hetente egyszer! Ha figyelsz erre, gyeped mindig dús és erős lesz. Sőt a rendszeres fűnyírásnak köszönhetően a gyengébb gyomnövények sem tudnak majd megerősödni. A fűnyírásra mindaddig szükség van, amíg a fű növekedési periódusa tart. Nem szabad kihagyni az utolsó, késő őszi fűnyírást sem, ilyenkor a füvet alacsonyabbra kell szabni, hogy a reggeli pára könnyebben távozhasson.

Szellőztess!

Ne ijedj meg a gyepszellőztetési munka látványától! Bár a művelet olyan, mintha most tennéd tönkre szép pázsitodat, de két hét múlva már olyan lesz a gyeped, hogy csodájára járnak majd az emberek.

Forrás: Thinkstock

Udvarod lüktetni fog az élettől – megmutatjuk a vad, érzéki kert titkát!

Minden évben katonásra lenyírt gyep és ugyanazok a virágok díszítik udvarodat? Akkor ideje változtatni! Ahogy a lakberendezésben is megannyi stílus létezik, úgy a kertkialakításnak is számtalan módja van. Mi most egy igazán vad és érzéki megoldást ajánlunk a figyelmedbe!

Táplálj!

A növekedési időszakban évente két-három alkalommal négyzetméterenkénti 4 dkg tápsóval egyenletesen szórd be gyepedet, és utána feltétlenül öntözd meg. A tápsó főleg nitrogéntartalmú legyen, és a legjobb, ha fűnyírás után szórod ki.

Gyomlálj!

A fűnyírás után talán a gyomlálás a második legutáltabb tevékenység, viszont - sajnos vagy nem sajnos - erre is szükség van! Az évelő gyomokat éles szerszámmal mélyen szúrd ki a fű közül úgy, hogy ne maradjon a földben kihajtásra alkalmas darabkája. Az évelő gyomnövények egyébként akkor szoktak megjelenni, ha a pázsit számára nem megfelelő a kert talaja, vagy túl ritkán öntözöd gyepedet.

Romantika a kertben - Angolkertkisokos

Illatos rózsák, iszalaggal díszített lugas, amelyből egy vadregényes kis ösvényre vezet az út - mindeközben az ember bokáját alacsonyan növő virágok súrolják. Ha te is vevő vagy a Jane Austen-regényekből jól ismert romantikára, itt az idő, hogy udvarodat angolkert stílusban alakítsd ki.

Öntözz!

Érdemes ritkábban, de nagyobb mennyiséggel öntözni! Ilyenkor ugyanis a gyepgyökérzet mélyebbre lekúszik, így mélyebb rétegekből tud tápanyagot és nedvességet felvenni. Ha gyakrabban, kisebb vízadagokkal öntözöl, az akár a gyökeresedés elsekélyesedéséhez is vezethet, mivel a gyökerek a nedves feltalajban maradnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.