Idősek a szüleid? Így tedd biztonságossá számukra a lakást

Forrás: imgur.com -
otthon család idős biztonság lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amíg húszévesen csak a dizájn volt a fontos, addig hatvan felett már a kényelem és a biztonság is képbe kerül - minden korosztálynak megvannak azok a speciális igényei, amelyektől lakását otthonosnak érzi. Ha idősödő szüleid külön háztartásban élnek, az alábbi szempontok alapján mindenképpen ajánlatos felülvizsgálni az otthonukat. 

Fontos a világítás

A kor előrehaladtával az idős szülők látása is egyre romlik, fontos, hogy megfelelő fény jusson be a lakásba. Ha kell, az égőket cseréld nagyobb teljesítményűre, hogy jobban bevilágítsa a helyiségeket.

Forrás: imgur.com

Okosítsd otthonukat

Persze tudjuk, hogy idős szüleid vagy nagyszüleid nem fognak egyik pillanatról a másikra digitális guruvá válni, de néhány otthoni okos megoldással nagyban segítheted a mindennapjaikat. Ha például kímélni szeretnéd anyukád vagy nagymamád derekát, érdemes beruházni egy robotporszívóra. Egy intelligens, videotelefonnal is ellátott kapucsengő pedig megakadályozhatja, hogy mindenféle idegennek ajtót nyissanak. De ma már arra is van lehetőség, hogy házi segélyhívót szereltess be, így az idős emberek egyetlen gomb megnyomásával tudnak segítséget kérni otthonukba.

Ne halogasd a javításokat

Ne halogasd a legszükségesebb javításokat, vagy ha te nem vagy egy ezermester, hívj szakembert, aki a pincétől a padlásig átnézi a házat, és javítja a hibákat. Az olyan apróságokra is érdemes odafigyelni, mint a könnyen elmozduló szőnyegek, amiket a csúszásveszély miatt érdemes a padlóhoz rögzíteni, a nem jól záródó ajtókat és ablakokat minél előbb fixálni, vagy akár a kopott vagy sérült vezetékeket cserélni.

Forrás: imgur.com

A fürdő veszélyei

A fürdőszoba több veszélyt is rejthet, érdemes felülvizsgálni az adottságokat. Ha van rá mód, a fürdőkád és a vécé mellé alakíts ki kapaszkodókat, és a csúszásveszély elkerülése végett rögzítsd a fürdőszoba padlójához a kilépőszőnyeget. Az is sokat segíthet, ha a kádba vagy zuhanyzóba egy fürdőülőkét csináltatsz, ami megkönnyíti és biztosítja a kényelmes és biztonságos mosakodást.

Maradj kapcsolatban

Végül, de nem utolsósorban: tartsd a kapcsolatot. Ez a legolcsóbb módja annak, hogy szeretteidet biztonságban tudd.

Szerezd be a hollywoodi sztárok filléres bútorait!http://www.life.hu/otthon/20160530-lakberendezesi-tippek-amiket-a-sztarotthonokbol-te-is-elleshetsz.htmlLuxusotthon mellé luxusnyaraló, vagy akár magánsziget dukál: a legnagyobb sztárok életszínvonaláról a legtöbb halandó csak álmodozhat. Több millió dolláros vityillóikazonban néha olyan berendezést is rejtenek, amelyet még egy átlag ember is megengedhet magának. Ezekből válogattunk. Otthon--A világ legkáprázatosabb mennyezeteihttp://www.life.hu/otthon/20160527-a-vilag-legkaprazatosabb-mennyezetei.htmlMegéri néha kibújni a mobilod képernyőjéből, és felfelé emelni kicsit a tekintetedet: a világ számos táján találni olyan épületeket, amelyeknek mennyezete ezernyi csodát rejt. Ha a nyáron az alábbi helyekre látogatsz, mindenképpen nézz fel! Otthon--Ciudad Valdeluz, az örök magányra ítélt városhttp://www.life.hu/otthon/20160526-ciudad-valdeluz-a-spanyol-szellemvaros.htmlSpanyolországban 2014-ben több mint 3 millió lakás állt üresen. A 2008-as gazdasági válság igencsak megtépázta az ország ingatlanpiacát: félkész városok és nyomasztó, üres ingatlanok tanúskodnak a hajdani grandiózus tervekről. Otthon--Fűszerkert a konyhában - Ezekkel a növényekkel próbálkozzhttp://www.life.hu/otthon/20160525-igy-termessz-fuszernovenyeket-a-lakasban.htmlMinden konyhatündér jól tudja, hogy akkor lesz igazán finom a házi koszt, ha friss, házi fűszerekkel van ízesítve. Ne sopánkodj azon, hogy nincs kerted vagy teraszod, a leggyakrabban használt fűszernövényeket a lakásban is nevelgetheted. Mutatjuk, mivel érdemes próbálkoznod. OtthonOrigoÚszd meg olcsón, vagy nyúlj mélyen a zsebedbe - A legtrendibb kerti bútorokhttp://www.life.hu/otthon/20160524-2016-kerti-butor-trend-draga-es-megfizetheto-otletek.htmlMúlt heti cikkünkben megmutattuk, melyek azok a trendi kiegészítők, amelyekkel pillanatok alatt barátságos, otthonos hangulatot teremthetsz a kertedben, teraszodon. Most egy lépéssel tovább megyünk, jöjjenek 2016 divatos kerti bútorai! OtthonOrigoÍgy tedd világosabbá a sötét helyiségeket!http://www.life.hu/otthon/20160513-optikai-tuning-a-sotet-helyisegekben-hogyan-jatssz-a-fenyekkel-szinekkel.htmlVannak helyiségek, vagy akár lakások, ahova a kelleténél kevesebb fény jut be. Mutatjuk, milyen trükköket vess be, hogy a belső terek ne váljanak nyomasztóvá. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.