párizsi katakombák Franciaország kísértetváros temető
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Franciaország szívében fekszik a világ egyik legextrémebb látnivalója. Az Eiffel-torony, a Diadalív és a Notre-Dame katedrális a város legkeresettebb turista célpontjai közé tartoznak, de a nyüzsgő város alatt rejtőzik egy olyan hely, amelyet csak erős idegzetű és gyomrú látogatóknak ajánlanak - az 1738-ban alapított Párizsi Katakombák.

A 18. század második felében Párizs lakossága ugrásszerű növekedésnek indult, ezzel együtt pedig a lakóterületeket is ki kellett terjeszteni. A közegészségügyre veszélyt jelentő köztemetőket bezárták, és onnan elszállították a maradványokat, hogy új épületek kerülhessenek a helyükre. A „hova„ kérdésre hamar megtalálta a város a választ; egy régi, már bezárt kőbánya tökéletes helyszínnek bizonyult erre a célra. Elsőként 1867-ben lett látogatható, ez a földöntúli, emberi mulandóságot remekül szimbolizáló sírbolt.

A párizsi katakombák igazi kísértetvárost alkotnak Franciaország szívében Forrás: AFP/Patrick Kovarik

Közel 6 millió ember csontjai díszítik a katakombákat.

Az emberi maradványok - főként a koponyák - gyönyörűen lettek elrendezve. Hol vízszintesen, hol keresztbe futnak, vagy épp szív alakban helyezkednek el. Ezeket természetesen nem az első időszakban formálták ilyenné, a mai elrendezés voltaképp egy hosszú, több éves folyamat eredménye.

Egyszerre lenyűgöző és hátborzongató a katakombákban sétálni. Az embernek időnként olyan érzése támad, hogy igazából semmi joga az évszázadokkal korábban elhunytak nyugalmát megbolygatni, máskor viszont az egyik legtermészetesebb dolognak érzi, hogy emberi csontok közt járkál.

A világ legfélelmetesebb helyei

Halloweenhez közeledve ismét a horroré a főszerep. Az alábbi szubjektív listán összeválogattuk a világ legrémisztőbb helyeit. Borzongásra felkészülni!

Már az 1800-as évektől látogathatták az emberek, de ekkor még több folyosó is le volt zárva, hiszen folyt a csontok hatékony, biztonságos és dekoratív elrendezése.

Aki alászáll, egy életre szóló élményt kap; közelebb kerül az elmúláshoz, és megérti, hogy a halált nem lehet kijátszani.

/1708/K_s_r201781411363

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.