elhagyott épületek főiskola
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Knoxville-i Főiskola úgy néz ki, mintha nem is Amerikában, hanem a csernobili katasztrófa helyszínén járnánk. Az az érzésünk támadhat a képek láttán, hogy péntek délután hazamentek a diákok és a tanárok, de hétfőn valamiért már senki sem ment be... és azóta se. Egyes termekben csupán egy kis takarítás hiányzik, és már kezdődhetne is a tanóra. Miért áll elhagyatottan ez az épület? Az ok egyszerre érthető és fejet vakartató.

A Tennessee államban található Knoxville-i Főiskolát 1875-ben alapította az Észak-amerikai presbiteriánus egyház. A hanyatlás már az 1970-es években elkezdődött, és lassan, fokozatosan vezetett az iskola mai állapotáig. Ahhoz, melyben az elfelejtett tantermek és kollégiumi épületek bárkinek feltárják a múltbeli tanítás emlékeit, a biológiai laborok pedig hátborzongató maradványaikkal – üvegekbe és dobozokba zárt preparált állattetemekkel – várják a tanulni vágyókat.

Az épület biológiai laborjai még mindig tele vannak hátborzongató maradványokkal: üvegekbe és dobozokba zárt preparált állattetemekkel Forrás: Northfoto

A hanyatlás folyamata

Az anyagi nehézségek, a beiratkozók számának csökkenése – melyek egymás indikátorai voltak – odáig vezetett, hogy hatalmas adósságot halmozott fel az iskola. Az 1990-es években a legtöbb egyetemi épületet bezárták és elhagyták, a frissen elvesztett akkreditáció miatt a képzési programok többségét megszüntették. 2005 augusztusában az iskolai kuratórium kirúgta az iskola elnökét, Barbara Hattont. Eltávolítását követően az iskola öregdiák-szövetsége agresszív adománygyűjtési kampányt indított a kollégium megmentése és a fizetőképesség visszaállítása érdekében. Az új igazgató, Judson ugyan nagyon elszánt volt, de hamar távozott, és a főiskola csak küzdött és küzdött tovább a fennmaradásért. 2014. június 9-én a Környezetvédelmi Hivatal lezáratta a tudományos csarnokot, és az ott lévő laborokban található, nem megfelelően tárolt mérgező vegyi anyagokat „felszámolták” – ez szintén hozzáadódott az iskola addig sem kevés adósságához.

Elhagyatott pszichiátria

Lenyűgöző és egyben hátborzongató drónvideó egy elhagyatott brit kórházi épületről, amelyben többnyire súlyos elmebetegeket kezeltek. Az intézményben 1500 beteg tartózkodott, akik közül rengetegen rácsos cellákban élték a napjaikat, de akkoriban ott még a lobotómia is bevett eljárás volt. Less be a Denbigh Asylum falai közé!

A visszafordíthatatlan pusztulás

2015-ben összesen 11 beiratkozója volt, így 2016 őszéig felfüggesztették az osztályokat, abban a reményben, hogy egy átszervezéssel megoldódik a főiskola helyzete. Ám, ez nem így történt. 2016 szeptemberében Knoxville városa elrendelte, hogy a főiskola kezdje meg a felújítási munkákat tizennégy épületében, és erre 90 napot adott. A pénzhiány miatt azonban ennek az iskola nem tudott eleget tenni. A tűzoltóságnak négy tűzeset miatt kellett kiszállnia a már elhagyott épületekhez 2016-ban – becsléseik szerint az épületeket 1997 óta nem tartották karban, ez pedig több mint 25 tűzesethez vezetett az évek során. Ma a Knoxville-i Főiskola elhagyatottan áll, a kollégiumi épületek többsége leégett, és senki sem tesz semmit.

Nézd meg a képeket, melyeken egy sikertelenül vezetett főiskola bontakozik ki előtted:

/1705/_llat201751212111
Tíz éve áll elhagyottan a gyilkos szekta egykori templomahttp://www.life.hu/otthon/20170208-nation-of-yahweh-szekta-elhagyott-temploma-miamiban.htmlTöbb mint 10 éve üresen áll, és lassacskán teljesen összeomlik ez az Egyesült Államokban, azon belül is Miamiban található templom. Az épület falai között egykor egy veszélyes szekta tartotta szeánszait. OtthonNorthfotoA gyötrelem háza – Egy elhagyott fogorvosi rendelő pusztulásahttp://www.life.hu/otthon/20160830-a-gyotrelem-haza-egy-elhagyott-fogorvosi-rendelo-kepei.htmlA szertehagyott injekciós tűk még a mai napig véresek, a különböző orvosi eszközök érintetlenül hevernek – ebben a belga fogorvosi rendelőben évtizedek óta megállt az élet. Olybá tűnik, mintha az itt dolgozók egyik pillanatról a másikra egyszerűen kámforrá váltak volna. Otthon--Bangó Margit lánya szerint az ő öröksége volt a ház, amit az anyja eladotthttp://www.life.hu/otthon/20170411-bango-margit-lanya-nem-orul-a-haz-eladasanak.htmlBangó Margit eladta a házát, hogy unokája, Tina mellé költözhessen. Lánya azonban nem örül a hírnek. Marika úgy véli, az ő örökségét adták most tovább, nélküle. OtthonOrigoHázi praktikák, amiket semmiféleképpen ne próbálj ki!http://www.life.hu/otthon/20170329-takaritasi-praktikak-amiket-nem-erdemes-kiprobalnod.htmlTény és való, hogy vannak olyan filléres házi praktikák, amik tökéletesen működnek, és amikkel bátran helyettesíthetsz például takarítás közben egy-egy drága bolti, vegyszerekkel teli tisztítószert. Az internet forgatagában azonban olyan trükkökbe és tippekbe is könnyen belebotlik az ember, amik nemhogy hasznosak lennének, de könnyen kárt is okozhatnak. A következőkben ezekből válogattunk. OtthonThinkstockÖt érdekesség, amit eddig még nem tudtál a Fehér Házrólhttp://www.life.hu/otthon/20170227-erdekessegek-a-feher-hazrol.htmlEgy korábbi cikkünkből már megtudhattál néhány meglepő tényt az Egyesült Államok mindenkori elnökének otthonáról, valamint munkahelyéről, a listánknak azonban még koránt sincs vége. Jöjjön újabb öt érdekesség, amit a Fehér Házról tudni érdemes. OtthonOrigoA Flintstone család után szabadon - Senkinek nem kell a bizarr luxusvályogházhttp://www.life.hu/otthon/20160930-enkinek-nem-kell-a-bizarr-luxusvalyoghaz-flintstone-haz.htmlEgy igen egyedülálló ház várja új gazdáját a San Francisco vonzáskörzetébe tartozó, jómódú Hillsborough városában. Az ingatlan közel egy éve került a piacra, és mind ez idáig senkinek nem tetszett még meg. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.