Ismerd meg Amerika leghírhedtebb börtönét, az Alcatrazt! – Fotók

börtön elhagyott épületek sziget
Az Alcatraz az egyik leghíresebb amerikai börtön a történelemben. Egyfajta romantikus gondolatvilág társul hozzá, annak ellenére, hogy itt őrizték a legelvetemültebb elítélteket. Ehhez hozzájárul az is, hogy a már bezárt börtön a mai napig látogatható, és az embereket különös borzongás járja át, amikor ennek az épületnek a falain belül járnak. Nézd meg, hogy nézett ki Amerika legszigorúbban őrzött börtöne.

Az Alcatraz története

A San Francisco-öbölben lévő szigetet 1775-ben a spanyol felfedező, Juan Manuel de Ayala a pelikánok szigetének nevezte el: La Isla de los Alcatraces. Innen tehát a Szikla mai neve, az Alcatraz. A szigetet 1850-ben megvette az amerikai hadsereg, és katonai bázist hozott létre rajta. 1912-ben azonban – mivel stratégiai szempontból érdektelenné vált – a kaliforniai hadsereg katonai börtönt alakított ki rajta. Ennek a célnak pedig több okból is tökéletesen megfelelt: szigetként remekül el volt zárva, és a San Francisco-öböl jeges, örvénylő, kiszámíthatatlan és cápáktól sem mentes vize szinte lehetetlenné tette a szökést. Elkészültekor ez volt a világ legnagyobb vasbeton szerkezetű épülete. Négy blokkal és 360 cellával, valamint saját erőművel rendelkezett. 1934-ben vált szövetségi börtönné.

Alcatraz, a San Francisco-öbölben lévő börtönsziget Forrás: AFP

A fogvatartottak az USA minden államából érkeztek, de sosem a friss ítélet után; a Sziklába olyan rabokat szállítottak át, akik problémás viselkedésük vagy többszöri szökési kísérleteik miatt más börtönökben már csak nehezen voltak kordában tarthatók. A teljes kapacitását sohasem használták ki, átlagosan 250-270 rab raboskodott egyszerre a Sziklán. Az Alcatrazt összesen több mint 1500 ember hívhatta egy ideig otthonának.

Forrás: AFP

Al Capone 5 évig raboskodott az Alcatrazban

A hírhedt maffiavezér azonban egy másik börtön vendége is volt. Az ESP az Egyesült Államok legkegyetlenebb börtöne volt. Amerika első igazi, modern börtönében úgy különítették el a rabokat – köztük Al Caponét is –, hogy nem látták és nem hallották egymást. Nézd meg, milyen is volt ott rabnak lenni!

A fogvatartottak havonta egy látogatót fogadhattak, és minden látogatást jóvá kellett hagynia a felügyelőnek. Az elítéltek és a látogatók között nem engedélyezték a fizikai kapcsolatot. A raboknak nem igazán voltak kiváltságaik, joguk mindössze az ételez, ruházkodáshoz és az orvosi ellátáshoz volt. A legapróbb szabálysértés, engedetlenség is kemény büntetést vont maga után: verés, kínzás, magánzárka.

Az Alcatrazt 1963-ban – a magas fenntartási és üzemeltetési költségek miatt – Robert Kennedy igazságügy-miniszter záratta be.

Forrás: AFP

Érdekességek

Az Alcatrazban nyolc fogvatartottat öltek meg társai, öt ember lett öngyilkos, 15 bentlakó pedig természetes okokból hunyt el. 36 ember próbált megszökni, de nem mindenki volt olyan szerencsés, hogy ezt túl is élte; közülük hetet menekülés közben lelőttek az őrök, kettő bizonyítottan vízbe fulladt, ötről pedig a mai napig semmit sem tudni – feltételezhetően ők is odavesztek az öböl vizében.

Az elítéltek átlagosan 8 évet raboskodtak az Alcatrazban, a leghosszabb időt – 26 évet – Alvin Karpis. A börtönben élt rabok közül mindössze kettőt helyeztek szabadlábra.

Forrás: AFP

Egy időben több mint 300 ember élt a szigeten. Ez magában foglalta a börtönszemélyzetet és családjaikat, sőt, a gyerekeiket is.

Nézd meg galériánkat!

/1705/Ismer20175111773
Ebben a luxusotthonban élt és hunyt el a legendás díva, Marilyn Monroehttp://www.life.hu/otthon/20170428-elado-marilyn-monroe-kaliforniai-luxusotthona.htmlMindig is arról álmodtál, hogy úgy élj, mint egy valódi hollywoodi csillag? Nos, ha van elég pénzed, most akár te is beköltözhetsz az imádni való Marilyn Monroe egykori kaliforniai luxusotthonába. Otthon--Íme, az Egyesült Államok öt legdrágább otthonahttp://www.life.hu/otthon/20170425-az-egyesult-allamok-5-legdragabb-otthona.htmlTény, hogy idehaza is az egekbe szöknek az ingatlanárak, de azt azért kijelenthetjük, hogy szerencsére meg sem közelítik a listánkban szereplő otthonokét. Ezek a grandiózus villák még az Egyesült Államokban is igencsak borsos árúnak számítanak, olyannyira, hogy jelenleg az alábbi 5 ingatlan az USA legdrágább lakóotthona. OtthonOrigoTíz éve áll elhagyottan a gyilkos szekta egykori templomahttp://www.life.hu/otthon/20170208-nation-of-yahweh-szekta-elhagyott-temploma-miamiban.htmlTöbb mint 10 éve üresen áll, és lassacskán teljesen összeomlik ez az Egyesült Államokban, azon belül is Miamiban található templom. Az épület falai között egykor egy veszélyes szekta tartotta szeánszait. OtthonNorthfotoMár csak a zombik hiányoznak – Posztapokaliptikus hangulat egy elhagyott mozibanhttp://www.life.hu/otthon/20170112-egy-36-eve-elhagyott-mozi-fotok.htmlA Thaiföld északi részén található Petch Siam nevű mozi 1970-ben nyitotta meg kapuit, de egy évtized után lakat került az ajtajára. Az épület 35 éve üresen áll. Otthon--21. századi kínzókamra - Egy elhagyott állatkísérleti labor falai közötthttp://www.life.hu/otthon/20161104-elhagyott-allatkiserleti-labor-olaszorszagban.htmlEgy kísérleti laborban az átlagemberek számára szinte elképzelhetetlen szenvedéseket élnek át az állatok. A legkülönfélébb tesztek végeztével pedig a túlélőket vagy megölik, vagy felhasználják egy újabb, másfajta kísérletben. Egy ilyen labor falai közé nyerhetünk bepillantást a fiatal holland fotós, Roman Robroek jóvoltából. Otthon--Vérfagyasztó képek egy elhagyott ravatalozóbólhttp://www.life.hu/otthon/20161111-egy-elhagyatott-ravatalozo-halottashaz-kepei.htmlValószínűleg senki nem szívesen teszi be a lábát egy ravatalozóba, és halmozottan igaz ez abban az esetben, ha egy elhagyatott halottasházról van szó. Az alábbi ravatalozó valamikor egy sikeres családi vállalkozás keretében működött, manapság azonban már a pusztulás szélén áll. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.