Lakberendezési tippek, amiket a Disney-mesék fő gonoszai ihlettek

Forrás: Pressloft -
A kis hableány Aladdin mesék Herkules Disney Hófehérke és a hét törpe lakberendezés 101 kiskutya
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyerekként mind imádtuk a Disney meséket, melyek csodálatos világa elvarázsolt mindet. Fogadjunk, hogy neked is volt kedvenc karaktered, és az még véletlenül sem a gonoszok közül került ki. Ám, ha felnőttként nézed újra őket, be fogod látni, hogy a pozitív szereplők annyira távol álnak a valóságtól, hogy náluk már csak „happy end" hihetetlenebb. Két gyerek mellett, abban a szerencsés(?) helyzetben vagyok, hogy feldolgozhatom ezeket a meséket, és képzeld, a hercegnőkkel és a hősökkel ellentétben, már inkább a fő gonoszokért rajongok.


Joggal teheted fel magadnak a kérdést, hogy ez az egész, mégis miként kapcsolódik az otthonodhoz? A válasz egy korábbi cikkünkben rejlik, melyben ahhoz adtam tippeket, hogy miként lehet varázslatos tájakhoz hasonlatos enteriőrt alkotni. Ezt a vonalat követve, most azt mutatom meg, hogy a Disney-féle fő gonoszok stílusát és kinézetét alapul véve, miként lehet egy szoba pl. „ursulás", vagy épp „szörnyellás".

Ahhoz, hogy kellően át tudj szellemülni, és valóban megtaláld azokat az elemeket, melyek a kedvenc fő gonoszodat idézik meg, először meg kell őket ismerned. Most egy szubjektív lista következik, melyek az én „legkedvesebb” negatív Disney-karaktereimet mutatják be.

Hádész – Herkules (1997)

A Héraklész mítoszt feldolgozó mesében Hádész, minden gonoszok ura, azaz az alvilág istene próbál főistenné válni. A terve még a párkák szerint is működhet, ha a végső összecsapáskor meg nem jelenik Zeusz fia, Herkules. Hádész pedig mindent elkövet, hogy megszabaduljon az isteni fiútól.

Hádész minden gonoszok ura, azaz az alvilág istene Forrás: Giphy

Ez az egyik legjobban kidolgozott Disney fő gonosz karakter; végtelenül gonosz, ravasz, kissé sunyi, de emellett rendkívül szórakoztató is. Tettei mögött a dicsvágy mellett, a vele szembeni igazságtalanság megtorlása is áll. Ez a két dolog pedig végtelenül sokféle érzelmet kölcsönöz a holtak istenének, amit egyszerűen csak imádni lehet.

Lakberendezési tipp:

Értelemszerűen jöhet minden, ami Görögországot idézi, de fontos, hogy ne legyen túlcicomázott. A színekben természetesen a kék és a szürke domináljon, valamint az egész szoba keltsen egyfajta letisztult fenségességet, mégiscsak egy istenségről van szó.

A színekben természetesen a kék és a szürke domináljon, valamint az egész szoba keltsen egyfajta letisztult fenségességet Forrás: Pressloft

Ursula – A kis hableány (1989)

A gonosz tengeri boszorka barlangjában éldegél két morénájával, és miközben mások gyengeségeit kihasználja, folyamatosan várja az alkalmat, hogy bosszút álljon a sellők királyán, Tritonon. Az, hogy mire fel ez a mérhetetlen gyűlölet, a mese nem ad választ, bár annyi sejthető, hogy a szigonyos szakállas elűzte őt a palotából. Tehát adott egy megkeseredett és magányos boszorkány, aki tudomást szerez Triton kedvenc lányának emberré válási szándékáról, innen pedig kitalálható, hogy ármánnyal próbálja elérni már kissé módosult célját, vagyis a tengerek feletti hatalom megszerzését. Mivel azonban Disney-feldolgozásról van szó, nyilván nem győz a gonosz.

Ursula, gonosz tengeri boszorka Forrás: Giphy

Ursula az egyik legravaszabb és legelszántabb gonosz, aki ennek ellenére távolról sem olyan pszichopata, mint a többiek. A morénáira gyermekeiként tekint, akik halála egyfajta anyai bosszút vált ki belőle. A poliptestű boszorka valóban rossz, mégis érzünk irányába némi szánalmat.

Lakberendezési tipp:

A lila és fekete színek használata még nem elég, hogy tengeri boszorkás legyen a szoba. Kell hozzá a bársony anyag, a kényelmes kanapé, fotelek, a klasszikus modernista belső elrendezés is.

A lila és fekete színek használata még nem elég, hogy tengeri boszorkás legyen a szoba: kell hozzá a bársony anyag és a kényelmes kanapé is Forrás: Pressloft

Jafar – Aladdin (1992)

A Szultán tanácsosa, és egyben gonosz varázsló, aki papagájával egy csodalámpást próbál megszerezni, hogy a benne nyugvó Dzsin segítségével ő lehessen az uralkodó. A dolog majdnem sikerül is, de hiúsága végül a vesztét okozza.

Jafar a Szultán tanácsosa, és egyben gonosz varázsló Forrás: Giphy

Jafar rendkívül rideg, kimért, no meg persze agyafúrt és ravasz is. A megjelenése méltóságteljes és tiszteletet parancsoló, már-már arisztokratikus. Azonban elszámítja magát – mint azt teszi a legtöbb fő gonosz –, és így bár sikerrel járhatna, mivel a saját magáról alkotott képe nem reális, végül Aladdin a hiúságát használja fel ellene.

Jafart indiai stílusa előtérbe helyezi a piros színt "Forrás: Shutterstock "

Lakberendezési tipp:

Az indiai stílus, ami előtérbe helyezi a piros színt, ugyanakkor nem megy el a giccs irányába; ezzel lehet a legjobban megidézni Agrabah gonosz varázslóját.

Szörnyella de Frász – 101 kiskutya (1961)

Az egyedülálló milliomosnő, lényegében bármit megtehet, bármit megvehet, így már semmi sem nyújt számára igazán nagy élvezetet. Szörnyella azért mégis talál magának valamit; egyszerűen bolondul a bundákért, minél különlegesebb és ritkább, annál jobb. Nem csodálkozhatunk hát, hogy egy idő után az aprócska kis rágcsálókból összevarrt szőrmék helyett, valami vadabbra vágyik: méghozzá dalmata kölykökre.

Szörnyella de Frász, az őrült milliomosnő Forrás: Giphy

Ő az egyetlen Disney fő gonosz, aki saját gúnydallal bír; amit nem más, mint Pongó gazdája ír és ad elő. Annyira betegesen néz ki, hogy a mesét nézve néha elcsodálkozunk, hogy tud egyáltalán járni. Két színű haja abszolút kultikussá tette frizuráját, szipkájával pedig a dámák stílusát idézni meg, nem túl sok sikerrel. Lényegében ő testesíti meg a modern újgazdag emberekről alkotott sztereotípiákat.

A luxus mindenekfelett: rengeteg szőrme és aranyozott kellékek Forrás: Shutterstock

Lakberendezési tipp:

A luxus mindenekfelett: rengeteg szőrme és arany kiegészítő, drága bőrkanapé. Ez az, amiben Szörnyella is szívesen élne. A látványos és szembetűnő hatás kedvéért azonban nem kell leölt állatok bundáját beszerezned, hiszen ma már csodás műszőrme anyagokat és szőnyegeket lehet kapni.

Mostoha – Hófehérke és a hét törpe (1937)

Ő a tipikus Disney-féle mostohaanya; számító, hatalom- és irányítás mániás, valamint remekül hazudik. A hercegnő és apja közti viszonyt egyre inkább lerombolja- miután persze elcsábította a fájdalmasan gyászoló férfit -, majd a király halála után még egy darabig megtűri Hófehérkét. Ám a legnagyobb gyengesége végül olyan dologra készteti, mely megpecsételi sorsát. „Tükröm, türköm mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken?"

„Tükröm, türköm mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken?" Forrás: Giphy

Ez a Disney-szereplő hozza meg talán a legnagyobb áldozatot célja elérése érdekében. Ugye számára világszépsége jelent lényegében mindent; ez a mozgatórugója összes szörnyű tettének. De mégis, hogy végül ismét ő lehessen a legcsodálatosabb teremtés a vidéken, szörnyen rút banyává változtatja magát. Hihetetlen alázatot jelent ez részéről, melyhez igen nagy erő kellett.

Lakberendezési tipp:

A túlzó díszítést nélkülöző modern luxus idézi meg leginkább a mostoha lényét. Természetesen nem hiányozhat a falról egy méretes tükör sem.

A túlzó díszítést nélkülöző modern luxus idézi meg leginkább a mostoha lényét Forrás: Pressloft

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.