felújítás házilag DIY tippek otthon bútorfelújítás bauhaus2019 bútor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyáltalán nem ritka, hogy van legalább egy olyan nagyobb bútordarab az otthonodban, amelyet már meguntál, vagy épp nem passzol az új dizájnhoz. Netán megakadt a szemed egy garázsvásáron, nagyszüleidnél egy régebbi szekrényen, asztalon, de ráférne némi frissítés. Nem kell feltétlenül asztaloshoz vinned, hogy ismét szép és impozáns külsőt kapjon. Vedd kezedbe a bútor felújítását!

Nézzük meg lépésenként, hogy mit is tudsz kezdeni egy régi vagy épp megunt bútorral.

Ne vesztegesd az idődet

Mielőtt felvennéd a munkáskesztyűt, ellenőrizd az adott bútor állapotát. Egy szúrágta, megvetemedett, súlyosan sérült faszerkezettel sajnos otthon már nem sok mindent lehet kezdeni. Ezzel – amennyiben mindenképp szeretnéd megtartani – érdemes szakemberhez fordulni. Ő az, aki képes megállapítani, hogy megmenthető-e még, és a felújításhoz elegendő-e a te tudásod, vagy elengedhetetlen egy jó asztalos kézügyessége és hosszú évek alatt szerzett tapasztalata.

Mielőtt felvennéd a munkáskesztyűt, ellenőrizd az adott bútor állapotát Forrás: Shutterstock

Készítsd elő

Amennyiben a bútor készen áll a házi megújulásra, első lépésként meg kell tisztítani, majd jöhet a csiszolás – először durvább, majd finomabb szemcséjű csiszológépet használj. Ezzel egyrészt egyszerűen el tudod távolítani a nem kívánatos lakk- és festékréteget, valamint egyenletes felületet kapsz, mely ezután már – tapadásának köszönhetően – készen áll az új külsőre. A legtöbb modern bútor nem tömör fából készült, de a laminált felület esetén is elengedhetetlen a csiszolás, épp csak óvatosabban, finomabban kell bánni a géppel.

Mivel ez a folyamat nagy porral jár, a kertben, erkélyen vagy – társasház esetén – az utcán végezd. Mindenképp viselj védőkesztyűt és maszkot.

Van, hogy csak egy alapos csiszolás után derül fény kisebb sérülésekre, melyeket azonban egyszerűen tudsz pótolni – amennyiben az nem a tartószerkezeten van – fatömítő tapasszal vagy enyvvel.

A felújítandó bútordarabot első lépésként meg kell tisztítani, majd jöhet a csiszolás Forrás: Shutterstock

Jöhet a festés

Mielőtt nekilátnál felkenni az új színt, szánj időt az alapozásra. Érdemes vizes bázisú alapozófestéket választanod. Miután megszáradt, ha szükséges, egy finomszemcsés csiszolópapírral tedd a felületet simává.

Választhatsz lazúr vagy sima pác festéket, de akár vizes bázisú falfestékkel is szuper hatást érhetsz el. Mielőtt azonban nekilátsz a munkának, érdemes egy lécen tesztelni, hogy ne a végén derüljön ki, mégsem olyan színt kaptál, mint melyet megálmodtál.

Használhatsz krétafestéket is, mellyel könnyű dolgozni. A leggyakoribb színei a fekete és a táblazöld, de kisebb kiszerelésekben más színekben is elérhető. Ez ugyan nem a legolcsóbb megoldások egyike, de igazán különleges hatást tudsz vele elérni.

Választhatsz lazúr vagy sima pác festéket, krétafestéket vagy akár vizes bázisú falfestéket is Forrás: Shutterstock

Az utókezelés sem maradhat el

A fényes vagy selyemfényű lakkot egy rétegben vidd fel, hogy kopásállóvá tedd a bútort. Száradás után akár itt-ott fel is csiszolhatod, hogy rusztikus hatást érj el – ebben az esetben nem kell feltétlenül színtelen alapot választanod, játssz nyugodtan a színekkel.

Amennyiben krétafestéket választottál, bizonyos felületeken hagyhatod natúr is, így kihasználva elsődleges funkcióját. Azonban a könnyebb tisztítás és a praktikusság jegyében érdemes a felületekre rákenni egy réteg viaszt, waxot. Ezzel vízlepergetővé teheted. A fényes lakk ebben az esetben azért nem tanácsos, mivel az fényessé teszi a felületet, elvéve így a krétafesték különleges mattságát.

A Life.hu tippje

Egy ekkora munka során az összevisszaság szinte megengedhetetlen. Fontos, hogy mindig minden kéznél legyen, és az sem szerencsés, ha elkallódnak a szerszámok, festékek és egyéb eszközök. Célszerű tehát egy helyen tárolni mindent, ebben pedig praktikus segítségedre lehet egy gurulós szerszámos szekrény, mely szinte mindent elnyel, és még a nők is könnyen mozgathatják.
A fényes vagy selyemfényű lakkot egy rétegben vidd fel, hogy kopásállóvá tedd a bútort Forrás: Shutterstock

Mielőtt nekilátsz régi vagy megunt bútorod felújításának, érdemes konkrét tervet összeállítani, valamint pontosan kiválasztani az elérni kívánt stílust. Máskülönben a befektetett energia, idő és pénz nem fog megtérülni, és csalódás érhet. Ezért pedig kár lenne, hiszen csodás érzés, amikor a kezeid között válik valami újjá, valami olyanná, amelyre régóta vágysz.

A cikket támogatta a BAUHAUS Szakáruházak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.