Virágok, amelyek túlélik a napos erkély viszontagságos körülményeit

Forrás: Shutterstock -
virág ültetés napos terasz növény erkély napsütés Nyár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tavasz magával hozza az erkélyek felfrissítését is, aminek szerves részét képezi az ültetési láz. Ám távolról sem mindegy, hogy milyen növényt választasz, hiszen az erős napsugarakat a legtöbb nem viseli jól. Kerüld el, hogy kiszáradjanak, kiégjenek az erkély ládáiba ültetett virágok!

Egész délután az erkélyedre tűz a nap? Ez most akár jól is eshet, de a pár hét múlva tomboló erővel lecsapó nyár már nem lesz ilyen kíméletes. Az ilyen típusú teraszokon a mediterrán vidékekről származó növények képesek túlélni, de nem mindegy, hová ülteted őket.

Ha sokat éri a tűző nap az erkélyedet, akkor mediterrán típusú virágokat válassz! Forrás: Shutterstock

A kevés földdel gazdálkodók nem képesek annyi vizet raktározni, amiből napközben fenntarthatják élénkségüket. Így tehát nem érdemes sem aprócska cserepekbe, se túl szorosan egymás mellé ültetni őket. A nyári hőségben reggel és este is meglocsolhatod a teraszon éldegélő növényeket, de figyelj arra, hogy közben ne süssön rájuk a nap, mert a leveleikre hulló vízcseppek felerősítve a napsugarakat kiégethetik őket.

Tudd meg, melyik a születési hónapod virága, és díszítsd vele otthonod!


A születési hónapok alapján mindenkihez tartozik egy-egy csillagjegy. Ám a horoszkópon túl virágokat is rendelhetsz a világrajöveteled napjához. Ismerd meg, és válaszd a születésed hónapjához tartozó virágot; ültess belőle a kertbe, virágládába, vagy vidd be az otthonodba.

Milyen növények kerüljenek a napos erkélyre?

A legideálisabb a leander, a hibiszkusz és a murvafürt, ám ezek nem tartoznak a legolcsóbb teraszlakók közé, így javasolt akkor költeni rájuk, ha a teleltetésük megoldható. A gazdaságos virágok közül elsősorban a muskátli, a petúnia, a pistike és a begónia jöhet számításba. Jól tűri még a tűző napot a dália, a bársonyvirág, a margaréta és a farkasfog is. Zöld növények közül a kakassarkantyút és a vadszőlőt ajánljuk – ami futó növényként akár a terasz falára is kerülhet.

A leander nemcsak gyönyörű, de az erős napsütést is jól bírja Forrás: Shutterstock

Mielőtt növényt vásárolsz, mindenképp mondd el a szakértő eladónak, hogy milyen körülmények közé tervezed ültetni. Így elérheted, hogy a lehető legszínpompásabb, legtündöklőbb erkély öleljen körül.

Konyhakert az ablakban – Fűszernövények és konyhai felhasználásukhttp://www.life.hu/otthon/20190403-konyhakert-az-ablakban-fuszernovenyek-es-konyhai-felhasznalasuk.htmlA cserépben tartott fűszernövények nem csupán az általuk keltett hangulattal, de többségük illatával is a konyhába fog csábítani. Nagyobb kedvvel állsz majd neki a főzésnek, és a már ismert ételek is finomabbá válnak a friss fűszereknek köszönhetően. OtthonOrigoEzek a növények túlélik az ablaktalan fürdőszoba mostoha körülményeithttp://www.life.hu/otthon/20190214-ezek-a-novenyek-tulelik-az-ablaktalan-furdoszoba-mostoha-korulmenyeit.htmlA fürdőszobát a felüdülés, a megújulás és a frissesség atmoszférája járja át, amelyhez jól illenek a zöld növények. Azonban éppen a fürdő az a helyiség, amely gyakran nélkülözi az ablakot, sajátos klímáját tekintve pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen virággal próbálod hangulatosabbá tenni. OtthonOrigoNincs kerted? Szobanövények, melyek feldobják otthonod hangulatáthttp://www.life.hu/otthon/20180716-kert-nelkul-szobanovenyek-melyek-feldobjak-otthonod-hangulatat.htmlA kert szépsége igen fájdalmasan hathat azokra, akik lakásban élnek, gyakran erkély nélkül. Ám nekik sem kell nélkülözniük a növények mámorító jelenlétét. A következőkben olyan szobanövényeket szedtünk össze, melyek lakberendezési elemként üdítő esztétikai élménnyel ajándékoznak meg – gondozásuk pedig igen egyszerű. OtthonOrigoElőtte-utána: egy erkélyes lakás átalakításahttp://www.life.hu/otthon/20180630-elotteutana-egy-erkelyes-lakas-atalakitasa-felujitasa-fotok.htmlEgy külföldi blogger otthona fantasztikus átalakuláson ment át. Ez a lakás a csupasz falaival és a semleges színeivel remek terepet adott egy bohém designhoz. Nem történt se festés, se falmozgatás, csupán a bútorok és a kiegészítők révén történt meg az a hihetetlen mértékű metamorfózis, melyet neked is látnod kell. OtthonOrigoRomantikus kerti ösvények és járdák – 3 dolog, amire nem árt, ha odafigyelszhttp://www.life.hu/otthon/20190409-romantikus-kerti-osvenyek-es-jardak-kialakitasa.htmlA kertet számtalan módon lehet használni, az, hogy egyes részeit mivé alakítod, csak rajtad áll. A gyerekparadicsom, grillélvezetek és nyugalom szigete mellett nem szabad kihagyni a lehetséges funkciók közül a romantikus álmokat sem. OtthonOrigoA hét ötlete: tűzrakó hely a kertbenhttp://www.life.hu/otthon/20190404-a-het-otlete-tuzrakohely-a-kertben-diy.htmlA kert kiválóan használható grillezésre, de aki autentikusabb élvezetekre vágyik, az mindenképp készítsen magának egy biztonságos tűzrakó helyet. Remek lesz esténként a mini tábortűz mellé telepedni, vagy épp szalonnát sütni a lángok után maradt parázs felett. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.