A múlté lesz a fiatalkori dús szemöldök: ezért ritkul, ahogy telik az idő

Szép nő, sminkelt nő
Thinstock -
változás szemöldök öregedés hormonok
A testünk minden része folyamatosan alakul, de ezeket a változásokat csak akkor vesszük észre, amikor már feltűnően, radikálisan más ember néz vissza ránk a tükörből. Ilyen lehet a szemöldökünk ritkulása, ami az öregedés természetes következménye, a folyamat azonban lassítható.

A szemöldökünk habár nem tűnik túlságosan fontosnak, nagyon is az a megjelenésünk szempontjából: keretet és karaktert ad az arcunknak, de az érzelmeink kifejezésében is segít, például a meglepettségünket, boldogságunkat, haragunkat is tükrözi a szemöldökünk. Ezeken kívül a szemünk egészségének megőrzésében is van természetesen szerepe: megvédi a nedvességtől és a fénytől. Az idő előrehaladtával azonban egyre vékonyabb és ritkább lesz, ugyanis a korral a szörtüszők is elöregednek, ezért vékonyabb, finomabb szőrszálak nőnek.

Miért változik a szemöldökünk?

 A 40-es éveink körül az ösztrogén- és a tesztoszteron hormonok szintje csökkenni kezd, ezzel pedig együtt jár a haj elvékonyodása és hullása. Emellett a természetes reakció mellett az öregedés más tényezői is hatással vannak a szemöldökünkre. "Összefügghet az életkorral, ahogy pajzsmirigybetegség és hormonális ingadozás következménye is lehet, vagy a kiegyensúlyozatlan étrend szintén okozhatják a szemöldök elvékonyodását" - mondta a HuffingtonPostnak Dr. Lian Mack bőrgyógyász. 

A kor előrehaladtával a szőrnevekedési ciklus is változik, ahogy a haj színéért felelős pigment, a melanin termelése is csökken, amik világosabb és ritkább szemöldököt eredményeznek.

Az A-vitamin, a B7-vitamin (biotin), a cink és a vas hiánya szintén lassíthatják a szőr növekedését. A szemöldök ritkulásához vezethetnek különféle bőrbetegségek is, mint az ekcéma vagy a pikkelysömör, illetve az autoimmun betegség, az alopecia areata is. Természetesen a genetikáról sem feledkezhetünk meg, ugyanis a szörtüszők száma és a szemöldökünk vastagsága genetikailag előre meghatározottak. 

szemöldök
A szemöldökünk nem marad egész életünkben ilyen dús
Forrás: Forrás: Shutterstock

"Ha valakinek eleve vékonyabb, ritkásabb a szemöldöke, annak feltűnőbb, ahogy a kor előrehaladtával ritkul, mint annak, aki születésétől fogva sokkal dúsabb szőrzettel van megáldva" - magyarázta Dr. Ife Rodney bőrgyógyász. Ráadásul ha valaki genetikailag hajlamosabb a hajhullásra, akkor nagyobb valószínűséggel tapasztalhatja a szemöldök elvékonyodását is.

Ezeket jó, ha tudod, mielőtt belevágsz a szemöldöktetoválásba

A különféle kozmetikai tetoválások még mindig nagyon népszerűek, és nincs is mit csodálkozni ezen, hiszen például egy ízlésesen kitetovált szemöldök harmonikusabbá, szebbé varázsolhatja az arcot. Azonban mielőtt belevágunk, nem árt alaposan átgondolni, mivel is jár a szemöldöktetoválás.

Hogyan lehet lassítani a szemöldök elvékonyodását?

Természetesen az idő kerekét sem megállítani, sem visszaforgatni nem tudjuk, de odafigyeléssel késleltethetjük az elkerülhetetlent: a legfontosabb, hogy ellássuk a szervezetünket a szükséges tápanyagokkal, de természetesen a megfelelő ápolás is szükséges.

  • Kövessünk egészséges, antioxidánsokban gazdag étrendet.
     
  • Szedjünk E-vitamint, biotint és figyeljünk a vas pótlására is, hogy gyorsuljon a hajnövekedés.
     
  • Kerüljük a szemöldök túlzott szedését.
     
  • A szemöldökünket is védjük a napfénytől, mivel az UV-sugarak károsíthatják az érzékeny szőrtüszőket.
     
  • Kerüljük a durva vegyi anyagokat tartalmazó bőrápoló termékek és kozmetikai szerek használatát.
     
  • Használjunk ápoló szérumokat, amik ösztönzik a szemöldök növekedését.
     
  • Végezetül pedig egy bőrgyógyásszal is beszélhetünk a probléma orvoslásáról.

Ez a két testrészünk egész életünkben nő - ezért lesz folyamatosan nagyobb az orrunk és a fülünk

A felnőtté válás része, hogy testünk növekszik és folyamatosan alakul, legalábbis egy darabig. Egy ponton ugyanis – hacsak nincs valamilyen ritka rendellenesség – mindenki eléri a maximális testmagasságát, és ez már biztosan nem fog változni. Azonban nem minden testrészünk hagyja abba a növekedést. A fülünk és az orrunk egész életünkben nő, cikkünkből megtudhatod, hogy miért.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.