Akiknek a csillaga túl hamar hunyt ki – 7 film fiatalon elhunyt sztárokról

Back To Black - Movie Set
Amy Winehouse  élete
MARISA ABELA as Amy Winehouse
JLPPA / Bestimage/Northfoto - JLPPA / Bestimage
Amy Winehouse halál Janis Joplin sztárok Jim Morrison
Jim Morrison, Marilyn Monroe, Janis Joplin… Legendás sztárok, akik tragikusan fiatalon távoztak a világból, és akiknek a sorsa a mozivászonra kívánkozott. Az április 11-től a hazai mozikban látható, Back to Black című Amy Winehouse-életrajzi film kapcsán összegyűjtöttük a téma legemlékezetesebb alkotásait.

Sid Vicious - Sid és Nancy (1986)

Igazi punkként még a híres 27-esek klubjának tagságát sem érte meg Sid Vicious, aki mindössze 21 évesen vesztette életét drogtúladagolásban. A Sex Pistols legendás basszusgitárosa még a mindent szabályt felrúgó punkok közegében is legendássá tudott válni az önpusztításával, az alakját pedig a Sid és Nancy című film élete szerelmének történetén keresztül, a fiatal Gary Oldman és Chloe Webb szenzációs alakításával idézi meg.

Jim Morrison - The Doors (1991)

A 27 éves korukban tragikusan elhunyt zenészek hírhedt klubjának egyik leghíresebb tagja Jim Morrison, aki jelentős önpusztítás után, drogokkal összefüggő szívinfarktusban hunyt el Párizsban. A kultrendező Oliver Stone jó érzékkel ragadta meg ennek az ellentmondásos személyiségnek és az ő sorsának fontos pontjait, egy nevezetes korszak hangulatát a Doors-dalokkal, és nem mellesleg a Morrisonra megdöbbentően hasonlító Val Kilmer átlényegült alakításával.

Ian Curtis - Control (2007)

A depressziója mellett még súlyos epilepsziával is küzdő angol énekes 23 évesen mondott búcsút önszántából az életnek. A korszakos jelentőségű Joy Division zenekar frontemberének sorsát a legendás fotóművész (és kliprendező és filmrendező) Anton Corbijn vitte mozivászonra, a maga egyedi stílusában: fekete-fehér, bravúrosan komponált karcos képeken, a hőseinek jelenlétére és kisugárzására koncentrálva a sztorimesélés helyett.

Janis Joplin – Janis - A Janis Joplin-sztori (2015)

Dokumentumfilm is helyet kapott a listánkon – annál is inkább, mert a Janis - A Janis Joplin-sztori nemcsak kiemelkedő színvonalú, rengeteg archív anyagot feldolgozó, a tárgya lelkének mélyére ásó alkotás, de a magyar mozik is játszották a bemutatója idején. A valaha volt egyik legnagyobb hatású bluesénekesnő az „élj gyorsan, szeress szenvedélyesen, halj meg fiatalon” elvet vallotta, és 27 évesen távozott a világról az alkohol- és drogfüggősége miatt.

Elvis Presley - Elvis (2022)

42 éves kor fiatalnak számít? A halálhoz mindenképpen, Elvis Presleyt mégsem szokás a tragikusan korán elment sztárok között emlegetni. Valószínűleg azért, mert amilyen gyorsan felemelkedett a csillaga, olyan hamar könyvelték el aztán kiöregedett, meghízott hullócsillagnak is – pedig még ekkor is előtte állhatott volna az élet. Az Elvisről készült legfrissebb filmet a kortárs mozi egyik legeredetibb, sajátosan színes stílusú alkotója, Baz Luhrmann készítette, akinek rendezése különleges nézőpontot választott a rockandroll királyának történetéhez: Elvis hírhedt menedzserének alakja felől meséli el a legenda életét és karrierjét.

Marilyn Monroe - Szöszi (2022)

36 éves korában bekövetkező megdöbbentő halála is hozzájárult ahhoz, hogy Marilyn Monroe minden idők egyik leghíresebb színésznője és filmsztárja, egyenesen a mozi egy szimbóluma legyen. A filmcsillag alakját és emlékezetét sokan sokféleképpen próbálták meg már megközelíteni, ebben a különleges, félig fekete-fehér, félig színes alkotásban egy róla szóló regény elevenedik meg mozgóképen, azaz nem hagyományos életrajzi film volt az alkotók célja. 

Amy Winehouse - Back to Black (2024)

A 27-esek legutóbbi világhírű tagja tragikus módon Amy Winehouse lett, amikor alkoholmérgezésben elhunyt az ominózus életkorban. A csillogóan tehetséges énekesnő villámgyorsan vált sikeressé, majd ejtették őt rabul a szenvedélybetegségek és étkezési zavarok. A róla szóló, a hazai mozikban április 11-től látható életrajzi film rendezője az a Sam Taylor-Johnson, akinek nem csak A szürke ötven árnyalatát, de a témába vágó, John Lennon fiatal éveiről szóló filmet is köszönhetjük.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.