65 éves lett Dr. House: Hugh Laurie-nak nem csak a képernyőn kellett szembenéznie a depresszióval

hollywood Dr. House Hugh Laurie születésnap
65. születésnapját ünnepli Hugh Laurie, aki az édesapja nyomdokába lépve készült élsportolói pályára, hogy aztán brit komikussztár és világrekorder sorozatszínész legyen belőle. A jeles alkalomból összegyűjtöttünk egy csokornyi érdekességet mindenki kedvenc Dr. House-áról.

1959. június 11-én az angliai Oxford városában jött világra, egy háztartásbeli anya és egy orvos apa gyermekeként. A szülei mindketten skót származásúak, de Laurie már teljesen angol identitású. De a különféle akcentusok elsajátítása sosem okozott gondot számára: amikor a Dr. House szereplőválogatásán vett részt, a sorozat vezető producere nem is tudta róla, hogy nem amerikai színész.

Hugh Laurie, Dr. House
Dr. House, azaz Hugh Laurie 65 éves lett. 
Forrás: Getty Images

Elit neveltetésben részesült

Anglia leghíresebb magániskolájába, az Etonba járt, majd a nevezetes Cambridge egyetemen folytatta a tanulmányait. Régészet és antropológia szakon végzett, de már ekkor csatlakozott az egyetem nevezetes Footlights komikustársulatához, ahol korábban a Monty Python tagjai is megismerték egymást.

Élsportolónak készült

Az édesapja olimpiai bajnok volt evezésben az 1948-as londoni játékokon, és Hugh Laurie is szeretett volna a nyomdokába lépni. Az cambridge-i egyetem nevezetes evezőscsapatában is helyet kapott, és élsportoló szeretett volna lenni, de egy mononukleózis betegség derékbe törte a karrierjét.

A legjobb barátjával párban indult a karrierje

Az említette egyetemi társulatban ismerte meg Stephen Fry-t, aki azóta is a legjobb barátja, esküvői tanúja, és az összes gyerekének keresztapja is. A karrierjük is együtt indult a Fry and Laurie komikusduó fellépéseivel, majd különböző televíziós produkciókkal, melyek közül a történelmi paródiasorozat Fekete Vipera vált a leghíresebbé.

 

Dr. House bekerült a Rekordok Könyvébe

A 2012-es Guinness Rekordok Könyve szerint Laurie volt akkoriban a világ legnézettebb színésze a Dr. House sikerének köszönhetően, és ettől nem függetlenül ő kapta a világ legmagasabb színészi gázsiját is, epizódonként 400 ezer dollárt.

Amerikába költöztette a családját

1989 óta él házasságban Joanne Greennel, akit egy londoni színház irodai dolgozójaként ismert meg. Három gyerekük született, és amikor Laurie megkapta a Dr. House főszerepét, egy éven át folyamatosan ingázott az angliai családja és a munkahelyét jelentő Los Angeles között. A Dr. House sikere aztán egyértelművé tette a további évadokat, így inkább az egész család áttette a székhelyét a tengerentúlra.

A lemezeit is meghallgathatod

Gyerekkora óta imád zenélni, jól játszik gitáron, zongorán, dobokon, harmonikán és szaxofonon is. Sőt, az éneklés is jól megy neki, ezt pedig több hobbizenekarban is bizonyította, melyek közül a leghíresebb a tévés sztárokat tömörítő Band From TV banda. De szólóban is zenél, sőt lemezeket is kiadott a kedvenc műfajában, bluest énekelve.

Motoron érzi magát a legjobban

16 évesen kapta meg élete első motorbiciklijét, és azóta imád két keréken száguldani. Élvezi a bukósisak nyújtotta felismerhetetlenséget, és gyűjti is a régi motorkerékpárokat. A Dr. House főszerepének elnyerését is egy 1960-as Triumph Bonneville vásárlásával ünnepelte meg.

Megküzdött a depresszióval

A lelki problémák végigkísérték az életét: saját bevallása szerint az édesanyja nem igazán szerette, mert a szigorú vallásos világában kudarcként tekintett az ő bohém, lázadó természetére. Később a depresszióval kellett szembenéznie, ami 2006-ra súlyosbodott annyira nála, hogy már klinikai diagnózist is felállítottak róla. Azóta folyamatosan jár terápiára, és így kordában tudja tartani az ilyesfajta nehézségeket.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.