"Legkedvesebb ajándékom" - Sztárszerzőink karácsonya

karácsony Sztankay Ádám sztárszerzők Takács Nóra ajándék Szily Nóra Nánási Pál ünnep Müller Péter Ördög Nóra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Baba horgolt kis ruhácskában, egy orosz katona csokoládétortája a legszörnyűbb háború közepén, kisvasút, fényképezőgép - vajon kinek mi volt a legemlékezetesebb ajándék, amit kapott az évek alatt? A Life.hu sztárszerzői, Szily Nóra, Müller Péter, Sztankay Ádám, Ördög Nóra, Nánási Pál és Takács Nóra osztja meg most veled szeretettel teli ünnepi gondolatait.

Szily Nóra

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]
"Édesanyámtól kaptam, de nem akkor, amikor kicsi voltam, amikor valami játékért, ruháért, isten tudja miért sóvárogtam. Nem. Tavaly történt... Egy régi baba volt az ajándék, aminek ruhát, sapkát, cipőcskét és táskát horgolt. Azzal a gyönyörű, törékeny kezével. Mert valami olyannal akart meglepni, ami nem megvehető, megszerezhető - és amit csak ő tud adni. Amikor kibontottam a csomagocskát, és megpillantottam Lencsi babát (merthogy ez a neve - 'óriás szemű', mint én, ahogy anyu mondta), megállíthatatlanul folytak a könnyeim. Lencsi azóta a hálószobámban ücsörög és mosolyog rám. Ahogy anyu tette anno - amikor kicsi voltam, és azóta is. Istenem, add, hogy még sokáig!"

Müller Péter

"1944. december 24-én hajnalban egy orosz katona meg akarta erőszakolni anyámat egy bunkerben. A szemem láttára. Bölcs, női varázsló volt a mamám, tudott oroszul. Szigorúan letolta az elvadult ruszkit, aki elsírta magát. Könnyeit nyelve mesélte el, hogy igen: egy állat lett belőle. Három nagy lányát, a kisbabáját és a feleségét a szeme láttára ölték meg a németek. Úgy bőgött anyám ölében, mint egy gyerek.
Még aznap este lopott nekem egy nagy, kerek csokoládétortát.
- 'Kusitye, málcsik!' - Egyél, fiú! - mondta.
Vaszilijnak hívták.
Két hónap múlva meghalt Berlin alatt."

Sztankay Ádám

"Az első a kisvasút volt. Karcsú vágánykarika az Árpád fejedelem úti panellakás padlóján. A világot körbezakatoltuk, adták hozzá a meséket ifjú szüleim. Még mindent el lehetett hinni, hogy holnapután után is tart majd a karácsony, lesz nyáron is, dísztelen napokon ugyancsak könnyű szeretni, nem meló, sínen vagyunk. Aztán érkeztek az autópályák, előbb elektromos, majd a sárga gravitációs derbik apámmal. Kvarcóra, bőrdzseki a kamasznak, menő fejhallgató, lemezek, Rolling Stones, Bee Gees, Santa Esmeralda, Fleetwood Mac, Jimi Hendrix. Csúcsesemény a Stern magazin a Jagger interjúval, kábé kilencszázhetvenkilencben, anyám ötlete, extázis a fa alatt, mondjuk németül máig sem tudok, mi lett belőlem. Bocs. Különben ezt-azt még ma is őrzök a régi kacatokból, hiába az ellenérdekű nők próbálkozásai. Másfelől: ami elveszett, hát, úgy esett. Hol volt, hol nem volt."

Ördög Nóra

Fotó: Nánási Pál
Fotó: Nánási Pál
"Világéletemben imádtam a karácsonyt, és ezért nem tudok eléggé hálás lenni a szüleimnek, akik gondoskodtak arról, hogy az ünnep emlékezetes, szeretettel teli és meghitt legyen kivétel nélkül minden évben. Számomra talán ez a legnagyobb ajándék, és a legkülönlegesebb is: ez az örökség, az ünnep tisztelete és szeretete, amit felnőtt fejjel vihetek tovább és mostantól én lehetek az, aki emlékezetessé varázsolhatom a családom számára az év legszebb időszakát."

Nánási Pál

"Életem első fényképezőgépe egy karácsonyi ajándék volt a szüleimtől. Azóta már tudom, amit akkor még nem is sejtettem, hogy ez egy életre meghatározza majd a jövőmet. Mindig is ámulattal figyeltem apukámat, aki pusztán hobbiból, de szenvedélyesen fotózta a családot, a világot. Emlékszem, még saját sötétszobát is kialakított a házunkban, de végül én lettem az, aki - talán épp ennek az ajándéknak köszönhetően -hivatásomnak választottam a fotózást."

Takács Nóra

Fotó: Andráska Krisztián
Fotó: Andráska Krisztián
"Hamarosan a szeretetet ünnepeljük. A családot, a jóságot. A karácsony a legkedvesebb ünnepünk, ez nem vitás. Pár nap szépség. Sokan azt mondják, hogy kezdi elveszíteni az értelmét, mert csak az ajándékokról szól, de szerintem ez nem igaz. Lehet, hogy túlzásba esünk decemberben, őrültek módjára vásárolunk, és közben nincs időnk igazából várni az ünnepet, de mikor ott állunk a fa körül és körbenézünk, rájövünk, miről szól ez az egész: ott van az egész család. Mindenki. Az év többi ünnepén nem 'kötelező' együtt lennünk, karácsonykor viszont mindenki összejön. Mert így szokás. Ez a karácsony 'hatalma'. Ott és akkor már nem számít, hogy mit kapunk és mit adunk, a lényeg, hogy együtt a család, jókat beszélgetünk, eszünk, összetartozunk. Hogy mi a legemlékezetesebb karácsonyi ajándékom? Az, hogy erre rájöttem. Mert így nem zavar, hogy kapok-e ajándékot, vagy sem, kicsit kapok vagy nagyot. Nem izgat, én mit adok, mert ez csak a felszín, mint Márton-napon a liba, szilveszterkor a duda, húsvétkor a sonka - pontosan úgy tartozik a karácsonyhoz a fenyőfa és az ajándék. Lássuk meg a lényeget! A karácsony az az ünnep, amikor mindenki hazamegy. Ez az ajándék."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.