Hiába van meleg, számomra elmaradhatatlan egy jó tányér forró leves. Szerencsére a vendégeim is tudják, hogy a melegben sokszor jótékonyabban hat egy forró leves, mint egy hatalmas rántott hús. Ez a leves mindamellett, hogy tele van tápláló zöldséggel és csirkemellel, a curry lelket melengető és keringésjavító hatásaival is kiegészül. Ragadj fakanalat, és vedd birtokba a konyhát!

A currys csirkeleves hozzávalói 6 főre:
- 60 dkg csirkemell csíkokra vágva
- 3 szál sárgarépa vékonyra szeletelve
- 2 közepes vöröshagyma apró kockára vágva
- 10 dkg petrezselyemgyökér
- 2 egész paradicsom
- 1 piros kaliforniai paprika apró kockákra vágva
- 2 teáskanál curry
- 4 gerezd fokhagyma
- 6 ek. olívaolaj
- 2 dkg gyömbér hámozva és felszeletelve
- só, bors
- 2,5 dl tejszín
- 1 evőkanál liszt
Pirítsuk meg a hagymát a zúzott fokhagymával az olajon, adjuk hozzá a vékonyra szeletelt gyömbért és a curryport. Adjuk hozzá a felcsíkozott csirkehúst, magas hőfokon pirítsuk meg, majd hozzáadva a zöldségeket és a paradicsomot, pároljuk 3-4 percig. Szórjuk meg egy kanál liszttel, lehúzva a tűzről keverjük meg alaposan, és engedjük fel hideg vízzel.
A curry elnevezést eredetileg két, egymástól független indiai kifejezésből "honosították" a britek. A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény, a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, amelynek a levelét használják fűszerezésre, Indiában főleg vegetáriánus ételekhez. A karhí pedig édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel. A curry a tamil kari szónak egy túlságosan leegyszerűsített változata, és "szósz", "mártás" a jelentése. A curry az angolok révén vált általános kifejezéssé, és mindenféle indiai étel fűszerezéseként értelmezték.
Sózzuk és borsozzuk, amikor felforr, közepes lángon folyamatosan kevergetve készre főzzük. A lisztszórás miatt egy kevés hab keletkezik majd a leves tetején, amikor forrni kezd. Ezt szűrővel folyamatosan távolítsuk el. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, és a tejszínt hozzákeverve dúsítjuk a levest.