boldogság házasság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mitől jó a házasság? Ezt a kérdést kutatja igen részletesen John M. Gottman, a Washingtoni Egyetem emeritus pszichológiaprofesszora, akit sokan korunk legnagyobb empirikus házasságkutatójának tartanak. Munkássága azért is figyelemre méltó, mert igen részletes empirikus megfigyeléseket végzett és következtetéseit ezekre építi. Kutatásai a házasság stabilitására és a kapcsolatok működésére irányulnak.

Gottmant nemrég az utóbbi idők tíz legnagyobb hatású terapeutája közé sorolták. Igen nagy sikert aratott A boldog házasság hét titka című könyve, amelyben leírja a tartós és egészséges párkapcsolat hét jellemzőjét, melyeket megfigyelései alapján fogalmazott meg. Ez a hét működési forma erősíti a házasságot és bizosítja annak fenntartását a nehéz időszakokban is.

Dr. John Gottman Forrás: www.gottman.com

1. Rajzold meg a szeretettérképet!

Az elsőt Gottman igen kifejező módon "a szeretet térképének" nevezi. Lényege, hogy a boldog párok kialakítanak egy belső térképet a másik fél belső világáról, félelmeiről, örömeiről, vágyairól, érdeklődéséről, a számára fontos emberekhez fűződő kapcsolatairól és az őt érzelmileg érintő történésekről. Ez egyébként a felek érzelmi intelligenciáját is tükrözi.

2. Szeress gyengéden!

A másik alapelv szerint emlékeztessük magunkat arra, hogy gyengéden szeretjük párunkat és ezt szóban is fejezzük ki előtte. Végül is ez kapcsolatunk alapja. Ha nem így lenne, akkor mire épülne a házasság? Mondjuk el párunknak is az iránta érzett szeretetet, szerelmet, gyengédséget, tiszteletet és elismerést.

Forrás: Thinkstock

3. Foglalkozz vele minden nap!

Foglalkozzunk egymás dolgaival minden nap, beszéljük meg a saját és a partner szükségleteit, igényeit. Ezekről hosszú távon nem szabad lemondani a kapcsolat kedvéért, találjunk inkább kölcsönös megoldásokat. Az egymás felé fordulás alapozza meg és tartja fenn az érzelmi kötődést, a szerelmet, az izgalmat és a jó szexuális életet.

4. Hallgass rá és tegyél engedményeket!

Hallgassunk párunk véleményére és tegyünk engedményeket! Az engedmények elkerülhetetlenek. A legboldogabb és legstabilabb házasságokban Gottman kutatásai szerint a férj tiszteli felesége véleményét és kéréseit, nem vív hatalmi harcot vele és bevonja őt a döntésekbe. Ha más véleményen vannak, akkor a férj aktívan keresi a közös nevezőt ahelyett, hogy foggal-körömmel ragaszkodna saját akaratához. Természetesen a feleség oldaláról is fontos az engedmények viszonzása és a férj szándékainak tiszteletben tartása – azonban a vizsgálatok szerint a feleségek általában egyébként is így működnek és inkább a férjeknek van okuk a fejlődésre.

5. Tisztelettel kezeld a problémákat!

A "kezelhető" problémák megoldása a sikeres házasságok egyik kulcsa. A problémák megoldását az jellemzi, hogy a felek képesek az indulatok tompítására, különösen a konfliktus kitörésekor. Arról beszélnek, amit szeretnének és nem a másik fél hibáit és gyengéit elemzik. Magukról beszélnek és nem a másik félről, megőrizve az alapvető udvariasságot és a tiszteletet. Ha túl magasra hágna az indulat, képesek megszakítani a rossz köröket szünettel, egyéb érzéseik megosztásával, elnézés kérésével vagy a másik szeretetének kifejezésével – majd végül képesek lesznek engedményt tenni a másik kedvéért. A másik fél ezt előbb-utóbb viszonozni fogja.

Forrás: Thinkstock

6. Ne akard megváltoztatni!

A "nem kezelhető" problémák elfogadása szintén a boldog házasság alapja. Ha olyan alapvető különbségek merülnek fel, amelyek nem oldhatók meg engedményekkel, akkor képesek a szükséges mértékben elfogadni a másik fél sajátosságait. Nem ragadnak bele "ördögi körökbe" és csapdákba, hanem olyan nézőpontot találnak, ami lehetővé teszi az elfogadást és a további együttműködést. Végül is annyi minden más is jelen van a kapcsolatban!

7. Legyenek közös céljaitok!

Közös célok és értékrend kialakítása a hetedik pont. Minden boldog házasság kialakít egy kis mikrovilágot a maga rituáléival (például a vasárnap menetrendje, közös vásárlás, vagy csak egymás fülének szánt szavak, megnevezések, becézések), ami a külvilággal szemben összeköti őket. A felek közös célokat és "mítoszokat" alkotnak házasságuk eredetéről, mergismerkedésük történetéről, távolabbi vágyaikról és még sok minden másról.

Hogyan éljük túl a válást?http://www.life.hu/tested-lelked/20131114-szerelem-es-parkapcsolat-igy-lehet-tulelni-a-valast.htmlAkinek szenvedés a szerelemhttp://www.life.hu/tested-lelked/20131107-parkapcsolat-es-erzelem-akinek-szenvedes-a-szerelem.htmlŐ az igazi, romantikus szeretőhttp://www.life.hu/tested-lelked/20131028-a-romantikus-szereto-mint-pszichologiai-tipus.htmlHogyan kell gyászolni?http://www.life.hu/tested-lelked/20131101-hogyan-kell-gyaszolni-halottak-napja.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.