Asztalos, dizájner és restaurátor - Egy magyar lány sikersztorija

asztalos, dizájn,
karrier Sikersztori restaurálás
Serceg a csiszoló, zúg a fúró. Ez nem lenne meglepő, ha nem egy törékeny, ifjú hölgy kezében volna a sok asztalos eszköz.

Hegedűs Fanni nem riad meg a fizikai munkától. Nem számít, ha a munkaanyag nehéz, szálkás vagy szúrós, ha fáról van szó, Hegedűs Fanni máris nekilát, hogy csodát alkosson belőle. 

Nyomot hagyni a világban

Azt mondja, az érzelmei hajtották a fához. A fához, mint élőlényhez, a fához, mint anyaghoz. Az erdészet is foglalkoztatja, a nagypapája révén kapcsolódott be az erdőgazdaságba. A vizuális kultúra már gyerekkorában is érdekelte, az izgatta, hogy hagyhat egy ember tudatos nyomot a világban. 

Olyasmit akart csinálni, amiben elmélyülhet

21 éves volt, amikor az az ötlete támadt, hogy kitanul egy olyan szakmát, amiben elmélyedhet, és magas szintre fejlődhet. Ekkor talált rá a famunkára. Fannit elámítja a fák önálló karaktere, az emberénél is jóval hosszabb életútja. Azt mondja, a matuzsálem fákat látva megérthetünk valamit az élet és a halál misztériumából. Az erdőben, ahol maga is gazdálkodik, olyan hársfák is állnak, amiket még a dédnagyapja ültetett. 

Hegedűs Fanni
Kép forrása: Hegedűs Fanni

A szeretet inspirálta

Saját tervezésű bútorait a Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíj támogatásával hozta létre hazai diófából. Itt készült a pihenőszék és a textilmaradékokból szőtt ülőfelület, valamint egyes plasztikusan megformált, szobrászati jellegű bútorrészlet. 

Hegedűs Fanni
Az alkotó sajátos stílusa könnyen felismerhető. Kép forrása: Hegedűs Fanni

De nem csak bútorkészítő Hegedűs Fanni, hanem restaurátor is. Ehhez a szakmához kell anyagismeret, technikatörténeti tudás, kézügyesség és jó megfigyelőkészség is. Fanni, mielőtt munkához lát, igyekszik megérteni a tárgy alkotójának gondolatmenetét, elképzeléseit.

Hegedűs Fanni
Kőbalták. Kép forrása: Hegedűs Fanni

A cikk eredeti formájában megtekinthető a Lakáskultúra honlapján.

 

 

 

ÉRDEKEL!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.