10 tavaszi trend, amely meghatározza az idei szezont

Northfoto - Xinhua / eyevine
divatirányzat tavasz 2024
A 2024-es tavaszi divatirányzatok történeteket mesélnek el. Összekötik a ruházatot a kultúrával, a tervezők a kollekciókkal a világ dolgaira reflektálnak. Új trend van kialakulóban: már nem csak azt nézzük, mit viselünk, hanem azt is, hogy miért.

Nehéz idők járnak a világban, és erre a divattervezők is reagálnak. Bár tavaszi-nyári kollekciókról beszélünk, túlnyomórészt fekete-fehér palettákat láthatunk a kifutókon. Sokan azt gondolhatják, hogy a szakemberek a biztos sikerre utaznak, de inkább a gyakorlatiasság vezérli őket. A világot sújtó események miatt a tervezők nagy része igyekeszik távol maradni az erőteljes, harsány árnyalatoktól, ráadásul a fekete és a fehér a két leginkább “trendálló” tónus. A válságot, háborút, természeti katasztrófákat a feketével és az ahhoz társított nehezebb anyagokkal szemléltetik, a reményt pedig a fehér ruhák könnyedségével - írja a Vogue

 

A 2024-es tavaszi/nyári kollekciókban a klímaváltozás és az extrém forróság problémája is megjelenik. Mintha küzdenének a hőség ellen, egyfajta szellőző funkciót is adtak a ruhadaraboknak. Nagy szerepet kapnak a hálós anyagok, a csipke és más áttört technikák.  

 

A kifutókon sem lehetett megkerülni a mesterséges intelligencia témáját, ami a futurisztikus vonalvezetésekben és szoborszerű kreációkban mutatkozott meg leginkább. A közelgő olimpiára a fémes árnyalatokkal, színekkel reflektáltak a tervezők.

 

2024 tavaszán velünk maradnak a virágminták. Ezek közül is a legnépszerűbb, leggyakoribb motívum a rózsa. A tüskés növény erősen kapcsolódik a Tudorokhoz és a rózsák háborújához, nem véletlen tehát, hogy ez a motívum pont az új brit uralkodó trónra lépése után jelent meg. 

 

Nézzük, milyen trendek várhatók tavasszal:

 

1. Áttetsző, légies fehér ruhák 

A fehér ruha - az átlátszóság különböző fokozataival - a 2024-es tavaszi divat egyik legfontosabb trendje, amely a tervezők könnyedségre való törekvését fejezi ki. A Pradánál a test abszolút szabadságát tűzték ki célul - idén nem a szexualitás volt a lényeg. 

ITALY-MILAN-FASHION WEEK-PRADA, 2024 collections
Forrás: Northfoto/Xinhua News Agency / eyevine/Prada

 

2. A komoly fekete

A rengeteg fekete ruhadarab a kifutókon egyfajta együttérzést fejezi ki világban dúló háborúk és katasztrófák miatt, a formák azonban megmutatják, hogy a képzelet még a legnagyobb katasztrófák idején is szárnyalhat. 

UNDERCOVER Spring/Summer 2024 Runway during Paris Fashion Week on
Forrás: Northfoto/picture alliance / Ik Aldama/Undercover

 

3. Áttört anyagok

A tervezők nagy hangsúlyt fektettek a szellősségre, rengeteg áttört anyagot használtak, népszerű lesz a csipke és a hálós anyagok. Mint feljebb már írtuk, nem a testiség a lényeg ezeknél a daraboknál, sokkal inkább a klímaváltozásra, az extrém forró nyarakra akarják felhívni a figyelmet. 

VALENTINO Spring/Summer 2024 Runway during Paris Fashion Week - Paris; France 01/10/2023
Forrás: Northfoto/picture alliance / Ik Aldama/VALENTINO 

 

4. Kötények és kötényruhák 

A munkaruhákra jellemző praktikusság elérte a kifutókat is: a cargo zsebek már nem számítanak újdonságnak, viszont megjelentek a kötények és a kötényruhák. Egyes darabokban a kötények a szögletes nyakkivágása is visszaköszön. 

DIOR Spring/Summer 2024 Runway during Paris Fashion Week on September 2023 - Paris; France 26/09/2023
Forrás: Northfoto/picture alliance / Ik Aldama/DIOR 

 

5. Szoborszerű ruhaköltemények

A szoborszerű vagy futurisztikus ruhadarabok megjelenése a divatvilág válasza a mesterséges intelligenciára. Ezekkel a darabokkal tüntetnek a divatházat a kreatív szakemberek mellett, minden darab egy kinyilatkoztatás arról, hogy nem cserélik le a művészeiket az AI-re.

BALMAIN Spring/Summer 2024 Runway during Paris Fashion Week on September 2023 - Paris; France 27/09/2023
Forrás: Northfoto/picture alliance / Ik Aldama/BALMAIN 

 

6. Hosszított felsőtest

A felsőtest nyújtását a tervezők a derékrész magasításával vagy éppen leengedésével érték el, mindkét variációra láthattunk példát a kifutókon. 

Duran Lantink : Runway - Paris Fashion Week - Womenswear Spring/Summer 2024
Forrás: Getty Images/Peter White/Duran Lantink 

 

7. Az Olimpia bűvöletében: fémes darabok

Párizs ad otthont a 2024-es olimpiának. Mintha csak a játékokra készülnének, a tervezők rengeteg fémes anyagot használtak, az arany, az ezüst és a bronz dominál.

Chanel - Paris Woman Summer 2024
Forrás: Northfoto/ZUMA Press

 

8. Visszatér a galléros póló

Az idei szezon nagy visszatérője a pólóing, a sportosan elegáns, ikonikus darab, amit  a MiuMiu hívott életre. 

MIU MIU Spring/Summer 2024 Runway during Paris Fashion Week - Paris; France 03/10/2023
Forrás: Northfoto / Ik Aldama/MIU MIU 

 

9. A rózsa nevében

A rózsa a virágok királynője, gyönyörű és parancsoló egyszerre. Idén minden formában divatos lesz, nyomott mintában és applikálva egyaránt. 

BALMAIN Spring/Summer 2024 Runway during Paris Fashion Week on September 2023 - Paris; France 27/09/2023
Forrás: Northfoto / Ik Aldama/BALMAIN 


 10. Trendi tollak

A 90-es évek nosztalgiája 2024 tavaszán is folytatódik, Baz Luhrmann Rómeó és Júlia című filmjének - Leonardo DiCaprio és Clare Danes főszereplésével - jelmezei és kellékei köszönnek vissza a kifutókon. Angyali szárnyak és középkori páncélok ihlették a tervezőket. 

ROBERTO CAVALLI Spring/Summer 2024 Runway during Milan Fashion Week on September 2024 - Milan; Italy 20/09/2023
Forrás: Northfoto / Ik Aldama/ROBERTO CAVALLI 

 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.