A turkáló az új luxus - Ami régen ciki volt, ma már menő

second hand luxus turkáló
A használtruha-vásárlás ma már az egyik legtrendibb dolog a világon. Sztárok, influenszerek is büszkén vallanak arról, hogy bizony hatalmas lelkesedéssel túrják fel a ruhakupacokat, kutakodnak az online felületeken, hogy így bővítsék ruhatárukat újabb darabokkal, amelyek tulajdonképpen nem is újak.

Amikor gyerekek voltunk, a világ legutálatosabb és legcikibb dolga az volt, amikor a nagyobb testvérünk vagy más rokonunk elnyűtt, kinőtt ruháit kellett viselnünk. Alig vártuk, hogy felnőttként mi magunk vásárolhassunk a legújabb divat szerinti holmikat, pont olyanokat, mint amilyenekben a legmenőbb barátaink jártak. Eszünkbe sem jutott, hogy turkálóban vásároljunk. Ám ami régen ciki volt, az ma már igen is, hogy nagyon menő lett. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy hatalmas népszerűségnek örvend a használtruha-adásvétel. De lássuk azt az öt okot, hogy vajon miért!

turkáló, second hand
Turkálóban vásárolni az új luxus
Forrás: Shutterstock

Ezért szeretünk turkálóban vásárolni

1. Nem köszön vissza

Az egyediségre mindannyian törekszünk, és bizony az önkifejezésünk fontos része az öltözködésünk. Igen ám, de a ruhaboltok kínálatát jelentősen meghatározza az éppen aktuális divat. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos fazont, maximum 2-3 színben tesznek ki a polcokra, méghozzá többmillió darabot. Így viszont kimondottan nehéz dolgunk van, ha valami olyan öltözékre vágyunk, ami nem jön szembe velünk az utcán, és ami tükrözi a saját egyéniségünket. Kivéve akkor, ha turkálóban vásárlunk, vagy körülnézünk anyáink, nagyanyáink szekrényében, ahol igazi vintage ritkaságokra bukkanhatunk. A használtruhák között kutakodva bármilyen fazonú, stílusú és színű darabokra lelhetünk, amelyek mindegyike olyannyira egyedi, hogy a környezetünkben szinte biztos, hogy senkinek nincs éppen ugyanolyanja.

2.Teszünk a környezetért

A fenntarthatóság egyre fontosabb szempont számunkra, és ez akkor is igaz, ha az öltözködésünkről van szó. Számos kutatás eredménye mutatott rá arra tényre, hogy milyen pazarlást hajtunk végre az újabb és újabb ruhadarabok beszerzésével. 

Megállapították, hogy ha mostantól egyetlen új ruha sem készülne, akkor is szinte az idők végezetéig elegendő lenne a jelenlegi készlet minden ember számára.

De persze akkor is szükségünk van arra, hogy időnként felújítsuk a ruhatárunkat, lecseréljük a megunt darabokat olyanokra, amelyek megfelelnek a mostani ízlésünknek, passzol a hangulatunkhoz vagy az éppen aktuális életszakaszunkhoz. Ilyenkor jusson eszünkbe, hogy valaki más is éppen így gondolkodik, és lehet, hogy az ő ruhái azok, amelyekre nekünk szükségünk van. Akkor se keseredjünk el, vagy vessük el az ötletet, ha nincs időnk és energiánk végig járni a secondhand üzleteket, vagyis turkálókat, hiszen ma már online is beszerezhetünk bármit, amire szükségünk van.  A közösségi oldalakon is találunk olyan csoportokat, ahol a felhasználók adják, veszik, cserélik a megunt darabjaikat, de még külön applikációk is vannak erre a célra. Böngésszünk kedvünkre, meglátjuk, hogy csodás dolgokat találunk! És arról se feledkezzünk meg, hogy a ruházati termékek gyártásáról már rengeteg tanulmány, cikk készült, amelyekből kiderül, hogy elképesztő mértékben károsítja a környezetet  -írja a Fanny magazin

turkáló, second hand
A felhasználók adják, veszik, cserélik a megunt darabjaikat, de még külön applikációk is vannak erre a célra.
Forrás: Shutterstock

A növényvédő szerek nagy részét a textilhez szükséges gyapot kapja, egy póló elkészítéséhez több mint 2500 liter víz szükséges és még sorolhatnánk. A Greenpeace többször is vizsgálta már a különböző ruhák méreganyag tartalmát, és persze számos veszélyes vegyi anyagot talált vezető márkák termékeiben is. Amikor „fast fashion” boltokban, vagyis az olyan hatalmas üzletekben vásárlunk, ahol nagy mennyiségű ugyanolyan holmi van, és gyorsan cserélődik az árukészlet, akkor vajon belegondolunk, hogy azok a darabok többnyire valamelyik fejlődő országban készülnek, ahol a gyártósoron dolgozó kizsákmányolt helyiek gyötrelmes munkakörülményei már világszerte ismertek? Szóval nem csak magunkkal teszünk jót, ha használt ruhát vásárolunk.

 

3. Sokat spórolhatunk

Ha ügyesen és körültekintően turkálunk, akkor rengeteg pénzt tudunk megtakarítani. Persze ne legyenek illúzióink, azzal, hogy az újrahasznosítás ennyire trendi lett, vannak olyan csoportok, amelyek éppen emiatt igencsak borsos árat kérnek a használt ruhákért. Ám ha nem ezeket az újonnan is méregdrága világmárkákra szakosodott csoportokat követjük, hanem a kevésbé menő márkákra is nyitottak vagyunk, akkor hihetetlenül sok pénzt megtakaríthatunk az öltözködésünkön. Főleg akkor, ha mi is eladjuk a saját megunt vagy méretben már nem megfelelő ruháinkat.

4. Kincsek a múltból

A turkálás valóságos kincskeresés. A régebbi korok trendjeivel éppen úgy találkozhatunk, mint a mai divatirányzatokkal. Színek, minták, izgalmas szabásvonalak, látványos megoldások, elegáns, egyedi és sportos darabok, sőt, akár prémium márkák is megbújhatnak a turkálók kincsei között. Az igazság az, hogy a keresgélés már önmagában egy fantasztikus, élményekkel teli program, akár a barátnőkkel együtt, akár egyedül. És higgyük el, hihetetlen sikerélmény, amikor valami csodás rucira bukkanunk, és talán éppen emiatt nagyobb becsben is tartjuk.

5. Kreatívvá tesz

Egy aprócska módosítással, változtatással a saját régebbi ruháinkat vagy a használtan vett darabokat is kedvünkre átalakíthatjuk, az aktuális divatnak vagy éppen a saját ízlésünknek megfelelően. Engedjük szabadjára a fantáziánkat, és alkossuk meg az egyéniségünkhöz leginkább passzoló ruhákat. Ki tudja? Lehet, hogy ez lesz az új hobbink, amiben kiteljesedhet a kreatív énünk.  


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.