Pörgesd fel az anyagcserédet finomságokkal! Ételek, amik segítenek

Forrás: Thinkstock -
anyagcsere diéta életmód étel fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hetek óta koplalsz, grammra pontosan kiszámolod, mikor mennyit eszel, mégsem mozdul a mérleg nyelve? Ha úgy érzed, szinte mindent megteszel a karcsú alakért, a siker azonban még várat magára, akkor érdemes kiderítened, min lehet még javítani, változtatni. A megfelelő emésztésen és a gyors anyagcserén nagyon sok dolog múlhat, ezt pedig nemcsak edzéssel, de helyes étkezéssel és bizonyos élelmiszerekkel is elérheted!

Rostok minden mennyiségben

Serkentik az anyagcserét, javítják a bélműködést, ami azért is fontos, mert sokszor tényleg az a székrekedés oka, hogy lemondtál a szénhidrátokról.

A fehér lisztes péksütik, kenyér persze nem kell, hogy szerepeljenek az étrendedben, ám a zabkorpa, a rozs- és búzapehely, a barna rizs annál inkább. A mi abszolút nagy kedvencünk a zabpehely, ami amellett, hogy már gyakorlatilag mindenhol megvásárolható abszolút elérhető áron, rengeteg pozitív hatással bír: ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag, betegségek ellen kiváló, a fogyókúrázóknak pedig kifejezetten ajánlott. Itt korábban már megmutattuk, hogyan készítsd el, itt pedig arról írtunk, miért érdemes zabkásával indítanod a reggelt.

Forrás: Thinkstock

Gyümölcsök

A megfelelő anyagcseréhez elengedhetetlen a gyümölcs- és zöldségfogyasztás: érdemes belőlük is olyanokat választani, amik rostban kifejezetten gazdagok. Az alma erre az egyik legjobb megoldás: magas a rosttartalma, ennek egyharmadát a pektin nevű vegyület adja, ami egyébként is gyorsítja az anyagcserét. Az almában található vitaminok és ásványi anyagok is javítják az emésztést.

Ha nem vagy az alma rajongója, válassz körtét vagy barackot, ezek is nagyszerűen hozzájárulnak a jobb anyagcseréhez. Ősztől pedig ismét slágergyümölcs a grépfrút, ami amellett, hogy lúgosító hatással bír,

felturbózza az anyagcserét: a benne lévős rostok és a pektin hozzájárul ahhoz, hogy az erek rugalmasabbak legyenek.

Javítja az emésztést, és segít a méreganyagok kiürülésében; nem véletlen, hogy számtalan tisztítókúra alapját képezi.

Zöldségek

A napi többszöri zöldségfogyasztás is jelentősen hozzájárul az anyagcsere felpörgetéséhez. A zöldbab erre az egyik legjobb megoldás: zsírtartalma nagyon alacsony, rostokban viszont különösen gazdag. Serkenti az emésztést, az anyagcserét, és segíti a méreganyagok távozását a szervezetből.

A káposzta és a brokkoli is hasonlóan remek választás: nemcsak erősítik az immunrendszert, de a bennük lévő rostok és vitaminok mellett tartalmaznak olyan anyagokat is, amelyektől egészséges marad a bélrendszer.

És ott van még a spenót, ami amellett, hogy valódi vitaminbomba, alacsony a kalóriatartalma, de rendszeres fogyasztása csökkenti a vércukorszintedet,

magas B-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig gyorsítja a szervezet anyagcseréjét, ráadásul rostokban is nagyon gazdag.

Ha nem vagy oda a főzelékért, kezdd a napot 2 marék spenótlevéllel zöld turmix formájában, és garantáltan napok alatt helyreáll az anyagcseréd – itt mutattuk be kedvenc receptjeinket.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Sokkal többre van szükséged, mint edzés és zöld tea, hogy jól működjön az anyagcseréd. Ahelyett, hogy étrend-kiegészítőkhöz vagy kapszulákhoz fordulnál, változtass apró, de annál hatásosabb dolgokat az életedben – íme 8 dolog, ami biztosan lassítja az anyagcserédet!

Folyadékok minden mennyiségben

A megfelelő anyagcseréhez a folyadékfogyasztás is elengedhetetlen – az emésztés, az anyagcsere ugyanis jelentősen lassul, ha keveset iszol. Napi 2 liter vízzel már elérheted, hogy a testedben helyreálljanak a méregtelenítőfolyamatok, távozhassanak a salakanyagok, ráadásul azt tapasztalod majd, hogy sokkal frissebb vagy, és fejfájás is ritkábban jelentkezik.

A tiszta, szénsavmentes ásványvíz mellett más italokkal is serkentheted az anyagcserédet. A zöld tea antioxidáns-tartalma magas, emellett összetevőinek köszönhetően pozitívan befolyásolja a zsírégetést, az anyagcserét, persze ehhez az is kell, hogy rendszeresen fogyaszd, lehetőleg ízesítés nélkül.

A magyalfateát is a legjobb anyagcsere-fokozó italok között tartják számon,

emellett remek zsírégető és vízhajtó hatása is van. És ott van még a fekete kombucha gombából készített kombucha tea is, ami hatékony méregtelenítő, jót tesz a májnak, és nagyszerűen felpörgeti az anyagcserét.

Fűszerek

Ízesítéssel is serkentheted az anyagcserédet, erre kiválóan alkalmasak a fűszerek.

A gyömbér az egyik legjobb anyagcsere-serkentő növény,

reszelheted süteménybe vagy magába az ételbe is, de teaként is kiváló. A gyömbér csípős anyagai egyébként nemcsak az emésztést segítő enzimek gyorsabb kiválasztását serkentik, de a gyomornyálkahártya hőreceptoraira is hatással vannak – mindez a méregtelenítésben, így a fogyásban is nagy hasznodra lehet.

Ha szereted a még csípősebb ízeket, akkor fogyassz chilit: mára ugyanis már bebizonyosodott, hogy a chili hatóanyaga, a kapszaicin rekordsebességűre kapcsolja az anyagcserét. A fahéj is pezsdítő hatással van a testre, ráadásul remek tisztító is! De a torma, a bors és a fokhagyma is serkentik az anyagcserét – ezekről itt írtunk bővebben.

Forrás: Thinkstock

Tejtermékek

A fehérjéket se hagyd ki az étrendedből! A joghurt az egyik legkiválóbb étel: a zsírszegény, natúr joghurt ugyanis jó hatással van a bélrendszerre, alacsony a kalóriatartalma, ráadásul fokozza az anyagcserét. Kalciumtartalmának köszönhetően pedig helyreteszi a bélflórát is!

Life.hu tipp

Serkentsd finomságokkal az anyagcserédet! Nemrég kipróbáltuk Norbi vadonatúj édességét, a 3R Revolutiont, aminek rendszeres fogyasztása hozzájárul az anyagcsere felpörgetéséhez is. A Life.hu szerkesztősége letesztelte a háromféle ízben elérhető süteményt, a tapasztalatokat ITT olvashatod! Közel 1 éves fejlesztőmunka után forradalmi újdonsággal lepte meg Norbi az Update1 fogyasztókat. Az európai EFSA jogszabályok alapján, Norbi ötlete, és egy kiváló élelmiszeripari szakember segítségével megalkották az Update1 3R Revolution termékcsaládot, amely különleges összetevői által az egészségre pozitív hatást gyakorol.

Mi kell még a megfelelő emésztéshez?

  • Rágd meg jó alaposan az ételeket, hiszen az emésztés a szájban kezdődik.
  • Törekedj arra is, hogy minél több erjesztett ételt fogyassz, ezekben ugyanis jó baktériumok találhatók, amelyek segítenek helyreállítani a bélflórát.
  • Fontos, hogy kerüld a stresszt, az ugyanis negatívan hat az emésztésre. Sajátíts el valamilyen relaxációs technikát, járj jógázni, vagy csak sétálj egy nagyot, egy nehéz nap végén!
  • Figyeld a tested jelzéseit, és azt, hogy melyik ételre hogyan reagál a szervezeted. Legyél tudatosabb!

Ihász Katalin dietetikus

A megfelelő anyagcsere megtartásában/kialakításában a rostdús táplálkozás, elegendő mennyiségű folyadékfogyasztás és az aktív életmód játszik szerepet. Vannak olyan élelmiszerek, melyek mind a gyorsításért, mind a lassításért egyaránt felelősek, mint például az alma, a kávé. Egyénenként változik, hogy melyik élelmiszer kire milyen hatással van.
5 apró, de hasznos dolog, amit mindennap megtehetsz az egészségedérthttp://www.life.hu/ez-zsir/20150921-5-apro-de-hasznos-dolog-amit-minden-nap-megtehetsz-az-egeszsegedert.htmlNem is hinnéd, mennyit javulhat az egészséged, erősödhet az immunrendszered, és mennyivel jobb lehet a kedélyállapotod, ha mindennap egy pár perccel többet szánsz csak magadra! Íme, öt apróság, amik első hallásra pofonegyszerűen megvalósíthatók, a hatásuk pedig nagyon is érzékelhető lesz! Ez Zsír!--Ma sincs kedved sportolni? 10 Insta-lány, akik minden percben edzésre motiválnakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150921-fitneszversenyzok-sportos-csajok-az-instagramon-akik-edzesre-motivalnak.htmlBiztosan veled is előfordul olykor-olykor, hogy akármennyire is imádsz edzeni, és élvezed, ha látod a testeden a változást, mégsincs kedved edzőruhába bújni és nekiindulni. De ilyenkor is van megoldás - íme 10 Instagram-csajszi, akik minden fotójukkal arra motiválnak, hogy igenis megéri sportolni. Ez Zsír!OrigoEdzés 4 fal között? Miért ne!http://www.life.hu/ez-zsir/20150925-edzes-4-fal-kozott-katus-attila-tippjei.htmlNincs lehetőséged elmenni edzeni? Ez már nem lehet kifogás! Ez Zsír!--Milyen jóga az ideális számodra? Eláruljuk!http://www.life.hu/ez-zsir/20150920-jogaiskola-a-jogaklikkel-kotott-vagy-szabad-sorozatok.htmlHa voltál már egynél több jógaórán, szinte biztos, hogy megtapasztalhattad, milyen a kötött és a kötetlen sorozatokból álló jógaóra. Nem feltétlenül kell elköteleződnöd egyik vagy másik mellett, de érdemes alaposabban megismerni őket! Ez Zsír!--Fogyni akarsz? Cseréld le a tányérokat!http://www.life.hu/ez-zsir/20150920-egyen-kisebb-tanyerbol-aki-fogyni-akar.htmlDiéták, életmódváltás, rengeteg edzés - ha ezek helyett inkább más módon dobnád le a kilókat, akkor íme egy szuper trükk!Ez Zsír!--A magyar sztárok imádják, és mi is: futás, a szupersporthttp://www.life.hu/ez-zsir/20150917-a-magyar-sztarok-imadjak-es-mi-is-ezert-jo-a-futas-nagy-adri-horvath-eva-es-a-zabkasakiralyno.htmlOldja a stresszt, boldogsághormont termel, és nem utolsósorban a szép formákért felelős: sportolni kell, méghozzá rendszeresen! A magyar sztároknak is fontos a fittség, az életmód, így mostantól ők mesélik el, miért is szeretik kedvenc edzésformájukat. A héten milliók kedvence, a futás kerül terítékre – lássuk, miért erre voksol Horváth Éva, Nagy Adri és a Zabkásakirálynő!Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.