Sokat túlórázik a pasid? Ezekben a szakmákban a legmagasabb a hűtlenek aránya

Forrás: Thinkstock -
párkapcsolat szex hűtlenség szexuálpszichológus vágy Győri Szilvia szerelem szakértő félrelépés gyönyör
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak, akik úgy vélik, hogy a hűtlenség csak idő kérdése, amit felgyorsíthatnak a körülmények és a kínálkozó lehetőségek. Ha ezeket a tényezőket és a megcsalási hajlamot kombináljuk bizonyos foglalkozásokkal, a félrelépésnek sokkal nagyobb a valószínűsége. Legalábbis nemrégiben ez derült ki annak a brit weboldalnak a felméréséből, amely viszonyt kereső házasemberek számára jött létre.

Az alábbi rangsort természetesen nem szabad készpénznek venni, de ha egy pasi randira hív, nem árt egy kicsit több figyelmet szentelned a szakmájára.

"Egy csésze kávé" szindróma

Forrás: Thinkstock

Mindannyian tökéletes társra vágyunk, és abban bízunk, hogy egy életre együtt maradunk a választottunkkal. Mint a házasság és a család dinamikája, a hűtlenségé is drámaian megváltozott az elmúlt évtizedekben.

A statisztikák szerint a párkapcsolatban élők 40-60%-a életében legalább egyszer már félrelépett, és e tekintetben nincs számottevő különbség a két nem között.

A válások nagy aránya is bizonyítja, hogy a megcsalás nemcsak általánossá, hanem könnyebbé is vált, amiben komoly szerepet játszanak a különféle társkereső oldalak és a randiappok egyaránt. Ugyanakkor a munkahelyen szövődik a legtöbb titkos liezon, mivel az emberek a nap nagy részét kollégáikkal összezárva töltik, a közös tevékenységek (reggeli kávézások, ebédszünetek, csapatépítő tréningek) pedig tökéletes táptalaját jelenthetik a félrelépéseknek. A kutatók ezt az újfajta viszonyt (ami már rég túlmutat a klasszikus főnök-titkárnő afféron) "egy csésze kávé" szindrómának nevezik - itt ugyanis egyik félnek sem áll szándékában félrelépni, de valahogy mégis megtörténik.

A bankárok a félrelépés nagymesterei

Gyanúsak a gyakori túlórák, a rejtélyes telefonhívások és az éjszakába nyúló kimaradozások? A partner különös viselkedése okot adhat némi aggodalomra, különösen akkor, ha a pénzügyi szektorban dolgozik. Legalábbis ezt állítja az Egyesült Királyság legnagyobb, házasoknak szóló társkeresője, ami 970 ezer felhasználót rangsorolt a szakmájuk alapján.

Forrás: Thinkstock

Eszerint a közel egymillió regisztrált tag 18%-át a bankárok teszik ki, ezután következnek a HR és menedzsment szegmensben tevékenykedők (12%), a vállalkozók (8%), majd a mérnökök és IT-szakemberek (6%), ám összességében elmondható, hogy szinte valamennyi szakma képviselője kutakodik titkos viszony után. A lista alján (1%) az ügyfélszolgálat, a vendéglátás és a kiskereskedelem területén dolgozók állnak, akiknek a feszített munkatempó miatt talán kevesebb idejük jut egy szeretői viszony fenntartására.

"Küldjetek el, csak nekem ne kelljen!"

Naphosszat elemezhetnénk a hűtlenség okait, a félrelépések miértjeit, egyértelmű recept, ellenszer azonban továbbra sincs rá. Sorozatunk, amelyben végigvettük, hogyan nyomulnak más nők a pasijainkra, mit gondolnak a megcsalásról a férfiak, és miért is jövünk össze valakivel, akiről tudjuk, hogy kapcsolatban él, igyekszik kapaszkodót nyújtani ezen a bizonytalan terepen.

A Tiltott találkozások nevű oldal mottója így szól: "Házas, de elhanyagoltnak érzi magát? Némi izgalomra vágyik?" – és ha rápillantunk a felhasználók számára (1 002 220), úgy tűnik, sok brit szenved rossz házasságban. E tekintetben nálunk sem túl rózsás a helyzet, és félrelépésre való fogékonyságunk fokozatosan emelkedő tendenciát mutat, ami a hazai hűtlenkedő oldal grafikonján is látható.

"A bankszektor nagyon gyors tempójú, és ha a stresszfaktort lehetne mérni, biztosan az egekbe szökne. Ebben az agresszív és kiszámíthatatlan környezetben csak úgy tudok lelazulni, ha szeretkezem egy nővel, aki nem a feleségem. Amikor egy kemény nap után összebújok az illetővel, nem agyalok semmin, egyszerűen csak élvezem az együttlétet, otthon pedig nyugodt és figyelmes társsá válok, azzá, akire a feleségemnek szüksége van" - írta egy bankár a Tiltott találkozások fórumán.

"Az élet rövid. Lépj félre!"

Az önmagát meglehetősen provokatív "Az élet rövid. Lépj félre!" szlogennel hirdető nemzetközi társkereső Magyarországon is elérhető, és a házasságban élőknek nyújt diszkrét ismerkedési lehetőséget. (Figyelembe véve a több mint 36 milliós tagságot, nem tűnik túl nehéz feladatnak a tökéletes szeretőt megtalálni.)

Forrás: Thinkstock

A weboldal alapítója, Noel Biderman azt mondja, hogy az alábbi tényezőket kell figyelembe venni, amikor a foglalkozások és a házasságtörés kapcsolatát vizsgáljuk. (Azt már csupán zárójelben fűznénk hozzá, hogy a 44 éves üzletember boldog házasságban él, és egy interjúban bevallotta, nagyon rosszul érintené, ha kiderülne, hogy a felesége megcsalta.)

1.)

Bizonyos munkaterületek bizonyos típusú személyiségeket vonzanak, illetve néha maga a munkakörnyezet az, ami könnyebben megteremti a lehetőséget egy titkos viszony kialakulására. A pultosok általában illuminált állapotban lévő vendégekkel találkoznak, ami megsokszorozza a megcsalás valószínűségét, egy minden hájjal megkent ügyvédnek pedig valószínűleg nem okoz gondot kimagyarázni a hűtlenségét. A pénzügyi szakemberekre jellemző, hogy céljaik elérése érdekében szeretnek magasabb rizikót vállalni, így nincs mit csodálkozni azon, hogy a magánéletükben is hajlandóak kockáztatni.

7 tuti ok, amiért üzletemberekkel jobb a szex

Vegyünk egy kis leleményességet, adjunk hozzá határozott személyiséget, hintsük meg ambíciókkal, és megkapunk egy ellenállhatatlan férfit. Ő az, aki mer vállalkozni, és bele mer fogni valami újba, és ez nemcsak az üzleti életben, de a hálószobában is igaz rá. Íme, hét ok, amiért jó a szex egy üzletemberrel.

2.)

Vannak rendkívül nagy kihívást jelentő szakmák, például az orvosoké, akik sokszor kerülnek stresszhelyzetbe, és pillanatok alatt kell életekről dönteniük. Ők a munkájuk révén gyakran szembesülnek a halállal, és pontosan tudják, hogy az élet túl rövid ahhoz, hogy akár egy percét is elvesztegessék. Talán ezért is állnak nehezebben ellen egy vonzó munkatárs csábításának.

Ha túl szexi a doki: Nála vagy neki akarsz szülni?

Már az egyetemen felhívják az orvostanhallgatók figyelmét arra, hogy a popsztárok után bizony az orvosszakma a legvonzóbb a hölgyeknél. Azért, mert tekintélyt parancsolók, határozott döntéseket hoznak, és jóformán megmentik az életünket. Korábban egy neve elhallgatását kérő fogszakorvos avatott be minket abba, hogyan élik meg ezt a helyzetet az orvosok.

3.)

Azok a nők, akik sikeresek a munkájukban, és pénzügyileg stabil lábakon állnak, ugyanolyan valószínűséggel lépnek félre, mint a férfiak - függetlenül az adott szakmától. A hűtlenség és a karrier között szoros korreláció van, hiszen a teljesítmény, a szakmán belüli elismertség magabiztosabbá tesz, és önbizalmat ad a mindennapi élethelyzetekben. E tekintetben a csalfa nők motivációja nagyon hasonlít a férfiakéra, ugyanis a siker és a hatalom pszichológiailag felszabadítja az embereket a monogámiát megkövetelő társadalmi normák alól.

A 47 éves Melinda egy kozmetikai cég vezetője, és néhány hónapja egy 30 éves férfival bonyolódott szeretői viszonyba: "Tudom, hogy a férjemnek rengeteg kilengése volt az elmúlt években. Én miért ne tehetném ugyanezt? Ez a srác nagyon kedves, figyelmes, bármiről lehet vele beszélgetni, és az ágyban is tökéletes köztünk az összhang. Megérdemlem ezt az izgalmas kalandot" - állítja.

Forrás: Thinkstock

Viki 35, asszisztens:

"Hét éve dolgozom egy multinál, és a rengeteg túlóra miatt alig van szabadidőm, de nem panaszkodom, mert viszonylag jól keresek. Pontosan tudom, hogy a munkahelyi légyottok nem vezetnek jóra, de én is beleestem ebbe a csapdába, amikor összejöttem az egyik főnökömmel, aki ráadásul nős.

Eddig jól működött a kapcsolatunk, de néhány hete észrevettem, hogy a viselkedése kezd megváltozni, és túlzottan kivételezik velem. Például engem jelölt a hónap dolgozója díjra, és a múltkor elhívott magával egy külföldi kongresszusra is, amit egy gyönyörű városban rendeztek meg. Attól félek, hogy ez előbb-utóbb szemet fog szúrni a kollégáknak, és rettenetesen kényelmetlenül érzem magam. Próbáltam már többször beszélni vele erről, de mindig elhárítja valamivel. Lehet, hogy paranoiás vagyok, de úgy érzem, már az egész iroda sejti, hogy mi zajlik köztünk."

Győri Szilvia szexuálpszichológus véleménye:

Szakértőnk szerint köztudott, hogy a titkos viszonyok jelentős százaléka az irodában kezdődik. "Emellett pedig már a kifejezetten szeretőkereső oldalak is igen népszerűek. Nem kell bankárnak, mérnöknek vagy IT-szakembernek lenni ahhoz, hogy a félrelépés lehetősége megkísértsen bennünket.

De természetesen vannak olyan szakmák, amik az átlagosnál nagyobb stresszel járnak, vagy az imidzs részét képezi az is, hogy párhuzamos kapcsolatokat lehet vagy kell fenntartani. A mai trend általánosan az, hogy nem szabad lehorgonyozni egy helyen, egy partner mellett, mert nem lesz elegendő élményben részünk, sőt, ne csupán engedjünk a csábításnak, keressük is azt. Korunk nagy csapdája a választás illúziója, ami valóban csak illúzió.

Ha hajszoljuk a szexuális élményeket, az együttlétek nem telnek meg tartalommal, inkább a szükségleteink kielégítéséről fognak szólni. Itt nemcsak a szexuális szükségletekre gondolok, hanem arra is, hogy szükségem van a pozitív visszacsatolásra arról, hogy vonzó vagyok, bármit megtehetek vagy megkaphatok, befolyásom van, és különlegesebb vagyok, mint mások. Ennek fényében azt is érdemes lehet végiggondolni, hogy ezek az emberek, akik a statisztika élén járnak, mit kompenzálnak, vagy mit keresnek valójában a külső kapcsolatok által. Tényleg élik az életet, vagy inkább a túlélés a cél?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.