pr-cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fájdalom olyan sokféle lehet, mint ahányféle az ember maga: lehet szúró, égető, nyomó, lüktető. Befolyásolja a közérzetünket és a teljesítményünket, a szenvedés alanya pedig minél gyorsabb enyhülést keres. A fájdalom azonban nemcsak korlát és teher, hanem fontos jelzőfunkció is. A testünk jelzi, hogy valami nincs rendben és felhívja a figyelmet terhelhetőségének korlátaira. Néhány esetben a fájdalom krónikussá válhat.

A fájdalmat azonban nem szükséges egyszerűen elviselni. Vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerekkel jól kezelhető, és egyéb, nem gyógyszeres megoldásokkal tovább erősíthető ezek hatása.

Mi a fájdalom, és hogyan keletkezik?

A tudományos meghatározás szerint a fájdalom egy kellemetlen érzékszervi és emocionális jelenség, amit aktuális vagy legalábbis potenciális szöveti károsodás kísér, vagy ilyen károsodással kapcsolódva írható le.1 A fájdalom esetében tehát egyrészt érzékelésről, másrészt már beállt, vagy fenyegető szöveti károsodásról van szó. A különböző fájdalmakat fennállásuk időtartama (akut vs krónikus) és eredetük (szomatikus vs viscerális) szerint sorolják be.

A fájdalom többféle módon keletkezhet. Ha a speciális idegvégződéseket, azaz a fájdalomreceptorokat – melyek pl. a bőr alatt helyezkednek el - hő, hideg, nyomás, kémiai anyagok, vagy sérülések stimulálják, akkor elektromos impulzusok keletkeznek, melyek a gerincvelőn keresztül eljutnak az agyba. Mikor ezeket az impulzusokat az agy különböző részei feldolgozzák, csak akkor válik a fájdalom tudatossá.

A fájdalom kiindulhat a csontokban, kötőszövetekben, izmokban, ízületekben vagy belső szervekben elhelyezkedő idegvégződésektől is. Ilyenek lehetnek például a balesetből, operációból származó fájdalmak.2,3 Az idegsérülések, mint a becsípődés is kiválthatnak fájdalmat.3 Ezeket neuropatikus fájdalomnak nevezik, és a lakosság kb. 1 %-át érintik.4 Lelki betegségek, mint a félelem, depresszió vagy stressz is kiváltóokok lehetnek.5

Akut és krónikus fájdalom

A fájdalom lehet akut, de kialakulhat krónikus fájdalom is. Az akut fájdalom rövid ideg tart, az oka többnyire ismert, és ennek megfelelően kezelhető. A fájdalom azonban krónikussá is válhat. Eltarthat akár 3-6 hónapig annak ellenére, hogy a kiváltóok, pl. egy sérülés már megszűnt, és a fájdalom nem tölti be többé a vészjelző szerepet.6 A krónikus fájdalom esetében a tünetet kezelik.

Forrás: Pfizer

A fájdalom kezelése

Még mindig gyakran érvényesül az a vélemény, hogy a fájdalmat el kell viselni. Ez nem csak nem igaz, hanem kockázatos is. A fájdalomingerek, melyek hosszabb ideig fennállnak, az agy és a gerincvelő fájdalomfeldolgozásáért felelős régióiban változást okozhatnak. Kialakulhat egyfajta fájdalomemlék, és így maga a fájdalom válik betegséggé.

A fájdalom kezelése annak fajtájától, intenzitásától és hosszától függ. Az enyhe-középsúlyos fájdalmak enyhítésére elsősorban vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek közül a nemszteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok) egyúttal gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatással is rendelkeznek (pl. az ibuprofén vagy az acetilszalicilsav), illetve vannak még egyéb láz- és fájdalomcsillapítók is, mint a paracetamol. Ezek a szerek enyhülést hozhatnak, mindegy, hogy migrénről, fejfájásról, fogfájásról, derék- vagy ízületi fájdalomról, vagy akár megfázás okozta végtag- és torokfájdalomról van szó. Ilyen gyógyszer a vény nélkül kapható Advil® Ultra Forte (400 mg Ibuprofen). Az Advil® Ultra Forte modern lágy kapszulája folyékony formában tartalmazza a hatóanyagot, ami gyors felszívódást, ezáltal gyors fájdalomcsillapító hatást eredményez. A fájdalomcsillapító hatás akár 10 perc múlva érezhető.

A fájdalomcsillapító készítményeket nem ajánlott hosszabb ideig vagy nagyobb adagokban szedni orvosi konzultáció nélkül. Nagyon erős vagy hirtelen jelentkező, több napig fennálló, ismeretlen eredetű fájdalom esetén orvoshoz kell fordulni. A kockázatok és mellékhatások tekintetében pedig érdemes elolvasni a betegtájékoztatót.

1. Classification of Chronic Pain, Second Edition, "Part III: Pain Terms, A Current List with Definitions and Notes on Usage" (pp 209-214); IASP Task Force on Taxonomy, edited by H. Merskey and N. Bogduk, IASP Press, Seattle, 1994.
2. Goucke CR. Med J Aust. 2003 May 5; 178(9): 444-7.
3. American Academy of Pain Medicine. Management of chronic pain syndromes: issues and interventions. Pain Med. 2005; 6(suppl 1): S1-S20.
4. Stacey BR. Am J Phys Med Rehabil. 2005 Mar; 84(3 Suppl): S4-16
5. Michael Zenz, Ilmar Jurna: Lehrbuch der Schmerztherapie, Grundlagen, Theorie und Praxis für Aus- und Weiterbildung, 2. Aufl age 2001, Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft mbH Stuttgart, ISBN 3804718051, m 75,70.
6. Grichnik KP et al. J Med. 1991 May; 58(3): 217-20.

Forrás: Pfizer

Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft
1123 Budapest, Alkotás utca 53.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.