Ha fontos az egészsége vagy a nyugdíja – érdemes lépni

Forrás:ÖPOSZ (Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége) -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan vannak, akik már spórolnak az egészségükre és a nyugdíjukra az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak segítségével. Sokan vannak azonban, akik nem. Ők leginkább akkor kezdenének spórolni, ha ehhez segítséget kapnának a munkaadójuktól. 
Forrás: ÖPOSZ (Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége)

Az egészségügyi kiadásokra és a nyugdíjas évekre történő megtakarítást a legfontosabb célok közé sorolják az emberek, de ennek ellenére sokan nem kezdték meg a takarékoskodást. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (Pénztárszövetség) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztáraknak és egészségpénztáraknak jelenleg közel 2 millió tagja van, azonban több mint 4 millióan dolgoznak ma Magyarországon. Így további 2 millió ember előtt ott a lehetőség, hogy gondoskodjon a saját és a családtagok egészségéről és bebiztosítsa a nyugdíjas éveit.

Persze abban, hogy sokan nem kezdték meg a spórolást, szerepet játszik, hogy nem mindenkinek futja rá. A Pénztárszövetség legfrissebb felmérése szerint, azok között, akik nem takarékoskodnak a nyugdíjas éveikre, 10-ből 6-an azért nem teszik, mert nem tartják elegendőnek a jövedelmüket ehhez. Néhányan nem tudnak az akár 150 ezer forintos állami támogatásról, ami az egyéni befizetésekhez jár. Szintén jelentős azoknak a száma, akik attól a cégtől, szervezettől várnak segítséget, amelynél dolgoznak, magyarul a munkáltatójuktól. A Pénztárszövetség friss felmérése szerint az állami szerepvállalást többen úgy is elképzelhetőnek tartják, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári tagság támogatását kötelezővé tegye a munkáltatók számára.

Nagyon beszédes eredmények születtek erről: 10-ből 7 pénztártag növelné a nyugdíjcélú megtakarításait. Ezáltal természetesen nagyobb összegre tehetne szert a nyugdíjba vonulás után, ha a munkaadónak automatikusan támogatnia kellene pénztári tagságukat. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással nem rendelkező emberek közül is minden második belevágna a pénztárakon keresztül a spórolásba, ha a munkaadója mindenképpen támogatná ezt.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a Pénztárszövetség felmérése szerint a megkérdezett emberek túlnyomó többsége, 70%-a fontosnak tartja, hogy a munkaadójuk támogatást adjon az egészségpénztári tagságukhoz. Így biztonságosan fizethetnék saját és családjuk gyógyszerkiadásait vagy egy-egy váratlan egészségügyi probléma esetén szükséges kiadásokat, amit - teljesen érthető módon - szintén a döntő többség fontosnak tart.

A Pénztárszövetség bízik abban, hogy mivel az állam is fontosnak tartja az emberek előtakarékosságát, ezért olyan szabályozás születhet, amelynek segítségével a munkaadók a jövőben egyre több támogatást adhatnak az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári tagsághoz. Addig is, akiknek lehetősége van rá és még nem kezdte meg a takarékoskodást a pénztárakon keresztül, annak érdemes minél előbb belevágnia. Részben a jelentős állami támogatás – adókedvezmény - miatt, másrészt, mert minél korábban kezd el valaki takarékoskodni, annál nagyobb összeget tud felhalmozni, például a nyugdíjas éveire.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.