Az ital, ami rengeteg ember reggelét indítja: ma van a kávézás világnapja

Forrás: Shutterstock -
világnap kávézás kávé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A reggeli ébredés sokak számára lenne pokol a szokásos fekete nélkül, amit ezerféleképpen lehet elkészíteni. Mindenki saját szájíze szerint fűszerezheti az italt, amelynek ma van a világnapja.

A kávé története régre nyúlik vissza, felfedezését rengeteg legenda övezi. Egyes történetek szerint egy Káldi nevű etióp pásztornak tűnt fel az élénkítő hatása Kr. e. 300-ban, észrevette ugyanis, hogy a kecskéi a piros bogyó fogyasztása után jóval virgoncabbak. Egy másik legenda szerint egy Rhazes nevű arab orvos használta a kávét orvosságként. Akárhogyan is fedezték azonban fel, nem lehetünk elég hálásak.

Ma van a kávé világnapja Forrás: Shutterstock

A kávé természetesen nem pótolja az alvást, de jótékony hatásai kétségtelenek, persze nem mindegy, hogyan és mikor fogyasztjuk.

  • a legjobb hatást reggeli és késő délutáni fogyasztással érheted el
  • lefekvés előtt négy órával már ne igyál kávét
  • nem ajánlott éhgyomorra kávézni, hiszen a benne lévő csersavak kártékonyak lehetnek. Étkezés után azonban pluszban még az emésztést is elősegíted.
  • a kávé vízhajtó hatású, ezért egy csésze mellé mindig érdemes egy pohár vizet is inni
  • az orvosok azt javasolják, hogy a napi koffeinfogyasztás ne lépje túl a 300 mg-ot. Ez kb. 3 csésze eszpresszónak felel meg.
  • már említettük a csersavat, épp ezért mindig minőségi feketét igyál, hiszen az ellenőrizetlen gazdaságokból származó kávéban ez erőteljesebben, károsabban lehet jelen
A kávénak vannak jótékony hatásai Forrás: Taste of home

És íme, a kávézás jótékony hatásai:

  • a koffein növelheti az agy egészségét és funkcionalitását, méghozzá az idegsejtek működésének serkentésével,
  • az intenzív kávéfogyasztás – ami legalább napi 4 csészét jelent – egyharmadára csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét,
  • férfiak esetén naponta minimum egy csésze kávé a rá következő tíz év során 40−60 százalékkal csökkentheti a Parkinson-kór kialakulását. A nők esetében azonban – vélhetően az ösztrogén hormon miatt – nem tapasztaltak hasonló pozitív hatást,
  • rendszeres kávéfogyasztás jelentősen csökkentheti a májzsugorodás és az ebből kialakuló májrák kockázatát, főlek az alkoholizmus miatti májbetegségek esetén,
  • a megfelelő D-vitamin- és kalciumszint mellett napi 2-3 csésze kávé csökkentheti a csontritkulást és az ezzel járó csonttörések esélyét, főként idős korban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.