8+1 tipp, hogy kevesebbet költs a boltban: így spórolj a mindennapokban!

Forrás: Shutterstock -
spórolás vásárlás infláció megtakarítás bolt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nehéz időszakot élünk, hiszen az infláció miatt napról-napra többe kerül minden. Aki rendszeresen jár boltba, láthatja, hogy pár nap alatt több száz forinttal nőnek az egyes termékek árai, és bármennyire is szeretnénk, ez ellen nem tudunk tenni semmit. Eddig sem volt egyszerű spórolni, most pedig még nehezebb, de egy kis tudatossággal és néhány trükkel könnyedén tehetsz azért, hogy a pénztárcád vastagabb maradjon. Mutatjuk, hogyan!

Az inflációt szinte mindenki megérzi, így nem csoda, hogy mostanában a legtöbben arra kíváncsiak, mégis hogyan tudnának megspórolni egy kis pénzt. Nem ígérjük, hogy a cikkünk elolvasása után havi szinten több tízezer forint a zsebedben marad majd, de megpróbálunk segíteni abban, hogyan tudsz okosan és takarékosan bevásárolni.

1. Bevásárlólista

Most, hogy mindennek felment az ára, melegen ajánlott minden egyes bevásárlás előtt átnézni a hűtőt, a kamrát, a liszttől az üdítőig bezárólag, és listát írni arról, mi az, amire tényleg szükséged van. Így megspórolhatsz egy csomó időt, és nem utolsósorban pénzt, hiszen csak azt veszed meg, amire valóban szükséged van. Emellett nem fogsz feleslegesen felhalmozni egy csomó olyan dolgot a kamrában, például egy újabb csomag spagettit, amiből van otthon, csak nem emlékeztél rá.

Írj listát arról, mi az, amire tényleg szükséged van Forrás: Shutterstock

2. Figyeld az akciókat!

Aki rendszeresen jár boltba, esetleg több üzletláncba is ellátogat, láthatja, hogy óriási árkülönbség van egyes termékek között. Érdemes felkészülni a vásárlásra, méghozzá úgy, hogy az interneten átböngészed a közelben található boltok kínálatait, és azokat veszed meg, amik az adott héten akciósak. Bár a bevásárlás így egy kicsit időigényesebb és macerásabb, több ezer forinttal kevesebbre jöhet ki a vásárlásra szánt végösszeg, ami valljuk be, nem rossz.

3. Vásárolj idényzöldséget és gyümölcsöt!

Az ember már csak ilyen, télen a görögdinnyét, nyáron pedig a mandarint kívánja. Bár manapság szinte mindenféle gyümölcs és zöldség megtalálható a boltok polcain, rengeteg pénzt tudsz spórolni azzal, hogy idényzöldséget és idénygyümölcsöt vásárolsz. Érdemes a jó áron kapható termékeket lefagyasztani, esetleg eltenni akár lekvárnak, akár kompótnak, így szezonon kívül is élvezheted a nyár ízeit.

Vásárolj idényzöldséget és gyümölcsöt Forrás: Shutterstock

4. Egyél, mielőtt vásárolni indulnál

Soha, de soha ne indulj el vásárolni üres, korgó gyomorral, hiszen egy éhes ember rengeteg felesleges dolgot pakol a kosarába. Jobb, ha tudod, hogy a vásárlásaink 20-40%-a impulzusvásárlás, ez az arány pedig még magasabb, ha éhesen megyünk boltba. Mielőtt útnak indulnál tehát, egyél valamit.

5. Ne költs egészségtelen dolgokra!

A csipsz, a csoki és a különböző édességek nem elég, hogy a legdrágább élelmiszerek közé tartoznak, de rendkívül egészségtelenek is. Ha jót akarsz magadnak, ne költs ezekre a termékekre, vagy ügyelj arra, hogy jóval kevesebbet vásárolj belőlük.

6. Vásárolj ésszel, ne szemmel!

Tudtad, hogy a boltokban a legdrágább, és legnépszerűbb árukat helyezik szemmagasságba? Bizony, nemcsak a reklámokkal hatnak az agyunkra, de vásárlás közben is igyekeznek meggyőzni minket arról, mi a legjobb választás számunkra. Vásárolj okosan és tudatosan, és ne hagyd befolyásolni magad. Válogass az alsóbb polcokon elhelyezett, olcsóbb, esetleg saját márkás termékek között, és vedd meg olcsóbban ugyanazt a minőséget.

7. Felejtsd, el, hogy csak úgy leugrasz valamiért!

Ismerős, amikor van otthon mindened, még főtt kaja is van a hűtődben, de rád tör az „Úgy ennék valami finomat" érzés? Hát igen. Ilyenkor több ezer forinttól, a jelenlegi helyzetben pedig akár tízezer forinttól szabadulunk meg szempillantás alatt feleslegesen. Próbáld meg elengedni ezeket a rossz szokásokat, és törekedj arra, hogy csak arra költs, amire valóban szükséged van!

8. Gondolkodj előre!

Ahogy azt fentebb írtuk, a bevásárlólista nagy segítség abban, hogy ne vásárolj össze olyan dolgokat, amikre valójában semmi szükséged. Sokat segítesz magadon azzal is, ha egy hétre előre megtervezed, nagyjából mit fogsz enni, de ha még profibb akarsz lenni, megnézed, melyik üzletláncban mely élelmiszerek akciósak, és azokból találsz ki valami főételt.

+1 Felejtsd el a palackozott vizet!

A palackozott vízen rengeteget lehet spórolni, mondjuk azzal, hogy csapvizet iszunk. Az sem rossz megoldás, ha van a környékünkön közkút, és hetente egyszer megtöltjük a korábban eltett, elöblített műanyag palackokat. Ha most mosolyogsz, és arra gondolsz, hogy azon a pár száz forinton nem múlik, eláruljuk, hogy napi egy palackkal számolva, havi szinten közel 3000 forintot költünk vízre, ami egy évben 36 000 forintot jelent. Egy vízszűrő beszerelése is megoldás lehet, hiszen hosszú távon mindenképp spórolunk vele.

A buborékos ásványvízre a legjobb megoldás egy szódagép vásárlása, amire csak egyszer kell egy nagyobb összeget kiadni. Ne vedd félvállról ezeket a pár száz forintos kiadásokat, hidd el, sok kicsi sokra megy, és éppen ezeken tudsz a legtöbbet spórolni!

Felejtsd el a palackozott vizet! Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.