Önjelölt guruk mondják meg, mit csinálj és hogyan élj? Te tényleg mindent elhiszel?

Forrás: Shutterstock/Stock-Asso -
véleménycikk magazin guru influenszer közösségi média
Eldugult vécé, házi készítésű barkácslégkondi, hibridnövények termesztése, számos hétköznapi kérdés és probléma, amelyre megoldást kínál a social média. A TikTok, Instagram és társaik tele vannak ártatlan lifehack-videókkal, de nem csak azokkal. Önjelölt életmódtanácsadók, már fél éve gyakorló jógaguruk, az orvosira majdnem felvett gyógyítók, gyermektelen amatőr gyermeknevelési tanácsadók, ötször elvált "párterapeuták" mondják meg, hogy élhetsz teljes életet. 

Aki keres, az talál. Akár önjelölt életmódtanácsadót is, aki találkozás és vizsgálat nélkül megmondja, milyen betegséggel küzdesz, arra mi a gyógymód, mi az, amit nem ehetsz és mi az, amit mindenképpen el kell fogyasztanod ahhoz, hogy 103 évig élj, vagy még tovább. Tudod, mint az okinavaiak...

Olyan is bőven akad, aki állítólagos saját tapasztalata alapján osztja a tanácsokat, hogyan adhatod le a 10 év alatt magadra szedett 10 kiló súlyfelesleget 10 perc alatt. Neki is sikerült megszabadulnia fél év alatt 70 kilótól éhezés és mozgás nélkül. A bőröd pedig halálodig feszes marad, ha megtalálod a megfelelő embert, aki megmutatja, milyen "beavatkozásokat" kell elvégezned magadon ahhoz, hogy megúszd a szépészeti kezelések magas költségeit.

Tudod, mikor jön el az a pont, amikor már tényleg érdemes elválnod a férjedtől? Nem? Akkor siess, és írd be a keresőbe, garantáltan megtalálod a legkompetensebb személyt, aki ismeretlenül is megmondja, most vagy soha. Ha szerencséd van, arról is tájékoztat, hogy nő létedre is jogod van összecsomagolni és a gyerekeidet hátrahagyva meztelenenül csatangolni akár Amazónia esőerdeiben is.

Önjelölt guruk mondják meg, mit csinálj Forrás: Shutterstock/Stock-Asso

A kérdés nem is az, hogy létezik-e bármilyen terület, amit ne fednének le az "instaguruk" - természetesen nincs ilyen -, hanem az, hogy te miért hiszel el mindent, amit másfél perces videókban tolnak az arcodba?

Legyintesz a családorvosodra, mondván, "majd pont ő tudja", amikor azt mondja, túlsúlyos vagy, és ad néhány táplálkozási javaslatot, hogy le tudj adni pár kilót, ugyanakkor nyakló nélkül fogyasztod a hüvelyeseket, míg akkorára nem fújódsz, hogy a végén szél sem kell, hogy a párod sárkányként eregethessen. Csak, mert egy ismeretlen "kislány" a videójában azt mondta, hogy mostantól csak babfélékkel táplálkozz. Ha bejelentkezel hozzá dietetikai tanácsadásra - bár igazából ő amolyan tapasztalati szakember -, talán még néhány gombafélét is "felír receptre", hátha "kidurran az a lufi"...

Az edzőterembe, vagy egy nyavalyás jógaórára le nem mennél, de ha izomagy srác ledarálja 30 másodpercben, hogy a maga kidolgozta edzésprogrammal 30 nap alatt bármilyen alkattal és túlsúllyal kockahasat varázsol neked, akkor azt gondolkodás nélkül elhiszed, pedig az életben nem találkoztál vele. Aztán az ingyenes próbahét után úgy fizetsz neki, mintha kötelező lenne, csak "mert a TikTok-vidiben azt mondta..." Tényleg meg vagy győződve róla, hogy ért hozzá, vagy csak tetszenek az izmai?

Túlsúlyos vagy, de az edzőterembe, vagy egy nyavalyás jógaórára le nem mennél Forrás: Shutterstock/Pitiya Phinjongsakundit

Nem állítom, hogy a nem éppen olcsó kozmetikai kezelések mindig maradéktalanul hozzák az ígért vagy várt eredményt, de ha több százezer forintért sem leszel újra 20 éves, akkor miért gondolod, hogy a 25 éves fiatal nő tanácsa, miszerint húzd fel kétszer az orrod, kancsalíts, közben állj fejen és csakis háton aludj, segíteni fog 20 évet fiatalítani a már kissé érett bőrödön. A ránc az öregedéssel jár, ha rosszul viseled, ezért hagyod, hogy beléd döfjék a botoxot, a te dolgod, de elhinni, hogy két grimasz felér egy időgéppel... Hogy aztán végül csak bejelentkezz a hölgyhöz egy már jóval eredményesebb, de mégsem csodakezelésre, jó pénzért.

"Az tuti. De ki ez a Dzseni, szakember egyáltalán? Mit tudsz róla? Mindenki azt állít magról, amit akar, de neked nem kell feltétlenül mindent elhinni!" - figyelmeztetem, de ismerősöm csak legyint, nem haladok a korral, ragaszkodom a megszokott dolgokhoz, mondja, és már regisztrál is a gyorstalpaló nőképzésre. Ahonnan majd a hó végén Costa Ricára utazik, hogy egy csapattal meztelenül jógázhasson. És nem, nincs lelkiismeret-furdalása az iskolakezdés miatt, ő is ember, attól, hogy anya, joga van boldognak lenni, teljes életet élni. Joga van az énidőhöz, harsogja, minden barátnője ezt kommentelte Facebookon, amikor leírta, hogy elutazik és egy időre magára hagyja a családot. Különben is, kinek hiányozna, hallhattam, milyen borzalmas férje van.

Gondolom, a gyerekeinek, de ezt már tényleg csak gondolom. Majd az Instagram-fotókon viszontláthatják édesanyjukat, ahogy pucéran, férfiakkal és nőkkel körülvéve, málászanában guggol - amíg az oldal meztelenkedés miatt le nem tiltja a fotóit.

Tény, hogy mindenkinek joga van lelépni, kilépni, elhinni, vallani, csinálni, amit csak jónak érez. De ugyanilyen jogunk van néha megállni és elgondolkodni is. Ha valamit meg akarsz tenni, tedd meg, de ne azért, mert egy vadidegen ember a közösségi médiában készített 10 darab másfél perces videót, amiben önmagát gurunak előadva biztat rá.

Ne higgy el mindent! Attól, hogy nagy betűvel kezdődik a vezetékneved és a keresztnevedben van két darab "a" betű, nem leszel "ismétlő lélek", aki csak a TikTok önjelölt véleményvezérétől tudhatja meg, miképpen juthat el a Nirvánába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.