Közösségi média, mi így szeretünk. Vagy mégsem?

Forrás: Shutterstock -
TikTok Facebook Instagram közösségi média
Instagram, Facebook, TikTok? Biztosan a te mindennapjaidhoz is hozzátartoznak az említett közösségimédia-oldalak. Sokan úgy vélik, hogy csak ártalmatlan időtöltés ezek böngészése. Ez vajon igaz vagy jelentős, akár negatív hatással vannak az életünkre ezek a platformok? 

Manapság fel sem tudunk úgy kelni, hogy ne néznénk rá valamelyik platformra. Néhány hír és poszt görgetése a Facebookon, napi történetek az Instagramon, valamint megunhatatlan TikTok- és Reels-videók. Nagyjából ezek sorrendjéből áll a reggelünk, az ebédszünetünk és estéink is. Ezt teljesen normálisnak tartjuk a legtöbben. Fel sem merül bennünk, hogy ez akár hatással is lehet a napi tevékenységeinkre, pedig sajnos befolyásolhatnak minket az élet minden területén.

Álomélet vagy inkább álmatlan?

A velünk szembe jövő, tökéletes életet bemutató tartalmak szorongást, elégedetlenséget, irigységet válthatnak ki (ez a FOMO-jelenség, amiről itt írtunk bővebben). A vékony testalkat, másnéven "beach body", egy főnyeremény-partner vagy éppen egy luxusutazás a barátokkal felülmúlhatatlan. Sokan nem tudnak hasonló élményeket, történéseket felmutatni, így ez hosszú távon önértékelési problémákat, kisebbségi komplexust okozhat. Elfelejtjük azonban, hogy ez sokszor csak a látszat.

A tökéletes fotó sokszor csupán a látszat. Forrás: Shutterstock

Valóság - vagy mégsem?

Könnyen elfelejthetjük környezetünket értékelni és észrevenni az élet apró örömeit, ha túlságosan belefeledkezünk a közösségi média rejtelmeibe. A valóság és a virtuális lét összemosódik, azt gondoljuk, milyen jól ismerünk valakit, miközben személyesen még nem is találkoztunk az illetővel. Ha az online lét rabjaivá válunk, a párunkkal és családunkkal tölthető minőségi idő is csorbul.

Boldogság, gyere haza!

A sokak számára ismert FOMO, vagy azaz a Fear of Missing Out-szindróma kialakulása teljes mértékben a közösségimédia-tartalmaknak köszönhető. Attól tarthatunk, hogy lemaradunk vagy kimaradunk valami olyan élményből, amit éppen akkor él át, és persze közzé is tesz a másik.

Az online felületek elűzhetik a magányt, de fontos, hogy offline is képesek legyünk kapcsolatokat teremteni és ápolni. Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2010 Kzenon/Shutterstock. No use without permission./Kzenon

A negatívumok mellett persze az online jelenlétnek, ha céltudatosan használjuk, rengeteg előnye van.

Edukatív tartalmak - csak neked

A közösségimédia-platformokon sokkal könnyebben tudunk hozzánk közel álló eseményeket, programokat levadászni vagy hasonló érdeklődésű emberekkel ismerkedni. A korszerű algoritmusok segítségével minden személyre szabott tartalom a szemünk elé kerül, csak válogatni kell a lehetőségek közül. Számos tanfolyam, élő videó és oktatási anyag fellelhető egy-egy Facebook-esemény alatt.

Gyógyír az elmagányosodásra

Társas lények vagyunk, ám az online platformok megjelenése előtt a kapcsolatépítés a távolság miatt keményebb dió volt. A közösségimédia-felületeken motiváló közösségek alakulhatnak ki térbeli korlát nélkül. Hasonló érdeklődésű vagy hasonló problémával küzdő emberekkel tudunk eszmecserét folytatni és mindezt ingyen tehetjük meg. Könnyebben tudunk kapcsolatot létesíteni magányos sorstársainkkal is, hiszen biztosan jól esik nekik egy-egy felvillanó üzenet a telefonjukon.

"Nagyon fontos számunkra, hogy kapcsolódjunk másokkal, szükségünk van a szocializációra, a magány ugyanis halálos tud lenni. Azok az emberek, akiket sok ember vesz körül, legyen az család, barátok vagy egyéb közösségek, sokkal boldogabbak és egészségesebbek, mint azok, akiknek kevesebb emberi kapcsolatuk van. A statisztikák szerint a magány boldogtalanná teszi az embert, az egészségére és az agyműködésére is rossz hatással van, arról nem is beszélve, hogy a magányos emberek rövidebb ideig élnek, mint családos társaik."

Le a gátlásokkal!

Sokan küzdenek gátlásokkal, szorongással és ezek következtében nehezebben fejezik ki magukat szemtől-szemben. Igaz, hosszú távon arra kéne törekedniük, hogy minél előbb be tudjanak illeszkedni közösségekbe vagy párkapcsolatot létesítsenek személyes találkozások révén is. Az azonban biztosan állítható, hogy sokak számára könnyebbség a monitor vagy telefon elé bújni és csak írni az ézéseikről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.