Józan László: „Van, aki azonosít a meleg szerepemmel"

Fotó: Margitay Klára/Life.hu -
meleg transzvesztita szerep Az őrült nők ketrece Józan László Barátok közt RTL Klub
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Barátok közt Tóbiása elárulta, mi a legnehezebb abban, amikor egy férfinak meleg vagy transzvesztita karaktert kell alakítania. Józan Lászlóval szerepekről és szerelemről beszélgettem.

A fiatal színész lendületesen érkezett a megbeszélt találkozóra, ahol egy illatos mentatea mellett kezdtünk beszélgetni arról, hogyan lett a kárpátaljai kis faluból származó fiúból a nagyvárosi színészvilág elismert művésze.

Fotó: Margitay Klára/Life.hu

„A szüleim azt szerették volna, hogy jogász legyek, kiskoromban ugyanis jó volt a beszélőkém, és egy darabig jó ötletnek tűnt ez az elképzelés. De amikor megtudtam, milyen egysíkú ez a munka, elment tőle a kedvem. Aztán, amikor nagyobb lettem, elkezdtem színjátszó körökbe járni, és onnan egyenes út vezetett a színészethez" – kezdte Laci, akit 18 évesen elsőre felvettek a Színművészeti Főiskolára, ami ritka eset.

Csak később tudatosult bennem, hogy ez mekkora dolog. Amikor Budapestre érkeztem, egyszerű vidéki gyerek voltam, aki belecsöppent a nagyvárosi életbe. Becsülettel megtanultam a verseket, monológokat, dalokat, eszembe sem jutott, hogy nem sikerülhet a felvételi. Nyílván a harmadik rosta magasságában, amikor már egy hétig együtt dolgoztunk a többiekkel, kezdtem megérezni a dolog súlyát és a tétet. Ezer jelentkezőből mindössze csak 13 embert vettek fel. Lehet, jót tett, hogy nem volt erre rálátásom, és ezért tudtam végig laza maradni" – mesélte Laci, aki mióta Budapesten él, elszakadt a családjától.

„Egy év eltelte után nemrég voltam otthon, mert nagyon lekötnek a munkáim. A tavalyi évadban 8 premierem volt, és közben forgattam a Barátok köztben. A szüleim jönnek egyszer-kétszer évente, szerencsére nekik ott vannak a nővérem és az unokák" – mosolygott Laci, aki a sorozatban egy meleg fiút, Tóbiást alakít. Azt a karaktert, aki azért harcol, hogy másságát elfogadják. A napi sorozat előtt belekóstolt már a szokatlan szerepekbe: egy transzvesztita fiút alakított Az Őrült Nők Ketrece című színdarab egyik legjobb szerepében.

/1504/J_zan2015417153413

„Tóbiás nagyon jó szerep, örültem neki. A szerep kapcsán azt kell megmutatnom, hogyan fogadtatod el a másságodat egy társasággal, a barátaiddal. Úgy gondolom, életszerű problémát vázol fel a karakter. Nem meleget kell játszanom, hanem egy helyzetet kell megmutatnom, nincs sztereotip selypítés, sem illegés-billegés. Az Őrült Nők Ketrece az más. Amikor megkerestek, és mondták, hogy Jacob, a szobalány szerepét bíznák rám, azonnal igen mondtam. A leghálásabb karakter, mulattató és kedves figura. Bevallom, az első jelmezpróbán mindenki ledöbbent, hogy milyen szexi női ruhákat kapunk. A legnagyobb nehézséget a tűsarkú cipő jelentette, minden elismerésem a hölgyeké, hogy ebben létezni tudnak" – mesélte a színész, aki arra is kitért, érte-e meleg szerepei kapcsán bármiféle atrocitás.

„Nyilván a barátaim és kollégáim körében ez nem téma, de kapok lányoktól és fiúktól is leveleket. Van, aki ezekkel a szerepekkel azonosít. Volt olyan, hogy éjszaka utánam kiabáltak az utcán, hogy ott megy a meleg fiú" – nevetett Laci, aki jelenleg egyedül él.

„Egy évvel ezelőtt ért véget az ötéves kapcsolatom. A volt barátnőmmel beszélünk, nem vagyunk rossz viszonyban. Amióta ennek a szerelemnek vége lett, a munka köti le minden időmet. Van, amikor nem jó egyedül, de jelenleg a pörgésben érzem jól magam. Romantikus alkat vagyok, nem megyek a dolgok elébe, soha nem akkor kaptam meg valamit, amikor szerettem volna, hanem hozta az élet, amikor elengedtem" – magyarázta a színész, akinek nem fontos, hogy szakmabeli párja legyen, bár állítja, jobban megérti egymást színész és színésznő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.