A pénzszerzés legkülönösebb módjai - elképesztő történetek a gazdagságról

startup pénz gazdagság otthon történet család ötlet milliárdos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Íme, néhány ember, aki furcsa körülmények között gazdagodott meg. Csupán a szerencse vagy egy különös ötlet vitte őket sikerre.

Nincs rá egzakt mód, hogy kiderítsük, milyen út vezet a sikerhez. Kemény munka, termék- vagy szolgáltatásfejlesztés, szerencse – ezek mind kellenek ahhoz, hogy sikeres és gazdag lehessen az ember. Persze rengeteg más módja is van a sok pénz megkeresésének. Ritkább ugyan, hogy valaki megnyeri a lottót, a jackpotot, vagy egy sokat fizető fogadást, esetleg örököl egy tehetős rokonától, de ez sem lehetetlen. Néha a teljesen átlagos emberek különös, hovatovább bizarr módokon tesznek szert hatalmas vagyonra. Kitalálnak egy kiemelkedő üzleti megoldást, vagy egy kis startup cég olyan sikereket ér el, hogy a fejlesztők sok pénzhez jutnak általa.

Richard T. James – rugót tervezett, játék lett belőle

A hadsereg mechanikai mérnökeként olyan rugó megtervezésén dolgozott, amely rossz időben is megtartja a nagytömegű felszereléseket a hajókon. Az egyik kísérleti rugó egy napon leesett a polcról, és átgurult egy asztalon. Ez inspirálta Jamest, hogy megalkossa a Slinky nevű játékot: 500 dollárnyi összegű hitel segítségével kifejlesztett egy gépet, ami a kívánt formára önti az acélt, és tömeggyártásba kezdett. Egy karácsonyi időszakban megtartott bemutató után szinte azonnal elkelt az összes Slinky. A cég tovább nőtt, több mint 300 millió darabot adtak el a vicces játékból.

A mindenhova lemászó Slinky Forrás: Wikipedia

David Cheriton – diákjaiba fektetett, milliárdos lett

David Cheriton ugyanúgy néz ki, mint bármelyik professzor. A 63 éves kanadai férfi rengeteg pénzt keresett, annak ellenére, hogy informatikát tanított a Stanford Egyetemen 1981 óta. A férfi nettó vagyona nagyjából 3,3 milliárd dollár. Hogy hogyan csinálta? A professzor befektetett diákjai ötleteibe, üzleti terveibe, majd később eladta részvényeit nagy összegekért. A legnagyobb sikere az volt, mikor Larry Page és Sergey Brin bemutatta a Google ötletét. Cheriton 100 ezer dollárt fektetett a cégbe, most a részvénye egymilliárd dollárt ér.

David Cheriton, egy átlagos professzor. Vagy mégsem? Forrás: http://uofa.ualberta.ca

Rick Schwartz – domainnevekből gazdagodott meg

Rick Schwartz fejében született 1995-ben meg először az ötlet, hogy domainneveket regisztráljanak. Számos weboldal domainnevét regisztrálta, hogy népszerűek legyenek a keresőmotorokon, aztán reklámokat helyezett el rajtuk. Ezek az oldalak szép kis hasznot hoztak Schwartznak, majd rájött, ezeket a domainneveket hirdetési felületként is el lehet adni. 1995 óta Schwartz 20 domainnevet adott el több mint 500 000 dollárért. Olyan domainnevek köthetők a nevéhez, mint a men.com, a candy.com. Eladta az ireport.com-ot a CNN-nek 750 000 dollárért, míg korábban mindössze 100 dollárért regisztrálta.

Rick Schwartz , a webfather Forrás: Northfoto

Gary Dahl – háziállatként dobott a piacra követ

Egy bárban ült Gary Dahl, és barátai panaszait hallgatta arról, mekkora káoszt okoznak az állatok. Ekkor jött a fantasztikus ötlet, milyen jó háziállat lenne egy kő. Nem kéne nyírni, etetni, sétáltatni, nem drága a tartása, nem lesz beteg sem. Barátai először persze kinevették, de Dahl komolyan vette az ötletet, és elkezdte fejleszteni a terméket. Felhasználta reklámozásban szerzett tapasztalatát, és elkészítette a Pet Rockot, azaz a háziállat követ. Nagyjából fél-egy évig hatalmas sikere volt a találmánynak, több mint egymilliót eladtak belőle.

Házikövek Forrás: Pet Rock

Jason Sadler – cégek reklámpólóját viseli

Jason Sadler az iwearyourshirt.com weboldal atyja, amit 2009-ben készített el. Sadler némi pénz fejében bármelyik cég reklámpólóját viseli egy egész napon keresztül. Az ár január elsején 1 dollár, másodikán két dollár volt, folytatva ezt december 31-ig, mikor 365 dollár volt az ára annak, hogy felvegye a reklámpólót. Több mint 80 ezer dollár jött így össze az első évben. Aztán megduplázta az árakat, és alkalmazott néhány embert, akik szintén viselik a ruhákat. 2012-ben több százezer dollárt keresett egy év alatt.

Jason Sadler, aki mindig pólóban jár Forrás: Instagram/Jason Sadler

Chad Mureta – a telefonos ujjlenyomat-olvasás feltalálója

Chad Mureta ingatlanügynök volt, és érintett volt 2009-ben egy karambolban. Míg hat hónapig kórházban volt, észrevette, hogy az orvosok gond nélkül belenyúlhatnak a telefonjába, ezért előállt a telefonos ujjlenyomat-leolvasó ötletével. Talált egy fejlesztőt, aki 1800 dollárért megcsinálta az applikációt. Az 1800 dollárt nevelőapja hitelkártyájára terhelte rá, majd feltette az App Store-ba az elkészült programot. Hatalmas siker lett az ujjlenyomat-olvasó, több mint 620 000 dollárt hozott Muretának.

Chad Mureta, az ő telefonjába senki se kutakodhat Forrás: Wikipedia

Eric Lawes – kincseket talált fémdetektorral

1992-ben Eric Lawes egy barátját kérte meg, hadd használja fémdetektorát, hogy megkeresse elveszett kalapácsát. Amíg a szerszámot kereste, átsétált egy egész gyűjtemény ezüst és bronz érme és ékszer felett, illetve még más dolgok is voltak a gyűjteményben, ezer évvel azelőttről. Sajnos a nagy-britanniai törvények nem engedik, hogy bárki megtartsa a talált kincseket, így minden az állam tulajdona lett, de mivel a törvények szerint korrekt árat kell fizetni a megtalálónak, Lawes és a farmer, akinek a birtokán megtalálta a dolgokat, 3 millió dolláron osztozhattak.

A megtalált kincsek– Forrás: Wikipedia

Phil Ozersky – baseballmeccsen érte a szerencse

Phil Ozersky egy baseballmeccsen volt a Busch Stadionban, mikor Mark McGwire 70. hazafutását hajtotta végre. Több mint 40 ezer ember közül a férfi kollégájának kezéről egyenesen a férfi kezébe pattant a labda. Nem volt hajlandó odaadni senkinek, inkább aukcióra bocsátotta 3 millió dollárért. A pénzből olyan akadálymentesített házat épített, amiben mozgássérült apja is tudott közlekedni. Magának és családjának is vett egy házat, illetve sokat adományozott alapítványoknak.

Phil Ozersky és az ő 3 millió dolláros labdája Forrás: AFP

Az ismeretlen művészi alkotást találó férfi

Egy férfi néhány régi bútorral együtt vásárolt egy festményt összesen 30 dollárért. Ő mindössze egy képet keresett, amivel eltakarhatja az idegesítő lyukat otthona falán. Nem tudta, hogy a kép, amit megvett, úgy néz ki, mint a festő, Martin Johnson Heade alkotása. Az indianai férfi később egy társasjátékban látta meg a kép hasonmását. Kis keresgélés után rájött, híres a kép, és bevitte a manhattani Kennedy Galériába, ahol 1,25 millió dollárt kapott a most Arany magnóliák bársony ruhán című képként ismert alkotásért.

Az Arany magnóliák bársony ruhán Forrás: Wikipedia

Guy Laliberte – a Cirque du Soleil atyja

Guy Laliberte utcai előadóművész volt Kanadában, mikor fejébe vette az utazó cirkusz ötletét. Összegyűjtött néhány másik utcai előadót, és létrehozták a világhírű Cirque du Soleil-t, miután a helyi önkormányzat támogatta őket. Mára már minden nagyobb városban irodájuk van, és több mint 4000 embert alkalmaznak. A cirkusz eddigi élete alatt 90 millió embert vonzott be előadásaira, több mint 800 millió dolláros bevételt hozva évente. Laliberte vagyona körülbelül 1,8 milliárd dollár.

Köszönjük Guy Laliberte! Forrás: AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.