Shrek miatt lesz kövér a gyereked!

Forrás: Youtube -
kutatás gyerekek Shrek elhízás rajzfilm
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy kis nasi, egy kis ropi, és kísérőnek néhány korty kóla. A legtöbb gyerkőc imádja a hízlaló, egészségtelen finomságokat, és egy kutatás most azt is bebizonyította, hogy a lurkók sokkal szívesebben fogyasztanak ilyen káros nassolnivalókat, ha egy túlsúlyos rajzfilmfigura kalandjait nézik közben a tévében.

Homer Simpson, Shrek, a South Park szereplői, Micimackó vagy éppen a három kismalac... Hogy mi a közös bennük? Amellett, hogy mindannyian kultikus rajzfilmfigurák, mindanyian túlsúlyosak is. A University of Colorado munkatársai most először térképezték fel, hogy milyen hatással vannak ezek a karakterek a gyerekekre, illetve az ő életmódjukra.

A jelek szerint a nagydarab figurák azt az üzenetet küldik a gyerekek tudatalattija felé, hogy nyugodtan ehetnek, amennyi csak beléjük fér, ezért aztán szívesen nassolnak magas kalóriatartalmú ételeket.

Forrás: Youtube

"Először is, az érdekelt bennünket, hogy a gyerekek vajon képesek-e felmérni, mi számít normális, átlagos testalkatnak. Kiderült, hogy az ovális, tojás alakú és gömb formájú figurákat túlsúlyosként értékelik. Ezután azt vizsgáltuk, hogy mikor esznek többet: ha a rajzfilm főszereplője kövér, vagy ha átlagos testalkatú, illetve sovány.

Az előbbi esetben gyakorlatilag kétszer annyi ételt vesznek magukhoz, ami zömében nassolást jelent!" – foglalta össze a lényeget a kutatást vezető Margaret Campbell professzor.

A kutatókat az is érdekelte, hogy mit tudnak a gyerekek, az egészséges életmódról: arra kérték őket, hogy rajzoljanak egészséges ételeket, illetve mutassanak rá az egészségesebb opcióra: tévé és chips vagy séta és alma.

Látványosságként mutogatták súlyosan elhízott gyermeküket

Bár a jelenkor táplálkozási szokásai és a gyerkőcök aktivitásának csökkenése jelentősen hozzájárul a duci gyerekek számának drámai növekedéséhez, a gyerekkori elhízás problémája évtizedekkel ezelőtt sem volt ismeretlen. 1935-ben igazi szenzációnak számított az akkor hároméves Leslie Bowles, akit kikiáltottak a világ legkövérebb gyermekének. A kisfiú nagyjából 60 kilós lehetett, hihetetlen súlya miatt azonban járni is alig tudott. A megdöbbentő jelenségről egy korabeli film is fennmaradt, ezen a szülei is feltűnnek, sőt láthatjuk, hogy a kövér fiúcskának közönsége is van, akik egy tábla csokival csalogatják közelebb a gyermeket, hogy jobban szemügyre vegyék.

Meglepő módon a gyerekek nyitottabbnak bizonyultak az egészségesebb opciók felé akkor, amikor normál testsúlyú rajzfilmfigurákat néztek, mint akkor, amikor túlsúlyosakat. Campbell professzor szerint fontos, hogy az animációs filmek alkotói ezzel tisztában legyenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.