Időnként a becsületes gyerekek is hazudnak

szülő hazugság gyereknevelés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha a gyermeked hazudik neked, az nem azt jelenti, hogy megbuktál, mint szülő. Akkor, ha te megfelelő értékeket adsz át neki, ezek a hazugságok belső frusztrációt okoznak számára. Tehát elsősorban nem passzióból fog neked hazudni, nyomós okot fog rá találni. Sok, egyébként becsületes lurkó is füllent időnként. Nézzük meg, melyek lehetnek ezek az esetek.

1. Úgy érzi, hogy a hazugság egy egyszerű lehetőség arra, hogy megoldjon egy problémát.

Az adott pillanatban a hazugság előnye meghaladja az őszinteség erényét.

Úgy érzi, hogy a hazugság egy egyszerű lehetőség arra, hogy megoldjon egy problémát, például hogy leckeírás helyett mehessen játszani Forrás: Shutterstock

2. Megpróbálja elkerülni a konfliktust.

Még a felnőttek is nehezen ismerik be, ha hibáztak, nehezen ismerik el, hogy valamit elfelejtettek megcsinálni. Miért lenne ez könnyebb gyerekfejjel? A konfliktus felvállalásának esélye függ az adott személy érettségétől és a fogadó vélhető reakciójától.

3. Másképp emlékszik "az igazságra".

Tapasztaltad már, hogy egy adott dologra ketten másként emlékeztetek? Gyakran – főleg, ha az rutinszerű – bár nem csináltunk meg valamit, amit kellett volna, mégis képesek vagyunk szent meggyőződéssel kiállni amellett, hogy márpedig elvégeztük. Ez különösen igaz a gyerekekre, főként a kisebbekre, akiknek az emlékezőképességük még nem olyan fejlett.

A gyerekek emlékezőképessége még nem olyan fejlett, ezért hazudhat a miatt is, mert ő másképp emlékszik "az igazságra" Forrás: Shutterstock

Mit tehetsz hát, hogy a gyermeked ne hazudjon neked?

  • Járj elől jó példával. A gyerek mindent elraktároz, amit lát, hall, érez. Tedd a szívedre a kezedet, és mondd, hogy te sosem szoktál hazudni, netán füllenteni! Ugye? Minden szülő csak annyi őszinteséget várhat el gyermekétől, amennyi benne is megvan. Azzal, hogy előtte beteget jelentesz a munkahelyeden, miközben csak fáradt vagy és nem akarsz bemenni, ha nem is tudatosan, de arra tanítod, hogy időnként megengedett a hazugság.
  • Jutalmazd az őszinteséget. Amikor a gyerek elmondja az igazat, köszönd meg az őszinteségét, még akkor is, ha valami rosszat csinált. Sok olyan apró dolog van, amit büntetés nélkül meg lehet bocsátani, de persze a felnőtt életben erre kevés példa mutatkozik. Így lehet, hogy aznap nem nézhet este mesét, de ekkor is biztosítsd arról, hogy nagyon büszke vagy rá, amiért igazat mondott, és örülsz, hogy így nem maradt bennetek feszültség.
Amikor a gyerek elmondja az igazat, köszönd meg az őszinteségét, még akkor is, ha valami rosszat csinált Forrás: Shutterstock

  • Tedd könnyűvé az igazmondást. Ha eleve ordítva, fenyegetően állsz elé, meg fog ijedni, és a félelem hazugságra fogja késztetni. Kérdezz nyugodtan, ne támadj, légy megértő.
A mentálisan erős és kiegyensúlyozott szülők gyereknevelési stratégiáihttp://www.life.hu/csalad/20180109-a-mentalisan-eros-szulok-gyereknevelesi-strategiai.htmlAz életre nevelés nem abból áll, hogy megóvjuk a gyermeket környezetétől, feloldozzuk tettei következményei alól. A mentálisan erős felnőtt tudatos és kiegyensúlyozott. Minden esetben ezt szeretné gyermekének is átadni. CsaládOrigoA szülői elidegenítés súlyos következményekkel járhat a gyermek fejlődésérehttp://www.life.hu/csalad/20171207-a-szuloi-elidegenites-valas-karos-a-gyermekre.htmlKarácsony közeledtével az elvált, vagy épp válófélben lévő szülők között még élesebbé válnak a játszmák. Ezek túlmutatnak a „Kinél legyen a gyerek szenteste?", vagy az „Együtt, vagy külön ünnepeljenek-e?" kérdéseken. Sajnos sok esetben az egyik szülő komoly pszichológiai manipulációnak teszi ki a gyermeket, mely nem csak az ünnepi hangulatnak tudható be. CsaládOrigoSzörnyű és kegyetlen szülői büntetések (18+)http://www.life.hu/csalad/20171108-szornyu-es-kegyetlen-szuloi-buntetesek-gyermekbantalmazas.htmlA fegyelmezés és büntetés könnyen torkolhat gyermekbántalmazásba. Ezekben az esetekben nem csupán a számuk tragikus, hanem az is, hogy a szülők nincsenek tisztában a bűn a súlyosságával, amit saját gyermekük ellen elkövetnek. CsaládOrigoLeharcolt szülők, avagy gyerek előtt mindenki jobban nézett ki: fotókhttp://www.life.hu/csalad/20171024-leharcolt-szulok-avagy-anya-es-apa-gyerek-elott-es-utani-kepei-fotok.htmlA gyermeknevelés elvesz számtalan időt és energiát a szülőktől, amit normál esetben önmagukra fordíthattak volna. Mike Julianelle feltöltött egy képet a blogjára, amire rengeteg ember kezdett megosztani magáról gyerek előtti és utáni képeket; amelyen megmutatják, hogy a szülőség tönkretette őket. Karikás szemek, kócos frizurák; de valóban leharcoltnak kell lennie egy szülőnek? CsaládOrigoA rossz szülők 6 jellemzőjehttp://www.life.hu/csalad/20170918-a-rossz-szulok-6-jellemzoje-gyermekbantalmazas-gyermekneveles.htmlAz első dolog, amit a szülőknek tudniuk kell, hogy nincs tökéletesség, csak tökéletességre való törekvés. A cél mindig a gyermek egészséges fejlődése kell, hogy legyen. Azonban sokan – akik gyakran maguk is rossz szülői mintát követnek -, megnyomorítják gyermekük életét. Család--9 gyereknevelési módszer, mellyel jobb szülő lehetszhttp://www.life.hu/csalad/20170824-9-gyereknevelesi-modszer-jobb-szulo-lehetsz.htmlA gyereknevelés kemény dió. Lehet jól, és lehet még jobban csinálni. Mi most ebben segítünk Neked! A gyermeki önállóság az, hogy bízzon magában, bele merjen vágni új tevékenységekbe; ez az egyik legnagyszerűbb dolog, amit megtaníthatsz neki. CsaládThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.