Azt hisszük, mi sosem fogunk megöregedni – Idős énünk üzen nekünk

öregedés életvezetés nyugdíjas időskor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fiatalon két kanállal habzsoljuk az életet, nem törődve a holnappal. Amikor már felépítettük az egzisztenciánkat, úgy érezzük, itt az ideje, hogy tartalommal is megtöltsük a mindennapjainkat. Azonban a hétköznapi gondok és igények gyakran felülírják ezt, és elfeledjük, hogy nemsokára megöregszünk. Lássuk, mint mondana nekünk az idős énünk.

„Gondolj rám, gondolj magadra"

Nem kell feltétlenül az egész fiatalságodat az idős éned bebiztosításával töltened, de igenis kell gondolnod arra, hogy az aktív munkaévek után is laknod kell valahol, meg kell tudnod élni. Amikor sikerült megalapoznod az életedet, önálló keresettel rendelkezel, legyek a fejedben! Élj a mának, de úgy, hogy közben gondolsz rám is, a te idős énedre. Kérlek, tedd lehetővé, hogy az unokákat szuper ajándékokkal és programokkal lephessem meg, hogy évente legalább egyszer elmehessek üdülni, hogy megvehessem a nordic walking felszerelést, amitől egészségesebb és aktívabb lehetek, hogy ne kelljen úgy éreznem, idősen már nincs lehetőségem új dolgok megismerésére, megtapasztalására. Ezekhez csupán annyit kell tenned, hogy az öngondoskodás jegyében biztosítod a saját gondtalan nyugdíjas éveidet valamilyen biztosítás vagy előtakarékosság formájában.

Az öngondoskodás jegyében biztosítod a saját gondtalan nyugdíjas éveidet valamilyen biztosítás vagy előtakarékosság formájában Forrás: Shutterstock

„Élj értékes életet"

Minden este úgy feküdj le, hogy a lelkiismereted tiszta, a tőled telhető legjobban teljesítettél mind a magánéletben, mind a munkában. Ne hibáztatással, hanem fejlődéssel teljenek a szabad perceid, amelyektől mások és önmagad számára egyaránt értékesebb ember lehetsz. A kedvesség, a mosoly, az előzékenység távol tartják azokat a mérgeket, amelyek a lelkedet – és előbb-utóbb a testedet is – tönkretennék.

„Engedd meg magadnak a pihenést"

Érdemes törekedned arra, hogy mindig a maximumot hozd ki minden napodból, mivel így sosem fogod úgy érezni, hogy kihagytál valamit. Ám tudd, hogy nem elég időskorodra tartogatnod az aktív pihenést és az édes semmittevést.

Nem elég időskorodra tartogatnod az aktív pihenést és az édes semmittevést Forrás: Shutterstock

„Ne halogass a végtelenségig"

Akkor, ha azt gondolod, majd nyugdíjasként elolvasod azt a könyvet, megnézed azt a filmet, elmész arra a helyre... stb. Nos, elárulom, ezeket sosem fogod megtenni. A halogatással csupán elfeded a lustaságodat, a reményvesztettségedet, a tehetetlenségedet. Láss tisztán; ha valamire vágysz, tégy meg érte mindent, de ismerd fel, ha az lehetetlen, és ne epekedj olyasmi iránt, ami sosem lehet a tiéd, amit sosem érhetsz el.

„Azzal, aki fontos számodra, ne légy haragtartó, becsüld meg"

Fiatalon jóval könnyebb ismerkedni, barátságokat, ismeretségeket kötni. Ezek kézzelfogható értékek, hiszen egy jó barát egész életedben elkísér, egy kedves ismerős segítségére bármikor számíthatsz.

Egy jó barát egész életedben elkísér, egy kedves ismerős segítségére bármikor számíthatsz Forrás: Shutterstock

„Ne a tárgyi javakat, hanem az élményeket halmozd"

Az embert nem az építi fel, nem az határozza meg, hogy mekkora házban él, mennyibe kerül a ruhatára és mennyi időt tölt a saját hiúsága túlzó legyezgetésével. Van 40 aktív éved, amelyet bűn lenne nem kihasználni, természetesen figyelembe véve saját anyagi, személyiség- és lehetőségbeli korlátaidat. Egy új utazás, ismeret, hobbi, valami benned szunnyadó rejtett érték felfedezése... stb., igazán idősen ezek fognak számítani.

„Engedd meg magadnak a próbálkozás luxusát"

Ez jelenthet egy új álláslehetőséget, amit alapesetben félnél meglépni, vagy egy bizonytalanként induló párkapcsolatot, egy költözést, vagy épp egy új és félelmetes kihívást jelentő programot. Azzal, hogy időnként nem ülsz a babérjaidon, és élsz az új lehetőségekkel, netán épp te magad generálod azokat, a legtöbb esetben csak nyerhetsz. Természetesen lesz, amikor rosszul fogsz dönteni, de ezek mind építenek téged.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.