Répatorta lágy karamellaöntettel

2019.04.18. 15:00

A húsvéti kalács mellett, vagy épp helyette, lepd meg szeretteidet egy zöldséges édességgel. Ez a répatorta megállja a helyét bármelyik ünnepi asztalon. A krém lágysága és a karamell utánozhatatlan állaga a könnyű, mégis testes tésztával együtt mindenkit le fog nyűgözni.

 

Karamellás répatorta, recept

Hozzávalók:

  • 2 csésze liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 3/4 teáskanál só
  • 1 és 1/2 teáskanál fahéj
  • 3/4 teáskanál szerecsendió
  • 1/2 teáskanál gyömbér
  • csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 és 1/4 csésze növényi olaj
  • 1 csésze barna cukor
  • 1 csésze cukor
  • 4 szobahőmérsékletű tojás
  • 1 és 1/2 teáskanál vanília
  • 3 csésze reszelt sárgarépa (kb. 4 darab)
  • karamellaöntet

A krémhez:

  • 2/3 csésze, szobahőmérsékletű sózatlan vaj
  • 110 gramm szobahőmérsékletű krémsajt
  • 2 csésze porcukor
  • 1 teáskanál vanília
Répatorta lágy karamellaöntettelForrás: Shutterstock

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és vajazd, majd liszted ki a sütőformát.

Egy közepes tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fűszereket és a sót. Tedd félre.

Egy robotgépben a növényi olajat és a cukrot keverd teljesen homogén állagúvá – ez kb. 2 percet fog igénybe venni. Egyenként add hozzá a tojásokat, végül jöhet a vanília. Ezután három részletben keverd össze a lisztes hozzávalókkal, és a legvégén tedd bele a reszelt répát.

A tésztát öntsd a sütőformába, és süsd tűpróbáig, ami hozzávetőleg 55 perc lesz.

Amikor kész, fordítsd ki a formából a kész tortaalapodat. Amíg várod, hogy kihűljön, készítsd el a krémet: Robotgép segítségével keverd össze a vajat és a krémsajtot, majd add hozzá a cukrot és a vaníliát. Mindössze 5 perc alatt kész is.

A tortát vágd ketté, majd a két lap közé, valamint a tetejére halmozz a krémből és a karamellből. A tortádat ízlés szerint pluszban díszítheted pirított magvakkal vagy répa alakú marcipánnal.

Jó étvágyat!

húsvétsüteményreceptKaramellrépatortahúsvét2019