alvajárás szex alvás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szaknyelv szexomniának nevezi azt a jelenséget, amikor valaki álmában, öntudatlanul szeretkezni kezd a partnerével.

Gerald Kennedy pszichológiaprofesszor egyik páciense is ilyen problémával küszködött. A férfi rendszerint egy óra alvás után kezdett aktust a feleségével, és reggel soha nem emlékezett a történtekre. Felnőtt fia is ugyanezt csinálta éjjelente - barátnője legnagyobb szomorúságára. "Ez az első eset a világon, amikor családon belül megismétlődött a jelenség" - mondja Kennedy.

Forrás: iStockphoto.com
Forrás: iStockphoto.com


A körülmények is hasonlóak voltak a két férfinál. Mindketten 50-70 perccel az elalvás után láttak neki az aktusnak, amikor az első mélyalvási stádiumba léptek - ez az álmodás kezdete. "Gépiesek és durvák voltak, mit sem törődve a partnerükkel" - teszi hozzá Kennedy, azt is megemlítve, hogy az aktustól semmi nem tántoríthatta el őket, még az sem, ha a másik sikoltozott vagy verekedni kezdett.


Az agynak a mozgásért felelős része alvás közben rendszerint kikapcsol. Ezt legkésőbb serdülőkorban megtanulja - ezzel magyarázható, hogy a legtöbb gyermek kinövi az alvajárást. Néha azonban ez nem következik be, így fordulhat elő, hogy valaki álmában sétál, eszik vagy éppen szeretkezik.


Húsz év tűrés után az idősebbik férfit elhagyta a felesége. A beteg ekkor fordult segítségért, mivel attól félt, hogy ha talál is új partnert, az hasonlóan zavarónak fogja érezni a helyzetet. Végül mindkét férfinak olyan altatót írtak fel amely kellően lenyugtatja őket az alvás kritikus szakaszában, így megakadályozza ezt a viselkedést.


Egy másik esetben, amelyet az Ausztrál Alváskonferencián tettek közzé, egy férfi egy nyaralás alkalmával álmában elment a helyi night clubba, alkoholt ivott, majd felvitt egy nőt a hotelszobájába. Szerencséjére másnap a barátnője elhitte neki, hogy nem szándékosan tette, bár ezt tudományos bizonyítékok nem támasztották alá.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.