Ritka, de annál félelmetesebb betegség: a hüvelyrák

daganatok rák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hüvelyrák (Vaginalkarzinom) egy nagyon ritka rosszindulatú tumorfajta, mely a vaginafalon alakul ki. Mindenekelőtt a 60-65  év körüli nőket veszélyezteti. Rizikófaktort jelent a Humán Papilloma Vírussal (HPV) való fertőzöttség, mely nagymértékben elősegíti a hüvelyrák keletkezését.

iStockPhoto
iStockPhoto



Honnan ismerhető fel a hüvelyrák?


A hüvelyrák korai szakaszában nehezen ismerhető fel, mert ritkán jelentkeznek tünetek. A betegséget jelezheti a nemi aktust követően fellépő gyenge vérzés, vagy az erős vaginális folyás jelentkezése. Ezek a tünetek azonban sok más nemi betegség tüneteiként is megjelenhetnek, így ilyen esetben alapos diagnózis válik szükségessé. Hüvelyrákot leggyakrabban nőgyógyászati szűrővizsgálat alkalmával diagnosztizálnak. A tumorok kilencven százaléka a nyálkahártya legfelső rétegében fejlődik ki. A nagyobb tumorok esetében szimptómaként alhasi fájdalom jelentkezhet, illetve zavar léphet fel a hugyhólyag és a belek működésében.


A hüvelyrák gyakorisága és kezelése


A rosszindulatú hüvelytumor nagyon ritka. A nőket érintő daganatos megbetegedések csupán egy-két százalékát teszik ki. 250 ezer nőből csupán egyet támad meg évente. Mindenekelőtt a 60-65 éves korosztályt érinti.


A hüvelyrák kezelése attól függ, mennyire előrehaladott állapotban ismerik fel. Legtöbb esetben műtéti úton távolítják el, rosszabb esetben sugárterápiával kezelik. A betegség korai diagnosztizálása teljes felgyógyulást tesz lehetővé.


A hüvelyrák kialakulásának okai


A betegség kialakulásának okai még nem teljesen tisztázottak, de beazonosítottak néhány kockázati tényezőt, amely a rosszindulatú tumor kialakulásához vezethet. Ilyen kockázati tényezők:


- A Humán Papilloma Vírussal (HPV) való fertőzöttség (annak 16-os és 18-as típusa).
Ez a vírus világszerte a leggyakoribb kórokozója a szexuális úton terjedő megbetegedéseknek, mely szemölcsszerű elváltozásokat okoz a hüvelyfalon.


- Diethylstilbestrol-lal (DES) való érintkezés a terhesség alatt. Ez az elsősorban ipari célokra használt vegyi anyag bizonyítottan hatást gyakorol a hormonális folyamatokra, így szélsőséges esetben akár vetéléshez vezethet. Hosszú évek, évtizedek telhetnek el, amíg a hüvelyrák a DES-sel való érintkezést követően, annak következményeként kialakul. Ezért - bár a DES-t 1971-ben betiltották - az idősebb korosztály körében kockázati tényező.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.