gyermekbetegségek daganatos betegségek fiatal vastagbélrák polip
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy gyermek sok mindenhez túl fiatal, a komoly betegségekhez pedig leginkább. Minden szülő retteg attól, hogy csemetéje súlyos beteg lesz, de a betegségek diagnosztizálását nehezíti, hogy sok orvos nem foglalkozik komolyan a fiatalokkal, mondván: koruknál fogva nem lehet nagy bajuk.




Thinkstock
Thinkstock

Aranyérnek nézték a polipot

A fiatal lánynak 12 évesen kezdődtek a problémái, amivel nem igazán foglalkozott senki, egy proktológus orvos a vérnyomokról hallva aranyeret diagnosztizált, és korpás kekszet javasolt kezelésként. A valódi problémára senki sem gyanakodott, mert a vastagbélpolip negyvenéves kor alatt ritkán fordul elő. Igazán komoly jele a Judit vastagbelében található kinövésnek 17 éves korában lett, amikor a jelentős mennyiségű vért már nem hagyhatták figyelmen kívül. A háziorvos ragaszkodott hozzá, hogy csak valami piros színű ételt evett aznap, de a vizsgálat után el kellett ismernie, hogy valóban vért lát. A rettegő fiatalt a kórházba utalta, de nem mondtak semmi kézzel fogható diagnózist. A kórházban hihetetlen körülmények között feküdt, majd egy demizsonnyi hashajtó beadása után különböző vizsgálatoknak vetették alá. Végül az utolsó teszt kimutatta a diónyi vastagbélpolipot, ami a vérzéseket okozta. Az orvosok annyit mondtak, hogy nem lehet tudni, rosszindulatú-e a kinövés, és ha nem veteti le egy újabb fájdalmas eljárás során, akkor meghalhat. Végül némi utánajárással egy másik kórházban altatásban távolították el a valószínűleg jópár éve fejlődő elváltozást, ami végül nem bizonyult rosszindulatúnak.

Tipp! Hírességek, akik 2011-ben hunytak el. Kattints a galériáért!


Nehézkes diagnosztizálás a fiataloknál





Thinkstock
Thinkstock

Egyre több a rákos kisgyerek

1970 és 1990 között a rákos gyermekek száma minden évben egy százalékot nőtt, a serdülőké pedig másfél százalékkal. Ehhez hozzátartozik, hogy a gyógyulási arány viszont jóval magasabb a modernebb eljárások miatt. A gyermekek halálozási statisztikáiban pedig a balesetek után a második leggyakoribb halálokként a rosszindulatú daganatok állnak. A ráktípusok közül a leggyakrabban a leukémia szedi nagyon fiatalon áldozatait, de az agytumor és egyéb, idegrendszert érintő ráktípusok is sok gyermeket sodornak veszélybe. Ezek mellett általában hároméves kor alatt gyakrabban jelentkezik a Wilms-tumor, a retinoblastoma és a Ewing-szarkóma.

A leggyakoribb gyermekbetegségek

A gyerekeknél egyéb betegségek is gyakran előfordulnak. A légúti fertőzések okoznak panaszokat a leggyakrabban, ezeket követik az emésztőrendszeri betegségek, és a harmadik helyen a húgyúti fertőzések állnak. Ezek közül több szintén nehezen diagnosztizálható, például főleg kisgyerekeknél a vesemedence-gyulladás, ami lázzal, derákfájással és hányással jár.

Mindenesetre akármilyen betegség éri is a gyermeket, a szülői odafigyelés mellett a felkészült orvosok is sokat segíthetnek a gyógyulásban, akik panasz esetén hajlandók olyan betegségeket is számba venni, amelyek abban a korban lehetetlennek tűnnek. Főleg a rákos megbetegedések vagy rákmegelőző állapotok - például a polipok - korai felismerése lenne döntő fontosságú.

Megható képek egy szívátültetett kisfiúról. Kattints a galériáért!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.