házasság szex szexuálpszichológus Győri Szilvia Life.hu szakértő szakértő kapcsolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Olvasónk, Gitta aggódik a házasságáért. A szex, éppúgy, mint a beszélgetés, kezd háttérbe szorulni náluk, ezért úgy döntött, a Life.hu szakértőjéhez, Győri Szilvia szexuálpszichológus és tanácsadó szakpszichológushoz fordul segítségért.

Kérdezz a Life.hu szakértőitől! Tedd fel kérdésed a szakerto@life.hu címen! Ne felejtsd el megírni, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni.

"Szia Szilvia!
Nekem az a problémám, hogy nagyon stresszes a pasim, és szerintem emiatt egyre ritkábban szexelünk. Félek, hogy tönkre fog menni a házasságunk, mert nőként nagy igényem lenne a rendszeres szexuális együttlétre.

A kérdésem, hogy kifejezetten még több szexszel lehet-e őt oldani annyira, hogy el tudjam terelni a figyelmét a hétköznapi problémákról? Vagyis oldható-e a stressz szexszel? Ha igen, hogyan vezethetném rá erre? Mert már nagyon-nagyon keveset beszélgetünk...

Gitta"

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Kedves Gitta!

A stressz oldható szexszel, de a párod esetében egészen más a helyzet. A mindennapi problémák okozta stressz hozza magával azt, hogy teljesítenie kell, méghozzá sokszor erőn felül. Ez a teljesítménykényszer pedig épp elég neki, az ágyban már nem akar úgymond megfelelni, mert az is egy megmérettetés számára, és ha ne adj' Isten még ott is kudarcot vallana, vagy nem úgy mennének a dolgok, ahogy azt elvárná, akkor az erősen romboló hatással lenne az önbizalmára, és újabb stresszt és problémákat szülne.

Gitta, én azt javasolnám, hogy ne a szex nyelvén próbálj kommunikálni a pároddal, hanem szóban. Kérd meg egy arra alkalmas időpontban, hogy figyeljen rád, mert valami fontosat szeretnél mondani. Ülj le mellé és higgadtan, ám őszintén mondd el neki, hogy mennyire hiányoznak a beszélgetések és az intim együttlétek. Fontos, hogy ne dühből, indulatból beszélj és ne is kérd számon. Biztosítsd arról, hogy támogatod, de közösen kell megoldást találnotok a problémára, bármi is legyen ennek a módja.

Ha nem tudsz olyan egyéb körülményekről, ami oda vezethet, hogy gyakorlatilag megszűnik köztetek az intimitás, tehát például, nem lépett be egy másik nő az életébe, akkor első körben a stresszt kell megtanulnia kezelni. Ha ez önállóan (sport, relaxációs technikák stb.) nem megy, akkor érdemes lehet szakember segítségét kérni. Ha a stressz intenzitása csökken, akkor ő is nyugodtabb lesz, és sokkal több figyelmet tud fordítani rád és magára.

De amíg a probléma részedről nincs kimondva és megfelelően kommunikálva a párod felé, addig nem sok változásra számíthatsz.

Üdvözlettel:

Győri Szilvia

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Cikkek, információk, nyereményjátékok, szavazások, horoszkópok és galériák. Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A LIFE.HU OLDAL!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.