Az alkohol ökölcsapás az immunrendszerre, a nők meg „drámáznak” a piától

Forrás: Thinkstock -
agresszió betegség depresszió alkohol egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már el is felejtetted a szilveszteri nagy alkoholmámoros elhajlást, a macskajajon túl vagy, mégis úgy érzed, továbbra is jajgat a szervezeted? Nem csoda. Egy kutatás szerint már egyetlen nagy ivászat is durva ökölcsapás az immunrendszer számára.

Kutatás sem kell hozzá, a tapasztalatok is azt mutatják, a jelentős mennyiségű alkohol képes megzavarni még egy egyébként erős és egészséges ember immunrendszerét is. Az amerikai University of Maryland és Loyola University kutatói azonban immár bizonyítékkal is megtámogatják ezt a kijelentést.

Forrás: Thinkstock

A fehérvérsejtek száma csökken

15 egészséges, 27 év átlagéletkorú önkéntes bevonásával végezték el a következő kísérletet: az alanyoknak öt adag vodkát kellett rövid időn belül felhajtaniuk. Az eredmény nemcsak gyorsan kialakuló részegség volt, de az önkéntesek immunrendszerének működése is megzavarodott. Húsz perccel a nagy mennyiségű tömény felhajtása után úgy tűnt, a szervezet felpörög, de két, majd öt órával később a vértesztek azt bizonyították, hogy a fertőzések legyőzésében óriási szerepet játszó fehérvérsejtek száma kritikus mértékben csökkent, miközben a citokinszint megemelkedett a vérben. Ennek a fehérjetípusnak a megemelkedése arra mutat rá, hogy az immunrendszer működése lelassult, kevésbé aktív, mint a vodkafogyasztás előtt.

Nem gyógyulnak a sebek

A tanulmány egyik szerzője, Elizabeth Kovács arra is felhívja a figyelmet, hogy a mértéktelen ivászat nemcsak a szervezet önvédelmező tevékenységét zavarja meg, de a szervezet regenerálódását is lassítja. Egy, a részegség során esetlegesen bekövetkező baleset vagy sérülés során az alkoholos állapot növeli a vérveszteséget, késlelteti a sebek gyógyulását, továbbá kevésbé képes ellenállni a szervezet a kórokozók támadásának is. Magasabb a kockázata a beszerzett sebek elfertőződésének is.

Forrás: Thinkstock

Hidegsokk és tüdőgyulladás

További jelentős veszélyforrásként jelölték meg az alkoholos állapotban gyakran előforduló hidegsokkot is. Ebben a helyzetben nemcsak a közvetlen kihűlés fenyegeti a részeg embereket, de a szervezet immunrendszerének csökkent működése következtében a későbbi tüdőgyulladás kialakulásának lehetősége is sokszorosa annak, mint amikor valaki józanul kénytelen megfelelő öltözék vagy védelem nélkül jelentős időt hidegben tölteni.

A nők védtelenebbek?

Egy másik kutatás a nők alkoholfogyasztási szokásaival, valamint az alkohol nőkre gyakorolt hatásával foglalkozott és több különös megállapítást is tett. A kutatás apropója szerint egyre többen állítják azt, hogy a nők által preferált fehérbor fogyasztása ingerültséget és agressziót vált ki – szemben a vörösborral, amelyet általánosságban (de nem egyértelműen) a férfiak részesítenek előnyben.

A kutatás szerint a létező panaszokat a két bor eltérő összetétele (is) okozhatja, de az adott mennyiségű alkohol fogyasztásának sebessége is fontos szempont.
A kutatást végző orvosok, dr. Jarvis, és dr. Arun Ghosh, a GP a Spire Liverpool Kórház és ITV rezidens orvosai egyetértenek abban, hogy a nők testtömegükhöz képest többet isznak, mint a férfiak és ráadásul mindezt rövid idő alatt hajtják végre. Amennyiben például egy nő megrendel egy nagy pohár, 2,5 deci fehérbort, míg a partnere egy korsó sört, akkor a kutatás többtényezős számításai alapján kijelenthető, hogy a nő negyedóra alatt három egység alkoholt hajt fel, míg a férfi fél óra leforgása alatt csak két egység alkoholt vesz magához.

Forrás: Thinkstock

Depresszió, durva dráma

A kutatás az elfogyasztott alkohol összetételére is kiterjedt, és megállapította, hogy a fehérbor jóval nagyobb mennyiségben tartalmaz cukrot valamint szulfitokat. Bár eddig nem került napfényre egyértelmű bizonyíték arra, hogy a nagy mennyiségű cukorfogyasztás negatív irányba befolyásolná a viselkedést, az egyik kutató, dr. Ghos szerint a fehérbor magas cukortartalma lehet az egyik oka a fehérbort fogyasztó nők drámai viselkedésének.

A fehérbor szulfittartalma, amely természetes módon is megtalálható a szőlőben, önmagában ugyan nem okoz problémát, ám a borgyártás folyamatában, a tartósítószerként felhasznált kén és a szulfitok együttes hatása már befolyásolhatja az alkoholt fogyasztó hangulatát és viselkedését. Egy sor tünetet okozhat, amely az agressziótól kezdve a depresszión, fejfájáson keresztül a legkülönbözőbb allergiás problémáig terjedhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.