Sebek, fekélyek, hólyagok: a paradicsom a megoldás!

Forrás: Thinkstock -
betegség fertőtlenítés paradicsom egészség sebek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kisebb sebek vagy bőrgyulladások esetén a népi gyógyászat gyakran használta a paradicsomot: kiválóan távolítja el a méreganyagokat, és gyorsítja a gyógyulást.

Igazi sebgyógyító

A paradicsom belsőleg is nagy segítségünkre van: a piros vitaminbomba véd a rák ellen, tisztítja a vért, segíti a máj és a vesék működését, fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal lát el, ráadásul még a bőrt is szebbé, fiatalosabbá teszi. A paradicsom viszont ezek mellett külsőleg használva is nagyon hatékony, leggyakrabban nehezen gyógyuló sebeknél alkalmazzák pakolásként: egy darab nyers paradicsomot rátesznek a begyulladt részre, és pár órára – vagy akár egy egész éjszakára – rajta hagyják a kötést. A keléseket, gennyes részeket így a paradicsom szépen megtisztítja, a seb könnyedén kiürül, ha arra van szükség, a gyulladás pedig csillapul. Ugyanezt a kezelést szokták alkalmazni fájdalmas rovarcsípéseknél, szőrtüszőgyulladásnál, de napégette bőr regenerálására is.

Forrás: Thinkstock

Pattanásokra, problémás bőrre is hatékony

A paradicsom amellett, hogy a nehezen gyógyuló, gyulladt sebek, fekélyek gyógyulását gyorsabbá teszi, méregteleníti a bőrt, fertőtlenítő, hámlasztó hatású, gyorsítja a bőr regenerálódását, összehúzza a pórusokat, így a mindennapi bőrápolás részeként is használhatod. Ha problémás, pattanásos, gyulladt a bőröd, akkor próbáld ki ezt a vitamindús zöldséget, ami még a bőr megfiatalításában is segíthet, hiszen enyhén hámlasztó hatású - ezért sokan mindezek mellett a májfoltok vagy szeplők halványításánál is használják. Ha duzzadt, piros pattanás jelent meg az arcodon, egy kis szelet paradicsomot kötözz rá legalább egy fél órára-órára, és dőlj le pihenni. Ha ráadásul rendszeresen valamilyen paradicsomos pakolást is használsz, akkor a további pattanások megjelenését is csökkentheted.

Ötletek paradicsomos pakoláshoz

Kiválóan felfrissíti a bőrödet két érett paradicsom: pépesítsd őket egy tálban, adj hozzájuk egy kis tejfölt és egy evőkanálnyi túrót. Ha jól összekeverted, már mehet is a pakolás az arcodra negyed órára. Tisztítóbb hatású pakolást kapsz, ha a paradicsomot nem tejtermékekkel kevered össze, hanem tojássárgájával: ezt is csak negyed órán át hagyd az arcodon, majd alaposan mosd le, és utána hidratáld a bőröd. Egy félbevágott paradicsommal az arcodat is áttörölheted, mintha egyfajta tonikot használnál. Ha bírja a bőröd, megvárhatod, míg a paradicsom leve rászárad az arcodra, és csak azután mosd le: kiválóan megelőzi a pattanások kialakulását, és frissíti a bőrt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.