depresszió hormon lélek pszichológia test
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az, hogy a depresszió valóságos népbetegséggé vált, nemcsak a modern élettel való elégedetlenségünk következménye - 5 kulcstényezője szinte minden nőt érint és veszélybe sodor.

Thinkstock
Thinkstock


Csaknem minden napra jut egy celeb, aki elmondja, hogyan küzdött meg a depresszióval, és az antidepresszánsok forgalma is az egeket verdesi. A legtöbben úgy érzik, hogy ez afféle modern nyavalya, és azért fenyegeti jobban a nőket, mert ők azok, akik szeretnének egyszerre szuperanyák, szuperfeleségek, szuperbombázók lenni. Ám a legújabb kutatások szerint több olyan tényező is van, amely aligha védhető ki az életünkben, ám pillanatok alatt a depresszió közelébe sodorhat bennünket.

Hormonok

Ha a lehangoltságod kimerültséggel, izomfájdalmakkal, hízással és koncentrációs nehézségekkel párosul, lehet, hogy a depi okát a pajzsmirigyedben kell keresned. A pajzsmirigy-alulműködést akkor állapítja meg az orvos, ha a pajzsmirigy a kelleténél kevesebbet termel a tiroxin nevű hormonból, amely az anyagcsere szabályozásában játszik kulcsszerepet. Nagyon sok nőnél a depresszív érzésekkel jelentkezik először ez a betegség, amely egyre gyakrabban fordul elő a 40 év alatti korosztályban, és gyakran szülés után alakul ki. Ha erre a betegségre gyanakszol, mindenképp fordulj orvoshoz, mivel egy egyszerű vérvizsgálatból megállapítható, hogy pajzsmirigy-alulműködésről van-e szó, és a betegség gyógyszeresen jól kezelhető.

Fórum: Legyen már vége! - Depresszió



Krízisek





Változások


Thinkstock
Thinkstock


Önbizalom-problémák

Előfordult már veled, hogy rosszul érezted magad, de nem tudtad az okát? Ha ez az enyhe, de kellemetlen lehangoltság hosszú időn, akár éveken keresztül is fennáll, valószínű, hogy a depresszió hosszabb lefolyású, enyhébb változatában, az úgynevezett disztímiában szenvedsz. A disztímiát nem egy nagy horderejű változás "lobbantja be", a hátterében sokkal inkább a gyermekkorunkban gyökeredző, önmagunkat érintő negatív hitrendszerek állnak. A betegség figyelemfelkeltő tünete lehet, ha haszontalannak érzed magad, úgy érzed, senki sem szeret, és akármit is csinálsz, nem tudsz változtatni ezen.
Sokan nem fordítanak kellő figyelmet erre a tünetegyüttesre, pedig a kezeletlen disztímia növeli annak az esélyét, hogy a páciensnél valódi depresszió alakuljon ki. A problémát általában az antidepresszánsok és a pszichoterápia kombinációjával kezelik.

Többet szeretnél tudni a depresszióról? Kérd pszichiáterünk, Dr. Belső Nóra tanácsát!



Stressz

csökkenti a stresszt,



Thinkstock
Thinkstock


Átmeneti rosszkedv vagy súlyos betegség?

Hogyan állapíthatod meg, hogy csak átmeneti rosszkedvvel küzdesz vagy komolyabb a helyzet? Ha a következő tünetek közül több is érvényes rád, fordulj szakemberhez, mivel jó eséllyel kezdesz belecsúszni a depresszióba.

Alvászavarok: akár állandóan aludnál, akár rendszeresen felébredsz éjszaka, és nem tudsz visszaaludni.
Koncentrációs zavarok: különösen, ha ez a munkán kívül, például olvasás vagy tévénézés közben is észrevehető.
A reménytelenség érzése.
Változó étvágy: akár többet, akár kevesebbet eszel a megszokottnál.
Ingerlékenység: nincs türelmed, és gyorsan kijössz a sodrodból.
Öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok: ha úgy érzed, hogy nem érdemes élned, az a súlyos depresszió jele.


A depresszió országa vagyunk - Nézd meg videónkat!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=FHBYUc3zZi7HHjr2

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Felejtsd el a laktató reggeliket!http://www.life.hu/tested-lelked/dieta/20110215-nem-jo-sokat-enni-reggelire.htmlAmikor a nagyi üzen - Holtak, akik visszatérnekhttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20110215-igazsag-vagy-amitas-mit-tud-egy-lato.htmlItt élheted túl a 2012-es világvégét!http://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20110215-franciaorszag-bugarach-itt-elhetjuk-tul-a-vilagveget.htmlMikor születtél? Ilyen kutya illik hozzád!http://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20110215-csillagjegyd-elarulja-milyen-kutya-illik-hozzad.html4 változás a testünkön, amitől totál kiakadunk!http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110211-testunk-valtozasaira-a-lelek-is-reagal.htmlHozd összhangba mind a négy testedet!http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110211-erositsd-az-agyadat-mentalwellness-programmal.htmlTeljes testfelújítás - 54 évesen szabatta át az egész testét!http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110211-plasztikai-mutetek-a-teljes-testen.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.