Nem látok messzire, mi van odaírva? Rövidlátás 20 évesen? Igen...

betegség szemüveg egészség rövidlátás szem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A rövidlátás, vagy más néven miópia egyre gyakoribb Európában, Észak-Amerikában és Délkelet-Ázsiában is. Ráadásul kétszer olyan arányban fordul elő a 25-29 esztendős korcsoportban, mint az 55-59 éveseknél.

Egyre gyakoribb, hogy már a fiatalok sem látják a kanapéról rendesen a televíziót, vagy képtelenek felismerni az arcokat néhány méteres távolságból. Brit kutatók kimutatták, hogy a probléma nemcsak a fiatalokat érinti nagyobb arányban, hanem az egyetemet végzetteknél is kétszer gyakoribb, mint azoknál, akik 16 éves koruk előtt otthagyták az iskolát.

A szakértők úgy vélik, hogy a tanulással töltött idő, a kevesebb napfény és a több digitális képernyő okozza a bajt – ám az is lehet, hogy az iskolázottsággal kapcsolatos más tényezők, úgymint a gazdasági-társadalmi státusz vagy akár az anya étrendje is befolyásolhatja a dolgot.

Így tehet tönkre egy szenvedélyes éjszakát a szemüveg:

Fontos döntés, hogy szemüveget vagy kontaktlencsét válasszunk - például randira -, főleg, ha az ember fia egy igazi bombázóval tölti az estéjét, akinek láthatóan nincs ellenére egy szenvedélyes éjszaka. Hogy ezt a tökéletesnek ígérkező éjszakát hogyan teheti tönkre a szemüveg, ebből a vicces kis reklámfilmből kiderül.

A miópia eddig is világszerte a leggyakoribb látászavarnak számított, ám előfordulása lényegesen megnövekedett az utóbbi időben - főleg Délkelet-Ázsiában, Európában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban is.

A King's College London munkatársai több mint 60 000 ember adatait vették górcső alá, mégpedig 1990 és 2013 között végzett korábbi kutatásokból.

Bebizonyosodott, hogy az 1960-as években születetteknél, vagy a felsőoktatásba jutóknál kétszer akkora a rövidlátás kockázata, mint azoknál, akik az 1920-as években látták meg a napvilágot. Az 1960-as években született diplomások hozzájuk képest már négyszeres kockázattal számolhattak.

Szabadon áramló fény és a D-vitamin:

A rövidlátás, másképpen miópia évről évre világszerte gyakoribb a gyerekek körében. Ez az állapot extrém esetben akár vaksághoz is vezethet, pedig a probléma könnyedén megelőzhető volna, ha a gyerekek egészen kiskoruktól fogva elegendő időt töltenének a természetben. Íme a részletek.

A miópia aránya a 25 és 29 év közöttieknél volt a legmagasabb: 47,2 százalékukat érintette a probléma. Ez az hányad csupán 27,5 százalék volt az 55-59 éveseknél.

A rövidlátás általában gyermek- vagy kamaszkorban alakul ki. Tünete a homályos, életlen látás, amit szemüveggel, kontaktlencsével, vagy lézeres szemműtéttel lehet korrigálni. A súlyos miópia emellett a retina leválásának, illetve a zöld hályognak a kockázatát is magában hordozza.

Fantasztikus szemműtét - A lézeres látásjavító műtét

Az egyik leggyakrabban végzett szemészeti műtét során néhány perc alatt visszakaphatjuk rég elveszett éleslátásunkat. Na de hogyan is zajlik egy ilyen beavatkozás? Ennek jártunk utána korábban dr. Árvay Anita szemész főorvos szakértőnk segítségével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.