Mi áll a halálközeli élmények hátterében?

Forrás: Thinkstock -
halál halálközeli állapot halálközeli élmény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem csak a nyugati világban esik szó gyakran halálközeli élményekről, hanem a legtöbb kultúrában helyet kapnak ezek az élmények. De vajon mi áll a háttérben?

A legtöbbször egy hosszú folyosón megy keresztül a páciens, majd erős fényt lát, és többnyire Istennel, Jézussal, angyalokkal és egyéb túlvilági lényekkel is találkozik az ember, de akár régen elhunyt rokonokkal is beszélgethet. Ezeknek a történeteknek apropóján gyakran esik szó a halál utáni életről,

amit ki-ki a saját hitvilága szerint lát.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Ezek a történetek általában a pszeudotudományok, illetve az ezoterika tárgyköré tartoznak, de mivel sok ember él át hasonló tapasztalatot – az amerikaiak 3 százalékának volt már halálközeli élménye – muszáj róla beszélni számos tudós szerint is.

Hogyan élték meg, akik már átélték?

Egy holland kutatás, amely a The Lancet című szaklapban került publikálásra, most azt vizsgálta, hogy mik a közös pontok ezekben az élményekben. A halálközeli élményt átélt megkérdezettek 50 százaléka beszélt arról, hogy végig tudatában volt annak, hogy már meghalt, 56 százalék pozitív élményként értékelte a történteket, 31 százalék számot adott a hosszú folyosóról, amelynek a végén fény várta, és 32 százalék számolt be arról, hogy

elhunyt rokonnal találkozott.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Kiderült az is, hogy a klinikai halált átélt interjúalanyoknak csupán egy szűk része, mindössze 18 százalék számolt be halálközeli élményről.

A többiek nem éltek át ilyesmit, vagy nem emlékeztek rá.

Annak valószínűsége, hogy a páciensnek volt-e ilyen élménye, nem függ össze az agyi oxigénhiány mértékével, és attól sem, hogy milyen gyógyszereket kapott a beteg. A kutatás szerint leginkább a 60 éven aluliaknak voltak emlékeik a túlvilágról, és a nők körében gyakoribb ez az élményanyag, mint a férfiaknál.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Érdekes, hogy az élményekre hatással van a kultúra is, amelyből érkeztünk. A dél-amerikaik szép tájakat és vulkánokat látnak, a thaiföldi és indiai páciensek esetében viszont tájak csak nagyon ritkán jelennek meg. Az istenfigura is változik,

ki-ki a saját hitének megfelelő alakkal találkozik.

A szakemberek egyelőre nem tudják, mi áll a halálközeli élmények hátterében, de abban egyetértenek, hogy túl gyakori tapasztalatról van szó ahhoz, hogy egyszerűen csak legyintsünk ezekre a történetekre.

Még a vaginádnak is jobb, ha meztelenül alszolhttp://www.life.hu/drlife/20160429-ha-meztelenul-alszol-kevesbe-leszel-stresszes-igy-a-falanksagot-is-elkerulheted.htmlJön a jó idő, nem mellékesen pedig a barátod is jobban értékeli majd, ha egy szál semmiben fekszel mellé. Ám nemcsak ezek az érvek szólnak a pizsamák ellen, és a meztelenül alvás mellett, hanem tudományosan alátámasztott érvek is. Dr. Life--Sokkoló! Ritka bőrproblémája miatt már három éve nem pislogott a kisfiúhttp://www.life.hu/drlife/20160427-zeeshan-zee-younas-halbor-betegsegben-szenved-ezert-nem-pislogott-3-eve.htmlHárom éve nem pislogott az a 7 éves kisfiú, aki egy genetikai rendellenesség miatt halbőr-betegségben szenved, vagyis a bőre "halpikkelyszerű". Dr. LifeOrigoA szex helyettesíthet egy kemény edzést, vagy sem?http://www.life.hu/drlife/20160418-szex-tenyleg-helyettesitheti-a-testmozgast-vagy-megsem.htmlA lepedőakrobaták egy kiadós "testmozgás" után gyakran úgy érezhetik, mintha egy edzésen lettek volna, így felmerül a kérdés: a szex helyettesítheti a sportot? Dr. Life--Fehérneműben alszol? Bajod lehet belőle!http://www.life.hu/drlife/20160418-a-fehernemuben-alvas-kulonbozo-betegsegeket-okozhat-tippek-a-megelozesert.htmlLehet, hogy nem tudtad, de nagyon egészségtelennek számít, ha műszálas, szintetikus anyagokból készült alsóneműt húzol éjszakára. Dr. Life--Egyre kelendőbb a műanyag kisujj-protézis a japán maffiózók, a jakuzák körébenhttp://www.life.hu/drlife/20160418-egyre-kelendobb-a-muanyag-kisujj-a-jakuzak-koreben.htmlYukako Fukushima egy rést talált a japán piacon, és úgy döntött, hogy műanyag kisujjakkal tömi be. Az ötlet pedig bejött. A japán maffia, a jakuza tagjai sorban állnak az ujj-protézisekért. Dr. Life--Pauline végtagok nélkül is megállja a helyét a világbanhttp://www.life.hu/drlife/20160416-pauline-vegtagok-nelkul-is-megallja-a-helyet-a-vilagban.htmlA 36 éves Pauline író, személyi edző, adománygyűjtő, szónok, emellett feleség és anya. Mindezt úgy, hogy egy születési rendellenesség miatt nincsenek végtagjai. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.