144 éve tört ki Magyarországon az utolsó nagy kolerajárvány

Forrás: abcgallery.com -
betegség halál kolerajárvány Magyarország fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A statisztikai adatok szerint több mint 400 ezren betegedtek meg, és akár 250 ezren haltak meg az utolsó itthon pusztító nagy kolerajárvány következtében, amely 1872. szeptember 14-én indult.

Magyarországon először 1831-ben jelent meg a kolera, ami a pestis után a legnagyobb pusztítást végezte mind itthon, mind pedig a világban.

Pavel Fedotov festménye a kolera járványról Forrás: abcgallery.com

Mindehhez hozzájárultak az akkori higiéniás viszonyok:

a lakosság nagy része szűretlen és tisztítatlan vizet fogyasztott, a közterületek karbantartása és rendezettsége nem volt általános,

mindez együttesen pedig hozzájárult a kolera terjedéséhez. Az utolsó nagy kolerajárvány 1872. szeptember 14-én tört ki Magyarországon: két évig tombolt, ez idő alatt pedig a becslések szerint nagyjából 250 ezren haltak meg a betegség következtében.

Akár egy nap alatt végezhet az emberrel

Nyolc világméretű járvány és több millió áldozat – ilyen számokkal söpört végig az elmúlt évszázadokon minden idők egyik legtöbb emberéletet követelő betegsége, az epekórság, azaz a kolera. Nem csupán extra mértékű fertőzése és az általa követelt emberéletek száma emelte a legrettegettebb betegségek sorai közé, hanem gyötrelmes, kínszenvedéssel járó tünetei és lefolyása is. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.