mellfeszülés fáradékonyság menstruáció puffadás premenstruációs tünetek nehéz napok fájdalom menzesz görcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szinte valamennyi nő megtapasztalja élete során, miért is nevezik azokat a bizonyos napokat olyan nehéznek: a menstruációt megelőző napok felpaprikázott hangulatától kezdve a sokszor kellemetlen mellfeszülésen át a fájdalmas görcsölésig. A Life.hu most felméri, hogyan éli meg a gyengébbik nem a havi vérzés időszakát.

A menstruáció a nőiesség és a nővé válás szimbóluma – nem véletlenül várja türelmetlenül megannyi kamaszlány, hogy ők is nagylánnyá serdülhessenek.

A havi vérzést később ki könnyebben, ki nehezebben éli meg: a

kad, akinek mindenfajta kellemetlen előjel és fájdalom nélkül jön meg, mások egy lépést sem tudnak tenni az erős hasi görcsök miatt, annyira megszenvedik.

Nem is beszélve a menzeszt megelőző időszakról, az úgynevezett premenstruációs szindróma tüneteiről, mint a hangulatingadozások, a mellfeszülés, a puffadás, a fáradékonyság és a legkülönfélébb ételek megkívánása.

Egyszer fent, máskor lent

A menzeszt megelőző napok nem csupán a nőket, hanem a körülöttük élőket is megviselik a hormonok „gonosz" játéka miatt. A menstruáció közeledtével ugyanis csökken az ösztrogének és a progeszteron szintje, ezzel együtt pedig szorongóbbá, ingerlékenyebbé, és akár szomorúbbá is válhatnak a hölgyek. Mindezek akár egyik pillanatról a másikra megszűnnek, mintha mi sem történt volna.

Forrás: Thinkstock

Ég veled, fogyókúra!

A menstruáció a diétázó nők életét sem könnyíti meg, és j

elentős részüknél éppen a megkezdését követő első menstruáció ideje alatt roppan össze.

Ennek egyik oka, hogy a szervezet sóvárogni kezd, avagy látványosan megnő az étvágyuk. A másik ok a hangulati változások, amelyek nem kedveznek a szigorú, több megvonással is járó étrendeknek. A megoldás a kiegyensúlyozott, tápanyagokban és egészséges hozzávalókban gazdag étrend.

Forrás: Thinkstock

Pattanások és érzékeny bőr

Az aknés bőrtől nem csupán a kamaszok szenvednek. A menstruáció közeledtének a nők bőrén is látható jelei vannak: az arcbőr és a haj is zsírosabbá válik, sokan pedig arról is panaszkodnak, hogy az egész testükön érzékenyebbé válik a bőrük.

Így még az olyan mindennapos dolgok is fájdalmassá válnak, mint az epilátorral vagy gyantával történő szőrtelenítés,

vagy akár egy sima arctisztítás is.
És rád hogyan hatnak a nehéz napok? Lentebb szavazhatsz, és egyben azt is megtudhatod, másokat mennyire visel meg a menstruáció alatt tapasztalt fájdalom.

Mennyire fájnak neked a nehéz napok?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.