Tovább él az, aki 25 éves kor felett vállal gyereket?

Forrás: Thinkstock -
életkor terhesség várható élettartam nők szülés napidoktor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Érdekes összefüggést állapítottak meg a szülés és a magasabb életkor között a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i Egészségügyi Iskolájában. A vizsgálat szerint azok a nők, akik 25 évesen vagy afelett szülték meg első gyermeküket, nagyobb eséllyel élték meg a 90. évüket. De mi lehet az oka?

A kaliforniai tanulmány szerint azok a hölgyek, akik 25 éves koruk felett szültek először, nagy valószínűséggel az egyetemi tanulmányaik és diplomaszerzésük miatt tolták későbbre a házasságot, a gyerekvállalást, és általában magasabb jövedelemmel is rendelkeznek.

Aladdin Shadyab, a kutatás vezetője szerint pedig mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszabb legyen ezeknek a nőknek a várható életkora.

Várhatóan hosszabb ideig élnek azok a nők, akik 25 éves kor felett szülnek Forrás: Thinkstock

„A legvalószínűbb magyarázat az, hogy azok a nők, akik később vállalnak gyermeket, társadalmi és gazdasági szempontból is magasabb szinten állnak. Előző kutatásainkból már kiderült, hogy ezek az emberek jellemzően hosszabb ideig is élnek.”

– fogalmazott Shadyab, aki rámutatott arra a tényre, miszerint a hosszú élettel kapcsolatban eddig ritkán kapott szerepet a reproduktivitás. „A kutatások általában a fizikai aktivitásra vagy az étrendre koncentrálnak.”

Még több érdekes információért kattints a Napidoktor.hu oldalára!

Így zajlik a karácsony Szekeres Nóráéknálhttp://www.life.hu/drlife/20161215-szekeres-nora-igy-unnepli-gyerekeivel-a-karacsonyt.htmlA háromgyerekes műsorvezető saját bevallása szerint szeretné elkerülni, hogy hazudnia kelljen gyerekeinek a karácsony körüli dolgokról, mint például arról, hogy ki hozza az ajándékokat. Így oldja meg. Dr. Life--Legyen ez a karácsony más, mint az eddigiekhttp://www.life.hu/drlife/20161219-tippek-a-boldogabb-es-egeszsegesebb-karacsonyhoz.htmlA karácsonyi időszak és az év végi számvetés közeledte egy jó alkalom arra, hogy átgondold, mit lehetne tenned azért, hogy még szebb és boldogabb legyen az életed. És mindezt miért ne kezdhetnéd el éppen karácsonykor? Íme, néhány tipp, hogy jobban érezd magad a bőrödben – nem csupán az ünnepek alatt, hanem az év további részében is. Dr. LifeThinkstockFurcsa fóbiák: rettegés a gomboktólhttp://www.life.hu/drlife/20161214-furcsa-fobia-a-gomboktol-valo-retteges.htmlElsőre talán még viccesen is hangzik, ám valójában inkább nyomasztó a gomboktól való félelem. A kutatók szerint az orvosoknak és a médiának is sokkal komolyabban kellene venniük ezt a furcsa rendellenességet. Dr. Life--Tilla miatt járt HIV-szűrésen Kucsera Gábor és felesége, Tápai Szabinahttp://www.life.hu/drlife/20161207-kucsera-gabor-es-tapai-szabina-hiv-szuresen-jartak.htmlKucsera Gábor és felesége, Tápai Szabina csak élvezni akarták végre egymás társaságát, végül HIV-szűrés lett belőle. Dr. Life--Nem megy a tanulás? Módszerek, amelyekkel hatékonyabbá tehetedhttp://www.life.hu/drlife/20161207-hatekony-tanulasi-modszerek.htmlA vizsgaidőszak és a félév végi hajrá előtt sokak számára ismét aktuálissá válik a hatékony tanulás kérdése a jobb jegyek érdekében. Most összegyűjtöttünk néhányat, amelyekkel biztosan sikerrel veheted az iskolai megmérettetéseket! Dr. Life--Miért élnek tovább a nők, mint a férfiak?http://www.life.hu/drlife/20161207-miert-elnek-tovabb-a-nok-mint-a-ferfiak.htmlA kutatók szerint az emberek hatalmas lépéseket tettek az elmúlt két évszázadban afelé, hogy növeljék a várható élettartamuk hosszát. Ennek ellenére a nők és a férfiak közötti különbség ebben a tekintetben nem változott. Vajon mi lehet ennek az oka? Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.