Furcsa fóbiák: rettegés a gomboktól

Forrás: Thinkstock -
fóbia furcsa gomb rettegés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elsőre talán még viccesen is hangzik, ám valójában inkább nyomasztó a gomboktól való félelem. A kutatók szerint az orvosoknak és a médiának is sokkal komolyabban kellene venniük ezt a furcsa rendellenességet.

A 32 éves, IT-tanácsadóként dolgozó Andyt a legtöbb ember kinevette, amikor próbálta megértetni velük azt a bénító érzést, amelyet a gombok látványa okoz neki – különösen a nadrágokon és az ingeken lévő gombok.

A gomboktól való rettegés egy valós fóbia Forrás: Thinkstock

Mit is jelent fóbiásnak lenni?

A férfi fóbiája nem valami új keletű dolog: ezt az állapotot az orvosi szaknyelv koumpounofóbiának nevezi. Igaz, nem olyan gyakori, mint a többi, hozzá hasonló fóbia, hiszen 75 ezer emberből mindössze csak egyet érint. Azonban ugyanolyan komolyan kell venni, mint bármelyik másik fóbiát.

Az ebben szenvedők ugyanis gyakorlatilag minden kapcsolatot megszakíthatnak az emberekkel,

szinte kizártnak tartják például, hogy olyan mindennapi eseményeken részt tudjanak venni, mint egy temetés vagy esküvő,

és még a karrierjük rovására is rámehet, amennyiben nem tudják megoldani az otthonról dolgozás vagy az öltönymentes munkakörnyezetet.

A fóbia indokolatlan félelmet vagy viszolygást jelent, amely irányulhat egyszerű – mint amilyen jelen esetben a gomb is – vagy komplexebb dolgokra, mint egy-egy helyzet vagy körülmény.

75 ezer emberből mindössze csak egyet érint a koumpounofóbia Forrás: Thinkstock

Mivel a fóbiával küzdők problémája általában nevetség tárgya a környezetükben, ezért sokszor nem is kapják meg az ilyenkor szükséges kezeléseket. Ám nem csupán ez az oka annak, hogy nem fordulnak szakértőhöz.

Maga a kezelés félelmetesebb, mint bármi más?

Az angol állami egészségügyi ellátást nyújtó NHS az úgynevezett kognitív viselkedésterápiát tudja felkínálni a fóbiával küzdőknek. Ez azt jelenti, hogy a fóbiával küzdőket szembesítik a félelmükkel. Ha például valaki iszonyodik a pókoktól, akkor

a kognitív viselkedésterápián a páciens lassan megtanulja, hogyan tud másképp viszonyulni az adott dologhoz

ahelyett, hogy az agya pánikrohammal, a szíve heves dobogással, hisztérikus sírással vagy a menekülés vágyával reagálna.

A koumpounofóbiásokban félelmet kelt a gombok látványa Forrás: Thinkstock

Fájdalmas, de küzdelmes

Andy mindezek ellenére úgy döntött, orvoshoz fordul, aki tanácsadásra küldte őt.

Egy félelem, ami idővel csak erősödik

Tízből egy felnőtt biztos, hogy küzd valamilyen fóbiával, a legtöbb 15–25 év között alakul ki. A gyerekeknek is vannak félelmeik, de ezeket idővel kinövik, azonban ha valakinél állandósul a félelem, és még felnőtt korában sem múlik el, akkor már fóbiáról beszélünk. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.