Miért élnek tovább a nők, mint a férfiak?

Forrás: Thinkstock -
élet várható élettartam nők Élni férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kutatók szerint az emberek hatalmas lépéseket tettek az elmúlt két évszázadban afelé, hogy növeljék a várható élettartamuk hosszát. Ennek ellenére a nők és a férfiak közötti különbség ebben a tekintetben nem változott. Vajon mi lehet ennek az oka?

Nemrég a Proceedings of the National Academy of Sciences nevű szaklapban publikálta egy nemzetközi kutatócsoport azt a tanulmányt, amelyből kiderült, hogy bár manapság évtizedekkel tovább élünk, mint korábban, addig a nők várható élettartama továbbra is magasabb, mint a férfiaké.

Egészen pontosan átlagosan öt évvel tovább élnek a hölgyek, mint az erősebbik nem tagjai.

A nők várható élettartama továbbra is magasabb, mint a férfiaké Forrás: Thinkstock

Ez a különbség már az 1800-as években is megfigyelhető volt, ráadásul a többi főemlősnél is kimutatták. A kutatók azonban nem egészen biztosak abban, hogy mi ennek az oka.

Villámgyors növekedés

A kutatás során amerikai, német, dán, kanadai és kenyai tudósok hasonlították össze több mint egymillió ember születési és halálozási adatait az 1700-as évektől egészen napjainkig. A vizsgálat tehát magában foglalta az iparosodott országokban élők, az iparosodás előtt éltek és a modern vadászó-gyűjtögető életmódot folytató emberek élettartamát. Az így kapott adatokat ezután vadonélő állatok több mint 30–50 éven át tartó vizsgálatainak eredményével hasonlították össze.

Megállapításuk szerint az adatok azt mutatják, hogy

az ember várható élettartama sokkal gyorsabban növekszik, mint a főemlősök családjának többi fajáé.

Tudósok hasonlították össze több mint egymillió ember születési és halálozási adatait Forrás: Thinkstock

Például Svédországban az emberek várható életkora az 1800-as években még csak harmincvalahány év volt, ma azonban már 80 év – azaz több mint a kétszeresére nőtt az elmúlt 200 év alatt.

A kutatók szerint ennek a hatalmas ugrásnak az egyik oka a modern orvostudomány és a közegészségügyi intézmények fejlődése. Ennek köszönhetően visszaszorultak a csecsemőkori halálozások, illetve a gyermekkori megbetegedések száma is csökkent. Mindezek ellenére mégsem csökkentek a nők és a férfiak közötti várható életkorbeli különbségek.

A világszinten az átlagos várható életkor 71 év.

A férfiak átlagosan 68 évig élnek, a nők 73 évig. Az Egyesült Államokban a várható élettartam 79 év: itt a férfiak átlagosan 76 évig, a hölgyek 81 évig élnek. A kutatók szerint ez a különbség szinte kivétel nélkül a világ minden vadon élő főemlős-populációjánál jelen van.

A férfiak átlagosan 68 évig élnek, a nők 73 évig Forrás: Thinkstock

Genetika, viselkedés, vagy mindkettő?

Susan Alberts és a többi kutató szerint valószínűleg a genetikai különbség, valamint a háborúk és a férfiakhoz társított agresszív viselkedés okolható a nemek közti várható élettartam különbségéért. Dr. Jamin Brahmbhatt urológiai sebész szerint azonban ennél sokkal többről lehet szó.

A szakértő szerint ugyanis alapvető és meghatározó különbség lehet a férfiak és a nők között, hogy

az urak kevésbé törődnek az egészségükkel, mint a hölgyek,

vagyis kevésbé figyelnek oda az egészséges táplálkozásra, és a kötelező orvosi látogatásokat is hajlamosabbak elhanyagolni. Dr. Brahmbhatt szerint mindezek gyökerei valahol a gyermekszülés körül keresendők.

Az urak kevésbé törődnek az egészségükkel, mint a hölgyek Forrás: Thinkstock

A nők életük első néhány évtizedében átesnek a terhességen, így már egészen korán elsajátítják maguknak a mintát, vagyis rendszeresen látogatnak el orvoshoz, és vigyáznak az egészségükre. Mindez kevésbé jellemző a férfiakra, akik általában 50-60 éves koruk körül kezdik el ezt.

(Forrás: Healthline.com)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.