Minden, amit a másnaposságról tudni akartál

Forrás: Thinkstock -
másnaposság alkoholfogyasztás alkohol
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Talán nem mondunk újat, ha kijelentjük, hogy szilveszter másnapján, újév reggelén sokan tesznek még plusz egy fogadalmat – az ivási szokásaikat illetően. Bizony, a pezsgőtől jókedvű este másnap is érezteti a hatását, és a macskajaj csak keveseket kerül el ilyenkor. Íme, néhány olyan érdekesség a másnaposságról, amit valószínűleg még sosem hallottál. 

A híres-neves író, Fitzgerald úgy fogalmazott: a másnaposság ugyanúgy részévé vált a napoknak, mint a spanyol sziesztázás ideje. Az alkohol okozta másnapi rosszullét azonban már jóval korábban ismert volt az emberek számára.

A másnaposság az az italozás utáni állapot, ami szomjúságérzettel, fejfájással, ízületi fájdalmakkal és a test elnehezedésével jár együtt Forrás: Thinkstock

A macskajajról több mint 3000 évvel ezelőtt írtak először az indiaiak egy gyógyászati könyvben, ahol úgy definiálták, hogy a másnaposság az italozás utáni állapot, ami szomjúságérzettel, fejfájással, ízületi fájdalmakkal és a test elnehezedésével jár együtt, és nincs rá ismert gyógymód.

Az ókori Rómában is inkább a megelőzésére koncentráltak: Plinius írásaiban többek között olyan jó tanácsot osztott meg az utókorral, hogy

az ivászat előtt ajánlatos pörkölt birkabelet fogyasztani.

Egy évszázaddal később a neves brit botanikus, Nicholas Culpeper is csatlakozott a másnaposság elleni megoldásokat kínálók közé: az ő gyógymódja szerint a nazális járatokat a borostyán leveléből nyert nedvekkel kell borogatni.

Tudtad?

Az angol „hangover" kifejezést először a múlt században kezdték el használni az alkohollal összefüggésben. Előtte befejezetlen üzleti találkozókat jelentett. A The Guardian cikke szerint 1904-től azonban a szó már egyre többször szerepelt a másnaposság leírására.

Persze azóta már számos tanulmány foglalkozott a másnaposság kérdésével, ezzel együtt pedig a kezelésére szolgáló praktikák száma is szinte végtelenre emelkedett. Mi több, már az is tiszta, pontosan mitől is alakul ki.

A hangyasav az oka mindennek

A másnaposság akkor alakul ki, amikor a véralkoholszint visszatér a nulla állapotba. Tünetei a fejfájás, hányinger, szorongás, szájszárazság, izzadás, emésztési zavarok, koncentrációs problémák, szédülés, bágyadtság és a túlzott ingerlékenység lehetnek. Ezen tünetek részben azzal magyarázhatók, ahogy a szervezet az alkoholban található összetevőket az anyagcsere révén átalakítja.

A másnaposság egyik legjellemzőbb tünete a fejfájás Forrás: Thinkstock

Az alkoholos italokban található egy kevés metanol, amit a szervezet méreganyaggá, formaldehiddé, majd tíz órával az ivás után hangyasavvá alakít, és ez az, amitől rosszul érezzük magunkat. Emellett, miközben a szervezetünk megpróbálja feldolgozni az alkoholnak az anyagcsere során keletkező részecskéit, apró molekulákat, úgynevezett citokineket termel. A citokinreceptorok különösen sűrűn fordulnak elő a hippokampuszban, a megnövekedett citokinkoncentráció pedig gyengeséget, étvágycsökkenést, rosszullétet és koncentrációs zavart tud okozni.

Noha a másnaposságot sokan félvállról veszik, és úgy vannak vele, hogy csak túl kell élni, azután minden rendben, nem árt tudni, hogy a tartósan előidézett állapot végleges károsodást is okozhat az agy különböző területein, így

tartós memóriaromlást és figyelemzavart is előidézhet.

Vannak, akik sosem tapasztalták még meg

Egyes kutatások szerint az ivóknak nagyjából 30%-a nem tudja, mit jelent másnaposnak lenni. Hogy őket miért kerüli el az alkoholfogyasztás utáni rosszullét, annak oka nem egészen ismert. A tudósok környezeti és genetikai tényezőket sejtenek a háttérben. Egyes vizsgálatok szerint az ADH1 és az ALDH1 genotípusok összefüggésbe hozhatók az alkohol okozta kipirulással, illetve hajlamosíthat az alkohollal szembeni érzékenységre és a másnaposságra is. Más kutatások szerint rosszabb és nehezebb másnapossággal küzdenek azok, akiknek a felmenőik között előfordult az alkoholizmus.

Egy bőséges reggeli segíthet

Egy szénhidrátban és sült ételekben gazdag étkezés bizony a legjobb gyógyír lehet a másnaposságra. Az alkoholfogyasztás ugyanis csökkenti a vércukorszintet, míg egy ilyen bőségtál segíthet a helyreállításában.

A legnépszerűbb módszer a másnaposság ellen a „„kutyaharapást szőrével” teória Forrás: Thinkstock

Ezenkívül még számtalan hatásosnak titulált módszer terjedt el arról, hogyan kúrálható eredményesen a másnaposság. A legnépszerűbb, a „kutyaharapást szőrével” teória, amiben van valami, hiszen, ha ismét alkoholt iszunk, a szervezet abbahagyja a metanol méreggé alakítását, és helyette folytatja az etanol feldolgozását, ám ezzel csak elodázzuk a problémát. De a rómaiak például arra esküdtek, hogy a nyers bagolytojás segít, az asszírok madárcsőrből és mirhából készítettek főzetet, míg a mongolok bárányszemmel,

a középkori európaiak pedig nyers angolnával és keserű mandulával próbálták megoldani a helyzetet.

Manapság a gyógyszergyárak nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy piacra dobjanak egy másnaposság elleni gyógyszert, de egyelőre egyik termék sem kapta meg a szükséges jóváhagyásokat. Így marad a húsleves, a pihenés, a sok-sok folyadék, illetve a fejfájásra jó gyógyszerek.

Tökéletesnek lenni mindenáron: így győzd le a megfelelési kényszeredhttp://www.life.hu/drlife/20161221-a-megfelelesi-kenyszer-legyozese.htmlTökéletes külsejű modellek mosolyognak ránk a tökéletesen megkreált címlapokról egy olyan világban, ahol könnyen úgy érezheti az ember lánya, hogy lemarad valamiről, ha nem elég csinos, vékony, okos, szellemes, rátermett... és még sorolhatnánk. Ebben a felgyorsult, a külsőségeket előtérbe helyező világban nehéz olyan kapaszkodót találni, ami valami más értéket képvisel a külcsín és a pénz helyett. Mindez pedig melegágya annak, hogy egy jó adag megfelelési kényszerrel együtt igyekezzünk megállni a helyünket a hétköznapokban. Ám van rá megoldás. Dr. Life--Egészségleckék sztároktól, amelyeket megtanultunk 2016-banhttp://www.life.hu/drlife/20161208-selena-gomez-bella-hadid-shannen-doherty-es-magic-johnson-egeszsegleckei-2016-bol.htmlHa egy híresség beteg lesz, akkor két dolgot tehet: vagy igyekszik eltitkolni, csendben gyógyulni, majd utána nyilvánosság elé állni, vagy megtagadja a hallgatást, és nyíltan, őszintén vállalja „gyengeségét" rajongói és a világ előtt. Most összegyűjtöttük azokat a hírességeket, akik inkább az utóbbit választották – és ezzel hatalmas erőt adtak rengeteg egészséges és beteg embernek egyaránt. Dr. LifeAFPSzorongás - Mit tehetsz ellene? Hogyan kezeld?http://www.life.hu/drlife/20161220-mit-tehetsz-szorongas-ellen.htmlValamilyen indokolatlan félelem, ami a bőröd alá kúszik, nem hagy nyugodni, idegessé, feszültté tesz – valahogy így lehet leírni a szorongás érzését, ami a statisztikai adatok szerint a világ népessége 25%-ának életében legalább egyszer előfordul, és főképp a nőknél jelentkezik. Győzd le módszereink segítségével! Dr. Life--Nem érzed jól magad a bőrödben? Ez lehet az okahttp://www.life.hu/drlife/20161215-nem-erzed-magad-jol-a-borodben-ezek-lehetnek-az-okai.htmlKifogytál a lendületből? Úgy érzed, nem jó irányba haladnak a dolgaid? Amikor belenézel a tükörbe, nem az az ember néz vissza rád, aki te lenni szeretnél? Ezek lehetnek az okai – és ezek a megoldások rájuk. Dr. LifeThinkstockMagyar sztárok, akik súlyos betegségekkel küzdöttek meg idénhttp://www.life.hu/drlife/20161220-magyar-sztarok-akik-sulyos-betegseggel-kuzdottek-meg-2016-ban.htmlA különféle megbetegedések nem tesznek különbséget híres és kevésbé ismert emberek között. Most összegyűjtöttük azokat a hazai színészeket és énekeseket, akiknek 2016 sajnos nem sok jót hozott az egészségük terén. Dr. Life--Fának beszélő György és a fiúölő Iván cár: Őrült uralkodók a történelembenhttp://www.life.hu/drlife/20161212-orult-uralkodok-a-tortenelemben.htmlEgy nemzet sorsa forog kockán, ha az uralkodója születés, nem pedig alkalmasság alapján kerül az ország élére. Most összegyűjtöttünk négy olyan királyt, illetve királynőt, akik a korabeli és az utókor feljegyzései szerint is súlyos mentális problémákkal küzdöttek. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.