Tökéletesnek lenni mindenáron: így győzd le a megfelelési kényszered

legyőzés tökéletesség megfelelési kényszer joghurt2016
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tökéletes külsejű modellek mosolyognak ránk a tökéletesen megkreált címlapokról egy olyan világban, ahol könnyen úgy érezheti az ember lánya, hogy lemarad valamiről, ha nem elég csinos, vékony, okos, szellemes, rátermett... és még sorolhatnánk. Ebben a felgyorsult, a külsőségeket előtérbe helyező világban nehéz olyan kapaszkodót találni, ami valami más értéket képvisel a külcsín és a pénz helyett. Mindez pedig melegágya annak, hogy egy jó adag megfelelési kényszerrel együtt igyekezzünk megállni a helyünket a hétköznapokban. Ám van rá megoldás.

A megfelelési kényszert legyőzni nem megy egyik napról a másikra. Ráadásul a szakértők is egyetértenek abban, hogy mindennek gyökere valahol a gyermekkorban van, így még nehezebb dolgod lehet abban, hogy levetkőzd magadról ezt az évek alatt beléd ivódott mintát.

Megfelelni mindenáron?

„Bűntudat. Azt hiszem, ez az az érzés, amivel szinte mindannyian együtt élünk, ha kicsit tovább fűzzük a múlt héten elindított párbeszédünket a női szerepekről és a helytállásról - minden fronton" - fogalmazott Ördög Nóra. Te is azok közé tartozol, akik mindenáron szeretnének megfelelni az elvárásoknak? A műsorvezető most megosztja veled, hogy miért legyél egy picit megengedőbb magaddal szemben - kattints ide a cikkért!

Nem vagy egy címlaplány, és ez így pont jó

Az első és legfontosabb, hogy tudatosítsd magadban: amit a médiában és a szupertrendi címlapokon látsz, az nem a valóság, és neked nem is ennek kell megfelelned!

Mivel te magad állítottad magad elé ezt a mércét, csakis te lehetsz az, aki lerombolja.

Ez nem jelenti azt, hogy ha nem úgy nézel ki, és nem úgy kommunikálod magad a világ felé, ahogyan a tévében és az újságokban látott hírességek, vagy a szerinted mindenben kitűnő kolléganőd vagy ismerősnőd, kevésbé fognak téged szeretni.

Bizony lesz olyan, akinek sosem leszel elég jó – de miért akarnál éppen neki megfelelni? Mitől lesz jobb az, ha ő is és mindenki más is szeret téged? Nézz körbe a környezetedben, biztosan találsz valaki olyat, aki nem a legszebb, sokszor megengedi magának, hogy gyűrött ruhában érjen be az irodába, vagy épp nem a munka hőse, mégis sokan kedvelik, boldognak és elégedettnek látod. Vegyél példát róla!

Te magad állítottad magad elé a mércét, csakis te lehetsz az, aki lerombolja Forrás: Thinkstock

Tuningold az önbizalmad!

Azok, akiknek helyén van az önértékelésük, tisztában vannak a gyengeségeikkel és az erősségeikkel, sokkal kevésbé befolyásolja őket a környezetük véleménye. Fogadd el, hogy nem vagy tökéletes, és egyáltalán nem is kell annak lenned! Ami számodra a hibádat jelenti, azt lehet, hogy valaki éppen tőled irigyli.

Hidd el magadról, hogy elég jó vagy ahhoz, hogy szeressenek.

Találj egy hobbit!

Építs magad köré egy olyan világot, ahol boldog vagy! Ehhez az egészséges önbizalmon túl szükséged van egy hobbira, ami örömmel tölt el, és táplálja a magadba vetett hitedet, esetleg még sikerélményt is nyújt. Lehet ez valamilyen művészeti tevékenység, sport, önkénteskedés, bármi – a lényeg, hogy jól érezd magad közben, és általa pozitív energiák szabadulnak fel benned.

Találj egy hobbit, ami boldoggá tesz Forrás: Thinkstock

Tanulj meg lazítani!

Merd elengedni magad! Nincs abban semmi rossz, ha néhanapján nem nyújtasz 120%-os teljesítményt. Jelölj ki magadnak olyan időt, amikor csak magaddal foglalkozol, és senki, de senki nem zavarhatja meg a nyugalmadat. Vegyél egy forró fürdőt, relaxálj, hallgass zenét, olvass könyvet, meditálj – vagy egész egyszerűen csak ne csinálj semmit.

A megfelelési kényszer olykor súlyosabb formát is ölthet, a benne szenvedőt pedig szorongással és állandó stresszel tölti el. Ezekben az esetekben romlik az életminőség, és akár olyan pszichoszomatikus tünetek is megjelenhetnek, mint a gyomorpanaszok, a szívproblémák, avagy a légzési nehézségek.

Ha úgy érzed, egyedül nem bírsz megbirkózni vele, mindenképp keress fel egy pszichológust,

akinek segítségével és útmutatásaival újra teljes és boldog életet élhetsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.