Férfi és női kozmetikumok: van köztük különbség?

Forrás: Shutterstock -
kozmetika férfi kozmetikum bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A drogériák polcain külön sorakoznak a férfiaknak és külön a nőknek szánt arcápoló termékek, kozmetikumok. De tényleg van különbség a bőrünk közt? Használhatnak a férfiak nőknek szánt arckrémet, és bátran nyúlhatunk a férfi tusfürdő után, ha kifogyott a sajátunk? – ezekre a kérdésekre dr. Képíró László bőrgyógyász szakorvos segítségével keressük a választ.

Bár nem úgy tűnhet, de a férfi és a női bőr között – szorosan vett értelemben – nincs orvosi szempontból különbség, ami azt jelenti, hogy egy műtét vagy lézeres kezelés után ugyanúgy gyógyulnak.

A férfi és a női bőr között – szorosan vett értelemben – nincs orvosi szempontból különbség Forrás: Shutterstock

Természetesen az arcszőrzet, illetve a genetikai tényezők miatt tapintásra és ránézésre van különbség a bőrünk között. Gyerekkorban a lányok és a fiúk bőre testszerte ugyanolyan, a kamaszkorral érkező hormonális változások hoznak különbségeket – ami főleg a szőrzetet jelenti. Később, mivel nők és férfiak máshogy foglalkoznak a bőrükkel, újabb különbségekkel lehet számolni: a férfi arc és testszerte a bőr gyorsabban öregszik, szárazabb lesz, de kivételek mindig vannak” – mondja a szakorvos.

Az orvoskozmetikumok esetében nincs külön nemi ajánlás, uniszex készítmények közül válogathatunk, de a divatkozmetikumok külön férfiaknak és külön nőknek készülnek.

A női piac sokkal nagyobb, nagyrészt rájuk koncentrálnak a gyártók, de véleményem szerint az illatanyagon kívül egyéb különbség nincs. A férfiak bőrének is jót tesznek a női kozmetikumok és kezelések, de ezeket a legtöbb férfi nem szereti, nem úgy szocializálódott, hogy foglalkozzon ezzel. Az illat, a parfüm, ami még kérdéses” – teszi hozzá az orvos.

A férfiak bőrének is jót tesznek a női kozmetikumok, de ezeket a legtöbb férfi nem szereti Forrás: Shutterstock

Az illatanyagok miatt érdemes válogatni, a fő összetevők közt tehát nincs nagy különbség, csak kisebb, kényelmi szempontok. „A férfiaknak szánt készítményeket úgy állítják össze, hogy minél hamarabb felszívódjanak, nagyon sok az oldat, emulzió, lágy krém, és kevesebb a tartósabb kenőcs, arcpakolás, mivel a férfiak általában nehezebben tolerálják, ha valami a bőrükön van – jórészt azért, mert nincsenek hozzászokva, ellentétben a nőkkel, akik gyerekkoruktól használnak különböző termékeket.”

Nemtől függetlenül fontos a rendszeres bőrápolás, illetve a bőr állapotának megfelelő termékválasztás.

Nemtől függetlenül fontos a rendszeres bőrápolás Forrás: Shutterstock

Arctisztító gélt, oldatot mindenféleképpen érdemes rendszeresen használni mindkét nemnek: száraz, zsíros és normál bőrre is ugyanúgy léteznek termékek, mint pattanásos, seborrheás és rozáceás bőrre. A jó minőségű borotvahabok legtöbbje már bőrgyógyászatilag tesztelt, az after shave is nagyon jót tesz a napi bőrápolásban, a nők pedig kiváló minőségű arckrémek közül válogathatnak. Testápolásra férfiaknak általában testápoló tejet szoktam ajánlani, ez szívódik fel leghamarabb, de ugyanúgy használhatnak testápoló krémet, olajat is.”

Minden gyártónak megvan a különböző bőrtípusokra és bőrbetegségekre a tisztító és az arcápoló krémje, de érdemes kozmetikus vagy bőrgyógyász tanácsát is kikérni a választás előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.