Gyulladás a szájban: mitől alakulhat ki és mit tehetünk ellene?

szájhigiénia afta herpesz gyulladás endoral2019
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tegye fel a kezét az, akinek még soha nem volt szájüregi problémája! A szájnyálkahártya gyulladása, bármilyen furcsa is, mindenkit érint: van, akit élete során csak néhányszor, míg mások rendszeresen küzdenek ezzel. De nézzük, mik állhatnak a betegség háttérben és hogyan kerülhetjük el, hogy fájdalmassá váljon.

A szájüreg megbetegedéseinek számos formája lehet. Leggyakrabban a nem megfelelő szájhigiénia felelős a problémákért, de sok esetben a fogak rossz állapota, a dohányzás, egy félresikerült harapás vagy egyéb betegségek – például vesebetegség, cukorbetegség, daganatos megbetegedések – is a kiváltó okok között szerepelhetnek. Az is előfordulhat, hogy a gyulladás kialakulásának a hátterében vashiány vagy valamilyen vitaminhiány áll.

A szájnyálkahártya gyulladása bárkit érinthet, kialakulásának számos különböző oka lehet Forrás: Shutterstock

A 3 leggyakoribb szájbetegség

Afta. Kinek ne lenne ismerős ez az apró, de annál nagyobb fájdalommal járó, gyulladásos udvarral körülvett hámhiány, ami elsősorban a szájüregben figyelhető meg, de az ajkakon, a szájpadon, a nyelven és a garat nyálkahártyáján is előfordulhat. Az afta a kialakulását követően nagyjából 4–10 napig keseríti meg az életünket. Ezek az apró kis pattanásszerű képződmények igen érzékenyek a forró ételekre, italokra, dörzsölésre. Az afta kezelése a megfelelő szájhigiénia fenntartásával, fertőtlenítő ecseteléssel vagy gyulladáscsökkentő szájöblítő oldattal történik.

Herpeszfertőzés. Az ajkakon vagy nem ritkán a száj nyálkahártyáján megjelenő herpeszeket a Herpes simplex nevű vírus okozza. A vörös színű, égő, viszkető, gombostűfejnyi hólyagok átlátszó, világossárga folyadékot tartalmaznak. A hólyagok néhány nap alatt megnyílnak, a helyükön fájdalmas, nehezen gyógyuló seb marad vissza. A legyengült immunrendszer nagy szerepet játszik a herpeszvírusok megjelenésében, így a kezelés során fontos az immunrendszer erősítése, illetve a megfelelő szájhigiénia fenntartása, emellett helyileg alkalmazható krémek rendszeres használata. A teljes gyógyulás 7–14 nap után várható.

A legyengült immunrendszer nagy szerepet játszik a herpeszvírusok megjelenésében Forrás: Shutterstock

Szájnyálkahártya-gyulladás. A szájnyálkahártya gyulladását a leggyakrabban vírusfertőzés okozza, de nem ritka a bakteriális vagy gombás fertőzés, illetve a különböző gyógyszerek – például antibiotikumok –, hiánybetegségek, fennálló krónikus betegségek vagy helyi sérülések okozta gyulladás sem. A betegség fertőző is lehet, ami főleg cseppfertőzés útján terjed, így ebben az időszakban különösen fontos a gyakori kézmosás. A szájnyálkahártya-gyulladás lefolyása alatt afták jelentkezhetnek, amelyek kifakadnak, kifekélyesednek, illetve megjelenhet kellemetlen szájszag, felső légúti hurut, valamint a nyaki nyirokcsomók is megnagyobbodhatnak (ilyen például a kisgyermekeket érintő száj-kéz-láb betegség). A szájnyálkahártya-gyulladás igen fájdalmas lehet, de fertőtlenítő vagy gyulladáscsökkentő szájöblítőkkel való kezeléssel, illetve a megfelelő szájhigiénia betartásával sokat javíthatunk a helyzeten.

Láthatjuk tehát, hogy összességében bármilyen szájüregi gyulladással, megbetegedéssel állunk szemben, kiemelten fontos a megfelelő szájhigiénia betartása. A rendszeres fogászati ellenőrzésekkel komolyabb bajokat is megelőzhetünk, illetve a különböző fertőtlenítő ecsetelők és szájöblítő oldatok is nagy segítségünkre lehetnek egyes problémák kezelésében.

Feszültebb vagy a megszokottnál? A PMS állhat a háttérbenhttp://www.life.hu/drlife/20190516-a-feszultseg-okai-lehetnek-pms-menzesz-depresszio-pajzsmirigy-stressz.htmlAnnak, ha feszültebb vagy az átlagosnál, számos oka lehet. Érdemes viszonylag gyorsan rájönni, mi állhat a háttérben, hiszen csakis akkor tudunk kiutat találni ebből a kellemetlen helyzetből, ha pontosan ismerjük a kiváltó okokat. Lássuk a leggyakoribbakat! Dr. LifeOrigoA PMS néha rosszabb, mint maga a menzesz? Ezt teheted ellene!http://www.life.hu/drlife/20190513-a-pms-tunetei-kezelese.htmlA PMS, azaz a premenstruációs szindróma a legtöbb nő életét megkeseríti. Eláruljuk, pontosan mit jelent, és megtudhatod azt is, hogy mit tehetsz ellene. Dr. LifeOrigoSegítség, felfáztam! Így szüntesd meg a bajt mielőbbhttp://www.life.hu/drlife/20190430-felfazas-es-kezelese.htmlA felfázás nem kellemes, sajnos azonban bárkivel megeshet. A felfázást ugyan könnyebb elkerülni, mint kezelni, de szerencsére ez utóbbi sem túl nagy kihívás. Ha néhány dologra odafigyelsz, egy-két nap alatt túleshetsz ezen a kellemetlenségen. Dr. LifeOrigoSzex és felfázás: van kapcsolat a kettő között?http://www.life.hu/drlife/20190412-a-szex-intim-egyuttlet-es-a-felfazas-kapcsolata.htmlA felfázásként emlegetett húgyúti fertőzés tünetei – az égő érzés, a folytonos vizelési inger, az olykor véres vizeletürítés vagy az alhasi fájdalom – sokszor az intim együttlétek után jelentkeznek. Ez nem véletlen, ugyanis van összefüggés a szex és a húgyúti fertőzés között. Hogyan lehetséges ez, hogyan kaphatjuk el, hogyan előzhetjük meg és mit tegyünk, ha már megtörtént a baj? Dr. LifeOrigoMegúszható a hólyaghurut? Így kerüld el a bajt!http://www.life.hu/drlife/20190404-mindent-a-holyaghurutrol.htmlAlhasi görcsök, gyakori vizelési inger, fájdalmas vagy csípő, égető érzés vizelés közben? Valószínűleg neked is volt már benne részed. A felfázást vagy hólyaghurutot baktériumok okozzák, és ha tudod, hogyan kaphatod el, könnyedén védekezhetsz is ellene. Mutatjuk, hogyan! Dr. LifeOrigoIntim szagok és illatok – mi a normális?http://www.life.hu/drlife/20190404-intim-szagok-es-illatok-mi-a-normalis-es-mi-nem-az.htmlAz intim illat egy különösen kényes téma: nem szívesen beszélünk róla akkor sem, ha a sajátunkat illetőleg érzünk változást, és akkor sem, ha a partnerünkét nem tartjuk megfelelőnek. Mégis foglalkozni kell vele, mert azon túl, hogy ízlések és pofonok eltérőek, egyes szagok akár komoly betegségre is utalhatnak. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.